Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Cum e corect: bine venit, bine-venit sau binevenit?

Paula Rotaru

Această lecție de gramatică va fi bine venită, bine-venită sau binevenită? Tu ce variantă ai alege? Deși diferențele de scriere sunt apropae insesizabile, cratima, spațiul și lipsa acestuia creează adesea confuzii. 

Îți vom explica în continuare care dintre cele trei variante există în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) și care este sensul pentru fiecare.

Bine venit, bine-venit sau binevenit: cum se scrie corect?

Depinde de context. Dar, mai întâi de toate, să eliminăm varianta inexistentă în dicționare, respectiv binevenit. Deși această formă apare în Dicționarul Explicativ Român (din 1975!), ține cont că regulile le face DOOM, ediția din 2005.

Așadar, am rămas cu bine venit și bine-venit. Te întrebi ce mare diferență ar putea face acea cratimă? Ei bine, potrivit specialiștilor de la Academia Română, cele două cuvinte au, după cum bine ai intuit, sensuri diferite.

Să explicăm! 

Spunem că momentul este bine-venit sau că mărirea de salariu este bine-venită, cu sensul de „oportun/ă, agreat/ă”.

Pe de altă parte, spunem că un soldat este bine venit din război, cu sensul de „sosit cu bine”. Totuși această variantă nu este atât de des utilizată.

Acum știi care este diferența de sens dintre bine-venit și bine-venit, dar și că binevenit nu trebuie să se regăseacă niciodată în scris.

Află și cum e corect: atât timp sau atâta timp?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (27)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!