Ce piese de teatru merita sa vezi in luna februarie?

Ce piese de teatru merita sa vezi in luna februarie?
Madalina Nazalu, redactor Divahair.ro
Luni, 04.02.2013

Cuprins

In luna februarie, relaxeaza-te cu o doza de cultura si redescopera fascinanta lume a teatrului. De la piese consacrate, celebre, la dramaturgi remarcabili si subiecte moderne, universul teatral iti asigura, fara echivoc, evadarea din cotidian. Iata propunerile noastre! Esti tentata? Consulta, in intregime, programul oferit de stagiunile teatrale curente, alege piesa preferata si bucura-te de jocul proaspat al actorilor romani.

Sinucigasul

Daca, pana in prezent, nu ai avut ocazia sa vezi piesa Sinucigasul, atunci iti recomandam sa nu iti faci planuri pe 13 februarie. Bucurandu-se de prestatia unor actori precum Dan Puric, Marius Bodochi si Adela Marculescu, Sinucigasul pune in scena creatia literara cu acelasi nume, semnata de dramaturgul de origine rusa Nikolai Robertovici Erdman. Piesa, interzisa de Stalin, a condus la deportarea autorului in Serbia, condamandu-l la o moarte in anonimat. O interogare veritabila asupra efectului egoismului in societate, asupra refuzarii dreptului la opinie, asupra unui socialism care erodeaza firea umana, pana in punctul in care viata este un mecanism depersonalizat, iar moartea, o noua cale.

TNB, 13 februarie, ora 19:30; Preturi bilete: intre 30 si 50 lei

Doua loturi

O dramatizare de exceptie a nuvelei cu acelasi nume, Doua loturi se bucura de pana incofundabila a dramaturgului de origine romana care a adus umorul pe noi culmi. Ion Luca Caragiale transforma situatiile prezentate in comic absolut, de o consistenta aproape dureroasa, care urmareste neputinta firii umane in fata unui agent impasabil: fatalitatea.

"Doua loturi, spectacolul regizat de Alexandru Dabija la Sala Mica a Teatrului National din Bucuresti, este senzational! E Kafka, e Gogol, e Caragiale". (Catalin Stefanescu)

TNB, 13 februarie, ora 19:30; Pret bilete: intre 30 si 50 lei

Dineu cu prosti

O comedie care ii reuneste pe Horatiu Malaele, Ion Caramitru si Medeea Marinescu in roluri exceptionale, un vodevil care se bucura de talentul scriitoricesc al lui Francis Veber, brazdat cu dialoguri pline de umor si antrenand goana dupa o morala subtila si plina de inteles, Dineu cu Prosti "...are un farmec nebun, un comic solid, in cascade, care se construieste din acumularea incurcaturilor, gafelor provocate de Pignon." (Doina Papp)

TNB, 14 februarie, ora 20:00 Preturi bilete: intre 30 si 70 lei

Casa Zoikai

Piesa scrisa de Mihail Bulgakov vizeaza aceeasi tema care continua sa emotioneze publicul iubitor de arta, impiedicand trecerea timpului sa estompeze urmele durerii: regimul socialist si victimele sale, la nivel fizic si moral. Casa Zoikai, interzisa, in mod nesurprinzator, zeci de ani pana sa vada lumina scenei, este o noua introspectiva in sistemul regimurilor totalitare.   

"Datoria mea, pe care mi-am asumat-o de mai multa vreme si pe care voi continua sa o indeplinesc, este sa nu las ca aceste lucruri sa dispara, sa nu las ca aceste memorii sa piara si sa incerc sa readuc din uitare niste vremuri de care ne-am despartit demult." (Alexandru Tocilescu)

Teatrul de Comedie, 15 februarie, ora 18:30



Trei Surori

Omul trebuie sa fie credincios sau sa se afle in cautarea unei credinte, altfel el este o nulitate. Vorbele lui Cehov, construind un principiu in jurul caruia si-a elaborate intreaga opera literara, sunt reinterpretate in piesa Trei Surori. O cautare neincetata si neobosita a coordonatelor existentei, care pot fi oriunde si oricand, dar nu in prezent si in acest loc. O filozofie care anuleaza realitatea asa cum o stim, intr-o piesa de exceptie jucata pe scena Teatrului National din Iasi.

Teatrul National Iasi, 20 februarie, ora 19:00

Idiotul

Dramatizarea celebrul roman al lui F.M. Dostoievski, Idiotul, aduce publicului din Cluj sansa unei calatorii alaturi de Printul Mîskin, personajul principal din opera literara a scriitorului rus. Bolnav de epilepsie, acesta redescopera lumea in Elvetia, slefuindu-si o noua perceptie asupra existentei. Drama personajului incepe abia la intoarcerea in Rusia, unde inocenta sa intalneste trufia, ipocrizia si mediocritatea care au pus stapanire pe relatiile dintre oameni. Un experiment psihologic remarcabil, pe care nu trebuie sa il ratezi.

Teatrul National din Cluj, 26 februarie 2013, ora 19:00

Pentru detalii despre achizitionarea biletelor si numarul de locuri disponibile, acceseaza link-urile corespunzatoare fiecarui teatru in parte.  

Articolul urmator »
Semnificația numărului de înger 2025 în viață și iubire
Semnificația numărului de înger 2025 în viață și iubire
Ramona Jurubita | Miercuri, 15.01.2025
Incepe quiz
Câte piese din anii '90 mai recunoști?
Câte piese din anii '90 mai recunoști?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (2)

Ne găsești pe