O tanara de doar 16 ani demonstreaza intr-un proiect pentru scoala ca frumusetea nu este asa cum ne-am imaginat noi. Ea foloseste matematica pentru a ne arata ca, desi exista proportia de aur peste tot in jurul nostru, ea nu este aplicabila neaparat in estetica unui chip.
Iata ce nu stiai despre frumusete, explicat in doar cateva minute cu ajutorul numerelor!
Oamenii au incercat dintotdeauna sa exploreze teritoriile necunoscute si sa cuantifice ceea ce ii inconjoara. Tocmai din acest motiv, de ani de zile se incearca gasirea unei formule a atractivitatii si s-au creat chiar cateva teorii despre frumusete. Dintre acestea, cea mai populara este legata de numarul de aur: fi. Acesta are o valoare de aproximativ 1.618 si se mai numeste si "proportia divina", deoarece se gaseste peste tot in jurul nostru: in arhitectura (inca de pe vremea Greciei Antice), in numarul de petale al florilor, in modul de crestere a frunzelor, in modelul de pe scoici etc.
Pentru ca numarul fi pare ca este o expresie a perfectiunii in mediul inconjurator, oamenii de stiinta au incercat sa il lege de ceea ce noua ni se pare a fi frumos la un chip. Problema este ca, in vreme ce in arhitectura, de exemplu, proportia de aur are un efect estetic major, in ceea ce tine de trasaturile umane, aceleasi reguli nu par sa se aplice.
Iata ce nu stiai despre frumusete, explicat de o fata de doar 16 ani!
Cand vorbim despre frumusete, lucrurile incep sa fie mai nuantate. Desi cautam proportii perfecte peste tot, in ceea ce priveste chipul, suntem atrasi tocmai de anumite disproportii: ochi mari, buze pline, nas mic etc.
Asadar, oamenii de stiinta incep sa elimine ideea ca proportia de aur este necesara pentru ca un chip sa fie atragator. Desi inca se foloseste in operatiile estetice si chiar si in programele pentru grafica digitala, numarul fi este mai mult o reprezentare a obsesiei noastre pentru estetica si a vanitatii care sta la baza industriei frumusetii.
In acest sens, apar mereu noi trucuri de frumusete, iar imaginile cu vedete sunt mereu prelucrate pentru ca acestea sa fie cat mai aproape de perfectiune. Cu toate ca este placut sa stii ca arati bine, nu trebuie sa aluneci pe panta narcisismului. Asa cum exista o proportie de aur, exista si o regula de aur pe care trebui sa o aplici constant in viata: masura in toate!