Ce NU se mananca de Ziua Crucii? Afla ce alimente sunt interzise!

Ce NU se mananca de Ziua Crucii? Afla ce alimente sunt interzise!

Viorica Ghinea, redactor

In fiecare an, pe 14 septembrie, credinciosii praznuiesc Inaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. Ea ne aminteste de patimile si de moartea Mantuitorului pe Golgota - Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos si inaltarea ei in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusali­mului, in ziua de 14 septembrie in anul 335.

Spre deosebire de alte sarbatori importante, Inaltarea Sfintei Cruci nu se serbeaza cu mancaruri si bauturi alese, ci se cinsteste prin post aspru si rugaciune, dupa cum este obiceiul. In plus, vorbele din popor, superstitiile romanesti, spun ca persoanele care nu vor respecta postul pot avea probleme de sanatate ori se vor vindeca greu de bolile pe care le au. Asadar, iata ce nu se mananca de Ziua Crucii si afla ce semnifica aceste obiceiuri crestine de natura culinara!

Cruce

Ce nu se mananca de Ziua Crucii  

Daca vrei sa cinstesti asa cum se cuvine aceasta sarbatoare, este important sa afli ce nu se mananca de Ziua Crucii. Aceasta zi este una grea, in special pentru persoanele mai pofticioase, luand in considerare ca impune post aspru si renuntarea la anumite alimente. Mai mult de atat, pe 14 septembrie credinciosii ar trebui sa evite  activitatile gospodaresti ori munca la camp. Dupa cum spuneam, legat de capitolul restrictii culinare, nu este indicat sa consumi: prune, pepeni, usturoi, nuci, peste si alte alimente care seamana cu o cruce.

Persoanele  care au organismul mai puternic pot sa urmeze un post negru in aceasta zi sfanta. De asemenea, postul trebuie sa fie insotit de rugaciuni spuse din suflet. Se spune ca, daca cinstesti in acest mod sarbatoarea Inaltarea Sfintei Cruci, vei fi ferita de boli ori te vei vindeca de unele de care deja suferi. In plus, de Ziua Crucii chiar este recomandat sa aduni anumite plante de leac (boz, micsunele, matraguna, navalnic) pe care trebuie sa le duci la biserica pentru a fi sfintite. De altfel, aceasta este ultima in care mai poti sa culegi astfel de plante.

Acum ca ai aflat ce nu se mananca de Ziua Crucii, poti sa cinstesti aceasta zi asa cum se cuvine prin post si rugaciune.

Articolul urmator
De ce se dau prosoape la înmormântare? Află semnificația acestui obicei
De ce se dau prosoape la înmormântare? Află semnificația acestui obicei
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?
Incepe quiz
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.