Cea mai tristă poveste din lume: gorila Ivan, prizoniera oamenilor, a învățat în captivitate să "vorbească" prin pictură

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Povestea filmului Disney, "The One and Only Ivan" se bazează pe povestea adevărată a unei gorile care a trăit într-un mall timp de 27 de ani și a învățat cum să se exprime prin intermediul picturii. Pelicula a fost lansată recent și a fost un real succes, însă puțin știu că gorila Ivan chiar a existat.

Noul film marca Disney, "The One and Only Ivan" este inspirat din povestea adevărată a unei gorile, care a trăit în interiorul unui centru comercial timp de nu mai puțin de 27 de ani. Filmul este regizat de Allison Shearmur și este o adaptare a cărții cu același nume a lui Katherine Applegate, care în sine este o relevare fictivă a poveștii gorilei Ivan, spusă din perspectiva animalelor.

Povestea reală este, în fapt, una incredibil de tristă. Deși inițial exista o mică grădină zoologică de la magazinul B&I Circus Store, în orașul Tacoma din statul Washington, unde Ivan locuia, opinia publică în privința animalelor din captivitate începuse deja să se schimbe până la mijlocul anilor '70, scrie thenewstribune.

Conform unei retrospective asupra vieții lui Ivan realizată chiar de către fostul său proprietar, Ron Irwin, majoritatea animalelor din mall fuseseră deja trimise în case noi în anul 1980. Cu toate acestea, Ivan, a fost mult mai greu de amplasat, deoarece grădinile zoologice aveau deja un surplus de gorile masculine. În cele din urmă el a fost singura atracție rămasă și a trăit o viață solitară în mica sa cameră de beton.

Magazinul B&I Circus a dat faliment în 1992, iar anul anterior a fost lansat un documentar intitulat "The Urban Gorilla", care prezenta un segment despre viața lui Ivan și readucea atenția interesului public pentru gorila mall-ului. Acest interes public l-a determinat în cele din urmă să fie relocat pentru a trăi o viață mai bună. 

În film unele detalii au fost uitate. Spre exemplu, Ivan avea o soră, pe nume Burma. Cei doi au fost capturați împreună, când aveau doar câteva luni, din jungla Zaire, Africa. Potrivit lui Ron Irwin, tatăl său, Earl Irwin, a fost chemat de un broker care a auzit că B&I Circus Store colectează animale exotice. Brokerul i-a spus lui Irwin că gorilele vor fi eutanasiate dacă nu va găsi un cumpărător pentru ei până dimineața, iar Irwin "a acceptat foarte reticent" să le cumpere.

Sursa foto: Pinterest

Burma s-a îmbolnăvit și a murit la scurt timp după sosirea ei în Tacoma, Washington. Ivan a fost luat de o familie numită Johnston, care deținea un magazin de animale de companie în B&I și a fost crescut în casa lor timp de trei ani, până când a devenit prea mare și indisciplinat pentru a fi un animal de companie de familie. Gorila a provocat daune estimate la 17.000 de dolari în casa familiei Johnston, înainte de a fi mutat în cușca sa din magazinul B&I, în anul 1967.

După ce nu a reușit să găsească o grădină zoologică care să-l ia pe Ivan, Ron Irwin a petrecut mai mult de un deceniu încercând să găsească o femelă gorilă, astfel încât Ivan să poată avea companie în cușca sa din magazin. Acest lucru a fost aproape imposibil, întrucât gorilele femele erau considerate foarte prețioase de către reprezentanții grădinilor zoologice, care erau la fel de dispuse să renunțe la femele, pe cât erau de reticente să ia masculi suplimentari. Din acest motiv,  Ivan și-a petrecut 27 de ani de viață singur, într-o cușcă.

S-au depus eforturi masive pentru ca viața lui Ivan de zi cu zi să nu fie banală. Antropologul local Bob Daugherty a făcut multe exerciții cu Ivan. "Cu Ivan, am încercat să fac orice care să alunge rutina. Încercam să vin cu idei care îl luau prin surprindere, care îl stimulau. Într-o zi am decis să văd dacă pe Ivan îi va interesa pictura. Am pus vopsele și hârtie și le-am strecurat în cușca lui Ivan, care a început imediat să picteze cu degetele. Picturile au fost apoi încadrate și vândute ca suveniruri vizitatorilor mall-ului.", a declarat el, conform The Urban Gorilla Daugherty.

Sursa foto: Pinterest

Spre deosebire de eliberarea sa emoțională prezentată la finalul filmului "The One and Only Ivan", adevăratul Ivan nu a fost inițial entuziasmat să iasă afară din cușcă și să interacționeze cu alte gorile. Singura viață pe care a cunoscut-o vreodată a fost într-o cușcă din beton, iar adaptarea a durat mult timp. Ura, în special, să meargă afară, atunci când ploua sau ningea. Unul dintre îngrijitorii lui Ivan își amintea că îi dădea saci de boabe de cafea din pânză, pentru ca el să calce doar pe aceștia și să nu fie nevoit să atingă iarba umedă. 

Sursa foto: Pinterest

Conform Zoo Atlanta, Ivan s-a adaptat în cele din urmă și a devenit mai sociabil cu un grup de gorile feminine. El s-a împerecheat la un moment dat cu o femelă numită Kinyani, dar nu a avut urmași, iar când Kinyani a fost transferată la o altă grădină zoologică, 16 ani mai târziu, Ivan „cu greu a părut să observe”. Deși a dezvoltat relații bune cu și cu gorilele, fiind crescut de oameni și faptul că a petrecut 27 de ani într-un mall înseamna că a continuat să formeze relațiile cele mai apropiate cu îngrijitorii săi. Ivan a murit în anul 2012, la vârsta de 50 de ani, ceea ce este considerată o viață bună și lungă pentru o gorilă masculină aflată în captivitate. 

Surse foto: Pinterest, Getty

Articolul urmator E oficial! Aceasta este cea mai urâtă culoare din lume

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.