Cum arată îngerii, potrivit Bibliei

Cum arată îngerii, potrivit Bibliei

Redactor Raluca Margean

În majoritatea reprezentărilor grafice, îngerii apar ca fiind oameni frumoși, cu pielea palidă, cu aripi și haine albe, purtând o harpă și având deasupra capului un halou. Dar această descriere este departe de versiunea îngerilor prezentată în Biblie. Conform Sfintei Scripturi, ei pot lua diverse forme și pot fi atât strălucitori și extrem de frumoși, cât și bizari și înfricoșători. Chiar dacă nu putem ști cu siguranță cum arată îngerii, ți-am pregătit în acest articol câteva informații fascinante despre aceste ființe spirituale, inclusiv cum sunt ei descriși în Biblie.

Ce sunt îngerii?

Îngerii sunt ființe spirituale despre care se crede că au fost create de Dumnezeu. Deși în Biblie nu se face referire la momentul exact al apariției îngerilor, este specificat faptul că Dumnezeu a creat cerurile și pământul și tot ce este în ele. Deoarece cerul reprezintă lumea spirituală a puterilor cerești, iar pământul lumea materială, înseamnă că îngerii au fost creați în același timp cu cerul și pământul, înainte de oameni și lumea celor văzute.

Sfânta Scriptură menționează existența îngerilor de foarte multe ori, ei fiind prezenți în diverse evenimente cheie. De exemplu, după îndepărtarea oamenilor din Rai, îngerii păzeau drumul spre Pomul Vieții (Fac. 3, 24). De asemenea, un înger l-a oprit pe Avraam să-și jertfească fiul, pe Isaac (Fac. 22, 11), iar diverși îngerii apar vorbindu-le preoților și proorocilor. Inclusiv nașterea Domnului Iisus Hristos este vestită de îngeri (un înger vestește Sfintei Fecioare Maria nașterea Fiului lui Dumnezeu ca om -Luca 1, 28-32 - și un înger se arată păstorilor de lângă Betleem la nașterea Mantuitorului -Luca 2, 9-13).

Ce fac îngerii? 

Înainte de a afla cum arată îngerii, vom discuta despre rolul îngerilor în Cer și pe Pământ. Conform Bibliei, îngerii sunt ființe spirituale care împlinesc voia lui Dumnezeu pe Pământ. Ei locuiesc în ceruri (Matei 28:2, Ioan 1:51) și acționează în numele Domnului. Văd neîncetat fața Părintelui ceresc și mijlocesc pentru oameni (Matei 18, 10), apărându-i și protejându-i pe cei drepți (Matei 4:6, Luca 4:10). Ei știu să discearnă între Bine și Rău, sunt superiori oamenilor (Ps. 8, 6), dar au și ei anumite lipsuri și sunt mărginiți (Iov 4, 17-18). Ei nu sunt atotcunoscători sau atotputernici, precum Dumnezeu.

Există îngeri păzitori?

Dacă cineva se îndoia de existența îngerilor păzitori, cea mai mare dovadă în favoarea acestor ființe spirituale este un text din Matei 18:10, în care se sugerează că o anumită clasă de îngeri are sarcina de a-i proteja pe „pe cei mici”. Iisus le spune discipolilor săi: ”Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.”

Mai mult decât îngeri păzitori, aceste ființe sunt considerate călăuzitorii oamenilor, îndemnându-i să-L iubească şi să-L slujească pe Dumnezeu. De asemenea, se spune că îngerii îi ajută pe credincioși să reziste în faţa ispitelor celui rău.

Descrierea unui înger

În Biblie, îngerii îmbracă diferite forme. Unii sunt invizibili, dar prezența lor este simțită și vocea lor este auzită. Alții au aripi și au înfățișare umană.

Statuie cu o femeie și un înger
Sursa foto: Pixabay.com

Una dintre cele mai vii descrieri ale îngerilor provine din viziunea profetului Ezechiel din Biblia Ebraică. Acesta descrie două tipuri principale de îngeri, și anume heruvimii și ofanimii:

  • Heruvimii

Aceștia au o varietate de sarcini date de Dumnezeu, dintre care una dintre cele mai importante este să păzească Grădina Edenului. Ezechiel îi descrie ca având ”chip de om, iar în partea dreaptă fiecare avea chip de leu, iar în stânga chip de bou; fiecare avea și chip de vultur”. În plus, heruvimii au și două seturi de aripi, unul pentru zbor, iar celălalt pentru a-și ascunde trupurile, au picioare drepte și copite de taur strălucitoare.

