Ce inseamna cand razi in somn

Ce inseamna cand razi in somn

Cristina Tarziu

Daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna cand razi in somn, raspunsul oamenilor de stiinta te va linisti: e doar un mecanism perfect natural de calmare si de inducere a unei stari de bine pe timpul somnului.

Afla ce inseamna cand razi in somn si cand e cazul sa te ingrijorezi!


 
Exista mai multe cicluri sau faze ale somnului, dintre care faza REM (rapid eye movement - trad. miscari oculare rapide) este singura in care poate aparea rasul. In aceasta faza suntem agitati, ochii se misca si au loc anumite modificari fiziologice. Pe perioada somnului organismul elibereaza hormoni care mentin corpul imobil pentru a preveni accidentarile. Cu toate acestea, anumite persoane continua sa aiba reactii fizice in timpul somnului, se pot misca, pot vorbi sau rade. Oamenii de stiinta, insa, atrag atentia asupra faptului ca somnambulismul si rasul in somn sunt doua tipuri de comportament complet diferite.

Un studiu realizat in anul 2013 de catre o echipa de cercetatori din Toronto si din Serbia a ajuns la o concluzie linistitoare: cele mai multe cazuri de ras in somn nu au nicio legatura cu vreo afectiune neurologica, ci sunt pur si simplu reactia la un anumit vis. Foarte interesant, insa, e faptul ca visele care declanseaza rasul nu trebuie sa fie neaparat amuzante. Ba mai mult, studiul a aratat ca in unele cazuri evenimentele / intamplarile / scenele din vis pot fi considerate chiar tulburatoare in momentul trezirii de catre persoana care le-a experimentat. Acesta poate fi un semn, spun oamenii de stiinta, ca rasul in somn este folosit ca un fel de mecanism de protectie pentru a face fata anumitor situatii problematice. Rasul in somn, este concluzia cercetatorilor, calmeaza si induce o stare de bine.

Atentie! Rasul in timpul somnului poate fi legat si de anumite afectiuni neurologice, cum ar fi, de exemplu, epilepsia, insa in acest caz episoadele de ras in somn sunt convulsive si lipsite de orice componenta emotionala.

Rasul in somn - semnificatii mistice


Se spune ca daca razi in somn sau ai un vis in care razi vei avea parte de reusite semnificative in viitor - poate fi vorba de noroc in dragoste sau de succes la locul de munca.

Daca auzi alte persoane razand, fie ai avut parte de o experienta rusinoasa, fie ti-e teama de un esec in ceva ce iti propui sa faci foarte curand. Rasul altora insa, se spune ca indica si faptul ca ai fi inselata.

Sa auzi pe cineva razand, dar sa nu reusesti sa-i vezi fata, se spune ca este un semn rau si ca trebuie sa fii foarte atenta, caci te poate paste un pericol.

Un semn rau este si sa te visezi razand de altii, caci poate insemna ca vei rani persoane importante din viata ta.
Semne bune sunt rasetele de copii, dar si visele in care razi din cauza unui film, a unei piese de teatru, etc.

Vezi AICI si ce inseamna cand vorbesti in somn!
Articolul urmator
Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: când se rostește și ce putere are
Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: când se rostește și ce putere are
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.