Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Ce semnificație importantă are sărbatoarea Sfântului Alexandru

Redactor Alexa Galgau

În fiecare an, pe 30 august, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Alexandru, o importantă figură bisericească care a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Constantin cel Mare. Sfântul Alexandru a fost un apărător al creștinismului și a avut o viață cuvioasă, care ar trebui să fie o sursă de inspirație pentru toți creștinii.

Află mai multe despre acest sfânt și despre sărbătoarea prin care creștinii îl prăznuiesc an de an!

Cine a fost Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru este o figură importantă în istoria creștinismului, pe care l-a apărat cu ardoare în perioada arianismului, un curent religios considerat eretic, în care Iisus era văzut ca fiind subordonat lui Dumnezeu, nu ca fiind una cu El. Sfântul Alexandru a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizanțului, iar apoi a fost episcop ajutător. El a fost admirat și lăudat pentru viața modestă pe care a dus-o și pentru virtutea lui nestrămutată, acestea fiind și calitățile care l-au avansat în funcțiile bisericești. 

Sfântul Alexandru a devenit primul Episcop al noii capitale a Imperiului Bizantin, după ce Arhiepiscopului Mitrofan, aflat pe patul de moarte, i s-a arătat un înger care i-a spus că își va da sufletul în 10 zile și să îl lase urmaș pe Alexandru.

Într-o serie lungă de intrigi bisericești, în care personajul negativ a fost Arie, un propăvăduitor al unor concepte fals creștine, se spune că Sfântul Alexandru a jucat un rol esențial, oprindu-l pe acesta să fie din nou acceptat de Biserică și să își răspândească ereziile. Înainte ca Arie să fie împărtășit pentru a fi luat din nou sub aripa bisericii, Sfântul Alexandru s-a rugat cu ardoare, spunând următoarele cuvinte: "Doamne, dacă Arie trebuie să fie împăcat cu Biserica, atunci slobozește pe robul tău cu pace. Dar dacă ai milă de Biserica Ta și nu vrei ca moștenirea Ta să se facă de rușine, atunci ia-l pe Arie, pentru ca oamenii să nu ia erezia drept Adevărata Credință".

Se pare că această rugăciune aprigă a fost ascultată, pentru că, în ziua de dinaintea împărtășaniei lui Arie, acesta din urmă a murit din cauza unor probleme digestive. Sfântul Alexandru l-a slăvit pe Domnul pentru că i-a ascultat ruga și i-a apărat pe creștini de influența negativă a lui Arie. Acesta nu a fost sfârșitul luptei Sfântului Alexandru pentru ortodoxism, dar a reprezentat unul dintre momentele cele mai importante din istoria creștin ortodoxă. După o viață întreagă de strădanie pentru a păstra intactă religia sa și a oamenilor, el a fost numit "Cel care îi apără pe oameni" sau "Protectorul omenirii". Sfântul Alexandru a murit la câteva luni după împăratul Constantin, la 98 de ani.

Semnificația numelui 

Sfântul Alexandru este protectorul oamenilor, de altfel, numele său semnifică ”cel care îi protejează pe oameni”, ”aparătorul oamenilor”. Persoanele care îi poartă numele, Alexandru sau Alexandra, sunt ambițioase, dominante și cu un simț ascuțit pentru afaceri. 

Așadar, Sfântul Alexandru a fost un personaj important în istoria creștinismului ortodox, pe care trebuie să îl cinstim așa cum se cuvine pe 30 august.

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!