  • Ofanimi

În viziunea lui Ezechiel, ofanimii, îngerii lui Dumnezeu sunt de fapt roți plutitoare, acoperite cu ochii: „Fiecare părea a fi făcut ca o roată care intersectează o roată... Jantele lor erau înalte și minunate și toate cele patru jante erau pline de ochi de jur împrejur”. Mai mult, se spune că ofanimii „sclipesc ca topazul” și că plutesc în aer în timp ce imită mișcarea heruvimilor. Conform spuselor lui Ezechiel, atât heruvimii, cât și ofanimii ajută la păzirea tronului lui Dumnezeu. 

În religia creștină, Ofanimii sunt echivalenții Tronurilor, despre care nu știm exact cum arată. Conform Sfântului Dionisie Aeropagitul, Tronurile reprezintă a treia ceată de îngeri ai lui Dumnezeu și stau înaintea Celui din înălțimi, slujind dreptății Sale. Ei  poartă numele de Tronuri pentru că pe aceștia, ca pe niște tronuri inteligibile stă Domnul în chip spiritual. 

  • Serafimii

Un alt tip de îngeri, serafimii, sunt descriși în Cartea lui Isaia, evanghelistul Vechiului Testament. După viziunea lui Isaia serafimii au șase aripi: cu două aripi își acopereau fețele, cu două își acopereau picioarele și cu două zburau. Serafimii nu sunt gardieni precum heruvimii și ofanimii, ci mai degrabă servesc pentru a cânta laudele lui Dumnezeu. După Isaia, în timp ce plutesc în jurul tronului lui Dumnezeu, serafimii pot fi auziți cântând: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Atotputernic; întreg pământul este plin de slava Lui”. În religia creștină, Serafimii se află pe una din cele mai înalte poziții din ierarhia cerească, fiind numiți “cei mai iubiți” deoarece se află cel mai aproape de Dumnezeu. 

Pe lângă heruvimi, serafimi și ofanimi există mai multe tipuri de îngeri în Biblie. În timp ce unii apar sub formă de nor și de foc (Ies. 13:21-22), alții nu au înfățișare, fiind doar glasuri fără chip (Facerea 21:17).  

De ce sunt îngerii reprezentați ca bebeluși înaripați?

Sculptură reprezentând un îngeraș bebeluș cu aripi
Sursa foto: Pixabay.com

Imaginea bebelușilor înaripați a fost adoptată în artă. Un putto (la plural ”putti”) era, în vechea lume clasică a artei, un copil (băiat) cu aripi despre care se credea că influențează viețile oamenilor. De-a lungul timpului, putti au ajuns să semnifice heruvimii sfinți și au cunoscut o popularitate semnificativă în rândul artiștilor. Simbolul harpei pe care o mai găsim alături de îngerași a fost introdus pentru prima dată de poetul englez John Milton în opera sa Paradisul pierdut din 1667. 

Așadar, natura îngerilor este mai presus de înțelegerea omenească și de aceea, chiar și astăzi mai sunt încă întrebări despre cum arată îngerii. Deși în Biblie, îngerii au înfățișări bizare și complexe, în arta teologică, ei sunt reprezentați de tineri cu aripi, fără a se face diferența exactă între serafimi, heruvimi și celelalte cete îngerești (adică Tronurile, Stăpânirile, Puterile, Principatele și Arhanghelii menționați în Scriptură). În general, ființele înaripate fac referire la ființele angelice, aripile fiind un simbol al "transcendenței, necorporalității, rapidității și activității neîncetate" (conform spuselor Sfântului Ioan Gură de Aur).

Citește și: Cine a fost Arhanghelul Uriel, sfântul cel mai înțelept

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Surse articol: Wikipedia.org Whyangels.com Grunge.com

Articolul urmator
Dragostea trece prin stomac, dar cum rămâne cu creierul? De câte ori recomandă medicul Vlad Ciurea să mâncăm mititei
Dragostea trece prin stomac, dar cum rămâne cu creierul? De câte ori recomandă medicul Vlad Ciurea să mâncăm mititei
Cum arata barbatul potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Cum arata barbatul potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.