Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina, serbată pe 25 noiembrie, și cum să te rogi ei

Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina, serbată pe 25 noiembrie, și cum să te rogi ei

Alida Enache

Ziua de 25 noiembrie este una cu mare însemnătate pentru creștini, căci se sărbătorește Sfânta Muceniță Ecaterina. Ea a fost o înțeleaptă, care a trăit pe vremea împăratului păgân Maximin și care a convins mulți oameni să se convertească la creștinism. Înainte de asta, a devenit creștină după ce a avut două viziuni cu Iisus Hristos.

La începutul secolului IV, pe vremea împăratului păgân Maximin, a trăit o fecioară frumoasă, înaltă și înțeleaptă de doar 18 ani, Ecaterina, care a avut șansa de a aduce o schimbare măreață în lume, prin voia lui Iisus Hristos. Ea era fiica lui Consta, care fusese împărat al Alexandriei egiptene, la rândul său.

La vremea aceea, pentru că ajunsese deja la vârsta maturității, întreaga sa familie și apropiații încercau să o convingă să se mărite, însă ea nicicum nu voia să renunțe la feciorie.

„De voiți să mă mărit, apoi aflați-mi un tânăr care să fie asemenea mie, cu patru daruri, cum sunt eu, precum singuri mărturisiți că întrec pe toate celelalte fecioare și atunci îl voi lua de bărbat; pentru că mai nevrednic și mai prost decât mine nu voiesc a lua. Cercetați dar pretutindeni și de se va afla vreunul asemenea mie, bun cu neamul, cu bogăția, cu frumusețea și cu înțelepciunea, atunci mă mărit. Iar dacă îi va lipsi vreunul din aceste daruri, apoi nu-i vrednic de mine”, le spunea ea tuturor, știind că nu vor găsi niciodată un bărbat la fel de inteligent ca ea.

Sfânta Muceniță Ecaterina nu a fost o persoană religioasă în prima jumătate a vieții sale, însă după ce a avut două viziuni cu Iisus Hristos a înțeles că trebuie să se convertească la creștinism. În prima viziune, a apărut Maica Domnului cu Pruncul în brațe, însă nu a putut vedea și fața lui, căci încă nu era creștină. În cea de-a doua viziune, Iisus Hristos i-a dăruit un inel de logodnă și i-a spus că vrea să-i fie mire: “Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

Imagine cu picturi într-o biserică

Atunci, tânăra a înțeles că destinul ei este să devină creștină și să îi convingă și pe alții să facă același lucru. Din păcate, menirea sa supremă i-a adus și moartea. Pentru că Împăratul Maximin voia să îi tortureze pe toți cei care credeau în Iisus Hristos, a reușit să o ademenească și pe Ecaterina și a aruncat-o în închisoare. Acolo, a fost chinuită și i s-au aplicat tratamente groaznice, dar chiar și așa nu a renunțat la credința sa. În momentul în care a fost dusă la roata de tortură, un înger a apărut și a distrus-o, salvând-o pe tânără.

Atunci, împăratul i-a cerut muceniței să se căsătorească cu el, însă ea a refuzat, căci îi făcuse o promisiune lui Iisus Hristos. Imediat după, și-a pus singură capul sub sabia călăului și a murit.

Moaștele sale au fost duse de către un înger pe Muntele Sinai, la Mănăstirea Sinai. Și la biserica Sfânta Ecaterina din București se găsește un fragment din moaștele sale. Conform tradiției, Ecaterina este considerată Sfânta care le ajută pe femeile nemăritate să-și găsească sufletul pereche. De asemenea, tot ea aduce liniște și bucurie în casele soților.

În ziua de 25 noiembrie, toți cei care au probleme în cuplu trebuie să postească și să zică o rugăciune specială către Sfânta Muceniță Ecaterina. În felul acesta, situațiile neplăcute vor lua sfârșit, iar cei ce se iubesc vor avea parte de pace și liniște în relații și căsnicii. Aceasta este rugăciunea:

“O, Sfântă Mare Muceniță Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor și oglinda frumuseții fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăția minții în chip minunat, tuturor izvorând razele ințelepciunii Soarelui dreptății, luminează și întunericul sufletului meu și cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngerești. Ca o lună te-ai înălțat în întunericul păgânătății și ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi și pe mulți din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăința acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanții rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos "aur lămurit în foc" "veșminte albe" spre a acoperi goliciunea sufletului și alifie pentru a unge ochii inimii cei încețoșați de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieții, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înțelepte și acum te veselești împreună cu îngerii de moștenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii și nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii și să ne arate și pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.

Cu legătura smereniei te-ai încins Sfântă Ecaterina, preafericită, și toate legăturile ispitelor vrăjmașului ai călcat. Din adâncul răutăților scoate-ne pe noi, cei ce pururea alunecăm în mândrie și ne facem cămările deschise pentru tot viforul patimilor.

Pe împăratul cel învechit în răutate foarte ai mustrat și cu săgețile cuvintelor tale ai doborât toată înșelăciunea idolilor, cu săgeata iubirii lui Hristos rănind inimile filosofilor și a celor ce dormeau în întunericul necredinței. Și acum fericită, înstrăinează mintea noastră de toată cugetarea lumească și ne arată prin milostivirea ta vase cinstite Izvorului tuturor darurilor. Pe prunci îi păzește sub acoperământul rugăciunii tale, pașii tinerilor întărește-i pe calea credinței și mărturisirii Cuvântului, fii toiag celor bătrâni, pe preoți îi luminează cu razele ințelepciunii Cuvântului, monahilor fii cetate nebiruită împotriva săgeților ispititorului, fecioarelor arată-te în toată vremea osârdnică rugătoare și înzestrătoare cu darurile Cuvântului, Biserica lui Hristos o păzește de loviturile ereziilor și toată lumea o îngrădește cu legătura puternicei tale rugăciuni.

Luând în ajutor cetele îngerești și stând înaintea Împăratului luminii, roagă-te să aflăm noi milă în ceasul ieșirii sufletului din trup, păzindu-ne de înfricoșatele amenințări ale vrăjmașilor nevăzuți, cărora din neputință am slujit în această viață, fiind noi iubitori de patimile cele stricătoare de suflet mai mult decât de răbdarea necazurilor spre mântuire. La înfricoșătoarea judecată a Mântuitorului împreună cu Maica Domnului, cu Sfântul Arhanghel Mihail, cu Înaintemergătorul, cu Apostolii și cu toți Sfinții roagă-te să aflăm noi izbăvire de partea cea de-a stânga și să moștenim frumusețile Raiului.

Ca una ce strălucești cu frumusețea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumusețează și sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăției celei de sus, spre slava lui Dumnezeu și dobândirea cununei mântuirii. Amin.”

Citește și: Cum să te rogi de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului pentru a atrage binele în viața ta

Surse foto: Unsplash, Unsplash

Surse articol: Avantaje, Doxologia, Playtech

Articolul urmator
Cine a fost Sfântul Efrem și ce trebuie să facă credincioșii pentru a primi ajutor și binecuvântare
Cine a fost Sfântul Efrem și ce trebuie să facă credincioșii pentru a primi ajutor și binecuvântare
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.