Cele mai controversate filme din istorie

Cele mai controversate filme din istorie

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Există multe categorii de cinefili. Unele persoane preferă filmele de dragoste, cu un strop de dramă sau de acțiune, însă, aparent, există și mulți oameni cărora le place să își ia o doză de adrenalină în fața ecranului, constituită din multă violență, teroare și șoc. De-a lungul timpului au existat filme unde publicul nu s-a înghesuit pentru un bilet la premieră, unde oamenii au organizat proteste față de difuzare sau au fost interzise înainte de lansare. Desigur, acest lucru se întâmplă în mod regulat și în prezent, câteodată în cazul unor pelicule care într-adevăr nu merită o astfel de reacție.

Cu toate acestea, un film în care actorii au avut o prestație remarcabilă trebuie interzis doar pentru faptul că prezintă multă violență? Producătorii filmelor din lista de mai jos s-au confruntat cu probleme juridice, revoltă publică și alte obstacole. Unele dintre aceste producții cinematografice au fost inițial interzise înainte de lansare, în timp ce altele nu au fost difuzate decât în anumite țări.

Buffalo Soldiers

SUA și cetățenii săi nu vor uita niciodată atrocitățile care au avut loc în timpul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2011. Evenimentul a provocat o creștere a patriotismului și o dedicare mai mare din partea trupelor americane. Este de înțeles de ce un film de acest gen, denigrator pentru armata americană, nu a fost bine primit la acea vreme. „Bufflao Soldiers” este un film satiric cu Joaquin Phoenix, bazat pe cartea cu același nume, care urmărește povestea unui soldat american ce face trafic cu heroină și provoacă haos la Berlin. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, cu doar câteva zile înainte de atacurile teroriste.

A Clockwork Orange

Nu poate exista o listă de filme controversate fără a include și „A Clockwork Orange”, produs de Stanley Kubrick. Filmul abordează destul de violent moralitatea, greșelile psihologice și problemele sociale care afectează cultura britanică. Realizat în 1971, filmul abundă de scene violente cu violuri, crime și sânge. Chiar dacă publicul american s-a bucurat de filmul care a adus aproape 24 de milioane de dolari din încasări, mai mult decât bugetul de producție, acesta a fost strict interzis în Marea Britanie, după un an de la lansare. Protestele, creșterea violenței și presiunile din partea politiției l-au determinat pe regizor să interzică filmul până în anul 2000. În mod ironc, cartea lui Anthony Burgess, pe care se bazează filmul, a fost interzisă în școlile din SUA.

Hippie Hippie Shake

Acesta este un film britanic nelansat, în care joacă Cillian Murphy și Sienna Miller. Pelicula se bazează pe viața lui Richard Neville, redactorul revistei satirice Oz, care a făcut obiectul unui studiu referitor la conținutul obscen în spațiul public din anii 1960. Producția filmului a început în 1998 și s-a confruntat cu blocaje repetate. Regizorii au început să demisioneze unul după altul, iar numeroși scenariști plimbau de colo colo scenariul. Când lucrurile au început în cele din urmă să se miște, în 2008 a intervenit o altă problemă cu lansarea, din cauza vieții personale controversate a lui Miller.

VEZI ȘI: Top 10 filme biografice cu si despre scriitori

The Day The Clown Cried

Este o dramă americană neremunerată, care a fost planificată să fie lansată inițial în 1972. Aceasta urmărește povestea de viață a unui clovn neamț de circ, care a fost ținut într-un lagăr de concentrare în timpul Holocaustului. Filmul are numeroase scene brutale cu multe crime în rândul copiilor. Jerry Lewis, regizorul și clovnul din rolul principal, a declarat la un moment dat că este jenat de scenariu și că lansarea nu va avea loc niciodată.

Don's Plum

Mulți dintre fanii înfocați ai lui Leonardo DiCaprio nu au auzit de „Don's Plum”, drama indie din 2001, și probabil că asta este și dorința lui DiCaprio și a lui Tobey Maguire. Filmul alb-negru cu buget redus urmărește poveștile unui grup de prieteni. DiCaprio și Maguire au încercat cu disperare să împiedice lansarea filmului și, până în prezent, acesta nu a rulat decât în SUA și Canada. Ei au susținut că filmul a fost o favoare pentru un prieten și că nu se așteptau să fie lansat în cinematografe. Popularitatea lui DiCaprio după rolul din „Titanic” era în ascensiune, ceea ce l-a determinat pe regizor să meargă mai departe cu lansarea. Producătorul filmului a intentat un proces împotriva celor doi actori și i-a acuzat că i-au defăimat producția și au încălcat contractul. Singurul loc unde poți vizona acest film este pe YouTube.

C---sucker Blues

Documentarul produs de Robert Frank surprinde turneul american al trupei Rolling Stones din 1972. Producția a stârnit multe controverse, în special din partea subiectului principal, Mick Jagger. În film se poate observa cum artistul consumă heroină în camera de hotel și prezintă un comportament deviant. Trupa și-a recunoscut imediat greșelile, când l-a lăsat pe Rober Frank să înceapă filmările și au apelat la instanță pentru împiedicarea lansării.

Black Water Transit

Regizorul peliculei „American History X” nu este străin de controverse. Filmul „Black Water Transit” centrează acțiunea pe povestea unui traficant de arme din New Orleans. Trebuia să fie lansat în 2009, însă, în ciuda faptului că filmul nu este controversat, se pare că producătorii au obiectat în momentul în care au realizat că în studio le-a fost prezentată o altă poveste, diferită de cea de pe marile ecrane. Justificarea regizorului a fost că a continuat să editeze filmul, aparent pentru distracția personală.

Empires of the Deep

Acesta ar fi putut fi un minunat film de aventură. După succesul filmului „Avatar”, din 2009, China a vrut să producă propriul film fantezist, pentru a rivaliza cu James Cameron. A urmat un efort de colaborare între Jon Jiang și regizorul Michael French, iar rezultatul o fost un film despre un tânăr și o sirenă care se îndrăgostesc într-o lume mitică, în vreme de război. În timp ce conceptul a fost interesant în cel mai bun caz, este greu să ne dăm seama de unde a venit bugetul de 140 de milioane de dolari pentru efectele speciale. Criticii au oferit trailerului din 2012 un amalgam de recenzii negative, filmul a fost lansat, dar actorii și echipajele de producție nu au primit niciun ban. 

The Brave

Johnny Depp a scris acest film și a jucat rolul principal în 1997, pelicula fiind o adaptare după romanul lui Gregory McDonald cu același nume. Scenariul urmărește povestea lui Raphael, un nativ american care este de acord să joace într-un film pentru a-și întreține familia. Criticii americani care au văzut filmul la Cannes s-au declarat foarte dezamăgiți de debutul regizoral al lui Depp, însă actorul a acuzat mass-media că a deformat firul acțiunii.

Midnight Rider

 Filmul din 2014 trebuia să spună povestea cântărețului Gregg Allman, însă nu a fost lansat, pentru că o operatoare a fost ucisă în timpul filmărilor din Georgia, fiind călcată de un tren. Un lucru rezultat în urma tragediei a fost campania „Siguranță pentru mișcare”, creată pentru a forța studiourile de film să impună mai multe reguli de siguranță în timpul filmărilor.

The Last House on the Left

Mulți fanatici ai genului horror au auzit despre acest film din 1972. Este incredibil de violent și prezintă violul a două fete adolescente. În ciuda acuzațiilor că filmul este misogin și cu multe scene de tortură, un remake a fost lansat în 2009, cu scene la fel de scandaloase.

Cannibal Holocaust

Este probabil unul dintre filmele care își merită într-adevăr locul în această listă. Este incredibil de grafic, iar producătorul filmului a fost chiar arestat de autoritățile din Italia, fiind acuzat de obscenitate. Anchetatorii au crezut că faptele comise sunt reale și că oamenii au fost uciși. Filmul a fost interzis în Italia și Australia.

Pretty Baby

Această dramă istorică din 1978 a reunit pe scenă nume destul de mari, precum Brooke Shields și Susan Sarandon. Pelicula spune povestea unei fete de 12 ani, fiica unei prostituate din New Orleands. Patroana bordelului decide că virginitatea fetei trebuie scoasă la licitație, iar un fotograf începe să se îndrăgostească de ea și de aici prinde contur o poveste gen Lolita. Filmul conține multe scene cu prostituție infantilă și nudism. A fost interzis în mai multe state americane, până la sfârșitul anulor 1990, în ciuda faptului că a fost lăudat de cinefili.

Maniac

Este unul dintre filmele originale care au ajutat la popularizarea genului horror în anii 1980. Filmul surprinde povestea unui ucigaș care își scalpează victimele de sex feminin din cauza unei traume avute în copilărie. A fost interzis în Marea Britanie până în 2012, când a suferit o serie de modificări scenografice, însă remake-ul ce l-a avut în rolul principal pe Elijah Wood a fost interzis în Noua Zeelandă.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Nottingham
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Nottingham
Ce regină din istorie ești?
Incepe quiz
Ce regină din istorie ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.