Cele mai bune carti de dragoste din ultimii ani

Cele mai bune carti de dragoste din ultimii ani
Diana Solomon
Vineri, 21.08.2015

Cartile, si de abia mai apoi diamantele, ar trebui sa fie cele mai bune prietene ale unei femei. Nu cred ca mai are vreun sens sa enumeram toate beneficile pe care cititul le aduce in viata unei persoane, insa trebuie punctat ca aceasta deprindere te relaxeaza si iti aduce un plus de cunostinte, indiferent daca vorbim de un tratat de istorie sau, de ce nu, de un roman de dragoste.

In ceea ce priveste cartile din categoria romance, cu siguranta se vor gasi reprezentanti ai taberei masculine care sa strambe din nas si sa se gandeascaca asta inseamna doar titluri in stilul Sandrei Brown. Insa, cu totii ar trebui sa stim ca exista carti de dragoste care nu abunda de dulcegarii si gesturi romantice imposibile. Prin urmare, iata numai cateva dintre cele mai bune astfel de carti din ultimii ani.

 

Sub aceeasi stea

E cunoscut faptul ca celebrul autor John Green se adreseaza mai degraba adolescentilor. Insa, recomand si chiar insist asupra faptului ca si cei mai mari dintre noi ar trebui sa citeasca macar un roman scris de el, pentru ca descrie cu usurinta povesti inspirate de realitate, intr-un stil accesibil si placut.

"Sub aceeasi stea" are ca tema principala o frumoasa idila, condimentata cu gesturi mari pentru niste protagonisti asa de tineri, si trateaza un subiect de delicat si sfasietor, cel al pierderii partenerului din cauza unei boli. 

Dragostea dureaza trei ani

Frederic Beigbeder este un autor ironic, transant si care va fi citit cu placere nu doar de reprezentantele sexului frumos. Probabil ca cei din industria advertisingului il cunosc mai bine pentru cartea "13, 99" in care desfiinteaza lumea publicitatii,ce a fost ecranizata, iar celebrul Jean Dujardin il joaca ireprosabil pe Beigbeder.

Insa, intorcandu-ne la cartea de fata (care sta la baza piesei de teatru cu acelasi nume), aceasta nu descrie dragostea in mod matematic si nici nu e vorba numaidecat de o cuantificare a iubirii, ci despre o idee a autorului ca tot ce e frumos trece la un moment dat. Insa, pana la sfarsitul romanului ce ajuns bestseller international, vom vedea ca teoria acestuia va fi demontata dupa alti trei ani de dragoste. 

Castele de carton

Acest roman impune un subiect ce este inca un tabu pentu multi scriitori, dar si cititori, si anume cel al trio-ului amoros. Prin urmare, el si ea, plus inca un el, incearca sa duca o viata in trei, cu certuri pasionale, iubiri si gelozii, la fel ca in orice alte relatii.

Cartea este potrivita pentru cei lipsiti de prejudecati si aduce noi situatii. De asemenea, romanul a fost ecranizat in 2009 si consider ca, pe alocuri, expune situatii similare cu celebra pelicula "The Dreamers". 

P.S. Te iubesc

Cartea care a inspirat filmul omolog, este cea cu care a debutat scriitoarea Cecilia Ahern. Tema romanului este aceea a unei povesti de dragoste perfecte, care nu tine cont de granitele lumii fizice. Astfel, toata cartea se contureaza in jurul scrisorilor primite de eroina principala (Holly) de la sotul ei, inainte ca acesta sa moara, rapus de boala. Citind randurile scrise de acesta, Holly continua sa se simta aproape de el, iar treptat, cuvintele incep sa-i vindece ranile provocate de pierderea persoanei iubite si o fac mai puternica.

Elixirul dragostei

Eric Emanuel-Schimtt incearca in noua lui cartea,proaspat aparuta si la noi, sa explice cu ajutorul personajelor sale linia fina dintre dorinta si sentimentul de iubire. Autorul faceun exercitiu de imaginatie si transpune conversatiile pe email dintre doi fosti iubiti, un el si o ea, ce se afla in colturi diferite ale lumii, dar continua sa converseze.

Cei doi vorbesc despre relatiile actuale, despre relatia lor, fericiri si intamplari neplacute, incercand sa treaca totul printr-un filtru personal, cu observatii si concluzii la rece. Astfel, cartea se construieste ca o observatie a comprtamentului uman, unde dragostea devine piesa fundamentala.

Iubire

Toni Morrison, autoarea acestui volum, este prima femeie de culoare nominalizata a Premiului Nobel pentru Literatura. Carte de fata, „Iubire”, expune drama prin care a trecut populatia afro-americana in perioada sclaviei. Cu nuante ale realismului magic, specifice lui Marque sau lui Isabel Allende, autoarea ne pune fata in fata cu un roman psihologic, ancorat in istorie, ce expune personaje cu virtuti si defecte, capabile de orice sacrificiu in numele dragostei, fie ca vorbim de iubirea materna sau nu.

Jazz

Daca am mentionat una din cartile lui Toni Morrison mai sus, nu puteam sa uit de „Jazz”. Aceasta pastreaza anumite teme precum cea a sclaviei si a problemelor cu care se confrunta populatia de culoare si descrie opvesti despre relatii si iubiri la inceputul unei epoci ce sta si acum ca punct de referinta pentru toate genurile muzicale actuale, anume Era Jazzului.

Pe cand eram doar niste pusti

Daca tot am pomenit despre domeniul muzica, era imposibil sa nu mentionez cartea lui Patti Smith. Acesta a primit multe reviewuri pozitive, semn ca portretul artistei in perioada rock'n'roll-ului, este foarte bine scris. De asemenea, povestea de dragoste dintre aceasta si fotograful Robert Mapplethorpe, incadrata printre descrierile lumii muzicale si a trupelor celebre precum The Rolling Stones sau The Doors, atrag in egala masura cititorii, in special pe pasionatii genului rock.

Iubiri caraghioase

In cazul in care nu esti o amatoare a cromanelor de dragoste, cu siguranta ca aceasta carte va fi pe placul tau. Kundera ironizeaza iubirea si relatia de cuplu pe parcursul a sapte nuvele simpatice, care iti vor starni rasul.Pe scurt, nu este o carte cu final fericit, dar expune situatii inspirate din realitate.

Mananca, roaga-te, iubeste

Aceasta carte sta ca marturie a faptului ca poti sa incepi o alta viata si la 30 de ani, chiar daca ai trecut printr-un divort si pui punct carierei pe care ti-ai cladit-o pana in momentul de fata.

Liz, personajul principal, porneste intr-o calatoriede regasire a sinelui si ajunge sa locuiasca in trei tari diferite, unde mananca tot ce-i face cu ochiul (Italia), mediteaza (India), iar in final, isi gaseste sufletul pereche (Indonezia).

Prin urmare, in ultimii ani piata cartilor de dragoste aduce periodic titluri bune, intrigante, seducatoare, cu povesti inspirate din viata reala. Astfel, te poti bucura si de romanele contemporane, nu doar de cele din seria lui Jane Austen sau F. S. Fitzgerald. Lectura placuta!


Tu ce carti de dragoste aparute in ultimii ani ai citit?

Sursa foto: buzzfeed.com

Articolul urmator »
„Regii timpului” volumul 1 de Laura Nureldin. Călătorește în Persia antică cu una dintre cele mai simpatice protagoniste din literatura contemporană!
„Regii timpului” volumul 1 de Laura Nureldin. Călătorește în Persia antică cu una dintre cele mai simpatice protagoniste din literatura contemporană!
Andreea Baluteanu | Marţi, 28.05.2024
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe