Codul bunelor maniere în pandemie - 7 lucruri pe care să le respecți ca să arăți bună creștere

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

În contextul pandemiei globale de Covid-19 s-a creat o situație fără precedent, pentru care nu există un cod al bunelor maniere stabilit anterior.

În doar câteva săptămâni, gesturile umane de bază, cum ar fi oferirea unei strângeri de mână sau mângâierea unui câine pe care îl întâlnești pe drum, au devenit limitate. Deși există anumite reguli acum de distanțare socială, oamenii trebuie totuși să se trateze reciproc cu bunătate și respect și să se comporte astfel încât să nu-i jignească pe ceilalți.

Află, în galeria foto, cum poți să fii bine crescut în această perioadă și cum să dai dovadă de respect față de persoanele din jurul tău.

Cum spui, politicos, unei persoane să păstreze distanța

Cum spui, politicos, unei persoane să păstreze distanța

Este întrebarea nr. 1 pe care o adresează oamenii. Primul tău instinct este să strigi: "Fă un pas în spate!",  dar această reacție nu este politicoasă și poate fi declanșatoarea unei discuții aprinse. În schimb, încearcă să folosești cuvântul "noi" în cererința ta. De exemplu, "Să facem un pic de spațiu între noi în timp ce așteptăm la coadă". Acest lucru arată un respect reciproc. Gândește-te că acțiunea le afectează sănătatea și speri că și ei sunt preocupați de siguranța ta și a lor, în același timp.

Dar dacă începi să ții discursuri despre siguranță și ai ton abraziv, este posibil ca oamenii să nu fie la fel de dispuși să se conformeze. S-ar putea să simtă că sunt pedepsiți sau să perceapă cererea ta ca pe un atac asupra moralității lor.

Cum reacționezi dacă o persoană nu vrea să poarte masca în preajma ta

Cum reacționezi dacă o persoană nu vrea să poarte masca în preajma ta

Ia tu atitudine pentru a te proteja. Dacă ai rugat persoana respectivă să poarte mască și să păstreze distanța socială, iar aceasta refuză, mergi în altă direcție și poartă tu masca. Protejează-te singur!

Poți acționa dacă oamenii nu respectă regulile?

Poți acționa dacă oamenii nu respectă regulile?

În cazul în care comportamentul acestor persoane nu te afectează, lasă-le în pace. Oamenii se ceartă des pe stradă sau în magazine, pentru simplul fapt că încearcă să îi facă pe alții să respecte regulile pandemiei. Nu mai încerca să faci acest lucru, dacă persoana nu vrea să se conformeze. Singura dată când ar trebui să intervi este dacă îți afectează în mod direct siguranța. Și în cazul acela trebuie să fii respectuos, nu să impui.

Ce faci dacă persoanele apropiate nu se dezinfectează și nu se conformează regulilor?

Ce faci dacă persoanele cu care intri în contact nu se dezinfectează și nu se conformează regulilor?

Încearcă să folosești în limbajul tău mai des cuvântul "noi", dacă iei contact doar cu o persoană. Spune ceva de genul: "Să ne asigurăm că rămânem în micile noastre secțiuni de aici" - spre exemplu dacă ești la sala de forță.

Dar dacă se întâmplă la o petrecere, avertizează gazda. Persoana responsabilă are autoritatea de a pune în aplicare regulile. Poți spune: "Am observat că oamenii încep să se relaxeze în privința regulilor. M-am gândit să îți aduc acest lucru la cunoștință." Dacă gazda face ceva în acest sens, este minunat. Dar dacă nu se întâmplă nici o schimbare și nu te simți confortabil cu mediul înconjurător, atunci mergi acasă. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator 9 reguli de etichetă pe care orice femeie care se respectă trebuie să le știe

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.