Cum e corect: datorită sau din cauza?

Cum e corect: datorită sau din cauza?

Paula Rotaru

N-am ajuns la timp datorită sau din cauza traficului? Dacă alegi prima variantă, respectiv „datorită”, ne vine greu să îți înțelegem nemulțumirea, pentru că această prepoziție, conform DOOM, exprimă, ironic, tocmai mulțumirea. Și nu credem că traficul aglomerat este ceva care să te... mulțumească. Prin urmare, varianta corectă este „din cauza”.

Această confuzie este des întâlnită în rândul oamenilor, dar și figurile importante din mass-media cad tot mai frecvent în acest păcat, „din cauza” lipsei de cunoștințe gramaticale de bază.

Află mai jos în ce context trebuie folosite cele două prepoziții!

Când folosim „datorită” și „din cauza”

Explicația este foarte simplă și nu necesită cine știe ce cunoștințe complexe de gramatică, ci doar unele de logică.

Narcisa Forașcu, în lucrarea „Dificultăți gramaticale ale limbii române”, clarifică această dilemă: dacă efectul cauzei exprimate cu ajutorul lui „datorită” este pozitiv, atunci utilizarea acestei prepoziții este corectă. În cazul în care efectul este negativ, este nerecomandată utilizarea lui „datorită”, forma corectă fiind „din cauza”.

Așadar, e corect să spui „Am întârziat la muncă din cauza agomerației” și e greșită varianta „Am întârziat la muncă datorită aglomerației”.

Rețineți: dacă efectul este bun, vom folosi „datorită”, iar dacă este unul rău, vom folosi „din cauza”.

Pentru a înțelege mai ușor diferența de sens, vă propunem următorul truc: asociați „din cauza” cu „din pricina” și „datorită” cu „mulțumită”.

Exemple în care prepoziția „datorită” este folosită corect

- Datorită ție am reușit să mă las de fumat.

- Ioana a luat examenul datorită lecțiilor suplimentare.

Exemple în care locuțiunea prepozițională „din cauza” este folosită corect

- Am întârziat la muncă din cauza traficului.

- Din cauza oboselii am ratat serialul preferat.

Asocieri incorecte din punct de vedere gramatical

Mare atenție și la modul în care asociați aceste prepoziții cu articolul posesiv. Este incorectă folosirea articolului posesiv „a”, atunci când doi termeni coordonați sunt precedați de „datorită” sau de „din cauza”.

De exemplu, sunt greșite următoarele variante: „Datorită ambiției și a curajului a reușit” și „Din cauza oboselii și a frigului s-a îmbolnăvit”.

Variantele corecte sunt: „Datorită ambiției și curajului a reușit” și „Din cauza oboselii și frigului s-a îmbolnăvit”.

De asemenea, se întâmplă frecvent ca „din cauza” să fie însoțită de „la”, rezultând o contrucție profund greșită, dar și neelegantă, respectiv „din cauza la”.

Așadar, evitați următoarea exprimare: „S-a simțit rău din cauza la sarmalele pe care le-a mâncat.”

Sperăm că datorită acestei lecții veți vorbi corect de acum înainte! Din cauza numeroaselor confuzii care planează în spațiul public, îți propunem să afli și care este varianta corectă dintre „am doar” și „am decât”!

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.