Cum arată astăzi singurul copil născut şi crescut în zona de la Cernobîl

Cum arată astăzi singurul copil născut şi crescut în zona de la Cernobîl

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Când o privești pentru prima oară, ai spune că Mariyka este o tânără obișnuită în vârstă de 21 de ani. În realitate, ea este o ființă unică în lume, fiind considerată simbolul renașterii Cernobîlului, cel mai grav accident nuclear petrecut în istoria omenirii. 

Tânăra ucraineancă s-a născut chiar în apropiere de reactorul numărul patru al centralei nucleare. Deși au trecut mai bine de trei decenii de la explozia catastrofală ce a avut loc pe 26 aprilie 1986, ideea unui copil născut atât de aproape de acea zonă contaminată este în continuare controversată.

 Aproximativ 336.000 de persoane au fost evacuate atunci, și alte 125.000 și-au pierdut viața din cauza efectelor radiaților, încă din primele 50 de luni după explozia de la centrala nucleară.

mariyka, singurul copil nascut si crescut in zona contaminata de la Cernobil, alaturi de parintii ei, Mikhail si Lydia Sovenko

Sursa foto: Captură YouTube

Naștere surpriză

După explozie, printre cei care au ales să rămână ilegal în acea regiune se numără și Mikhail și Lydia Sovenko. Ei au fost deranjați de faptul că statul nu le-a oferit o nouă locuință după evenimentul dezastruos, astfel că au decis să rămână în casa lor, aflată la 30 de kilometri de reactorul patru. Mikhail Sovenko a fost unul dintre pompierii chemați la datorie în noaptea fatidică.

La 13 ani de la explozie, cei doi au adus-o pe lume pe Mariyka, mai exact în iunie 1999. Pentru că Lydia nu a știut că este însărcinată până la momentul declanșării travaliului, femeia nu a beneficiat de ajutor medical, astfel că tatăl copilei a fost și cel care a ajutat-o să nască și a tăiat cordonul ombilical.

Citește și: Alertă mondială! A apărut lista cu telefoanele care emit cele mai multe radiații

Cei doi soți au crescut-o pe fetița lor la câteva zeci de kilometri de locul unde s-a petrecut tragedia, într-un mediu toxic și cu un nivel de radioactivitate extrem de ridicat. Traiul lor a fost unul modest, hrănind-o pe fiica lor cu laptele de la vacile din zonă și cu peștii pescuiți chiar din apele contaminate. 

mariyka, singurul copil nascut si crescut in zona contaminata de la Cernobil, in anii copilariei

Sursa foto: Captură YouTube

"Nu e un mutant"

La scurt timp după nașterea ei, vestea că un copil s-a născut în apropiere de centrala nucleară de la Cernobîl a făcut înconjurul lumii. Lydia și Mikhail au fost numiți criminali și imediat forțați de autorități să se mute din acea zonă, însă au refuzat. Abia când Mariyka a împlinit vârsta de șapte ani părinții săi au decis să se relocheze, pentru ca fetița să poată merge la școală.

Deși Mariyka a fost expusă unui nivel mare de radiații încă din copilărie, este perfect sănătoasă și un om cât se poate de normal. În prezent are 21 de ani, muncește într-un bar din Kiev și își dorește să devină medic.

"Nu e un mutant, nu are două capete. E o fată dulce și iubitoare", a declarat mama tinerei, conform DailyMail.

Mariyka nu a avut parte de o copilărie obișnuită și a simțit mereu lipsa unor parteneri de joacă. Faptul că a crescut într-o zonă în care nu avea vecini, iar vizitatorilor le era interzis să meargă, i-a furat șansa de a socializa și de a cunoaște și alți copii de vârsta ei. Mariyka este reticentă în a vorbi despre trecutul său, însă a mărturisit că este într-o fază foarte bună a vieții sale. "Mă descurc foarte bine, lucrez. Mă întrețin. Vreau să ajung medic", a mărturisit tânăra pentru Sunday Expres, în 2019.

mariyka, singurul copil nascut si crescut in zona contaminata de la Cernobil, in prezent

Sursa foto: Captură YouTube

Deși Mariyka locuiește și lucrează acum în afara zonei contaminate, ea obține ocazional un permis pentru a-și vizita mama, în prezent vârstă de 66 de ani, care a rămas acolo. Femeia ei a mărturisit că este mândră de faptul că fiica ei și-a făcut un rost în viață, deși a venit pe lume în condiții extraordinare și deloc favorabile. 

Surse articol: DailyMail / Express.co.uk / IrishMirror

Sursa foto principală: Captură YouTube

Surse foto: Captura YouTube

Articolul urmator
Cum să începi, în sfârșit, să pui și tu bani deoparte. 6 sfaturi simple, la îndemâna tuturor
Cum să începi, în sfârșit, să pui și tu bani deoparte. 6 sfaturi simple, la îndemâna tuturor
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?
Incepe quiz
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.