Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Cum e corect: face sens sau are sens?

Paula Rotaru

A spune că ceva „face sens” nu are sens. Punct. Renunțați la această exprimare deloc fericită! Face sens este o expresie din ce în ce mai folosită, chiar dacă nu-și are locul în limba română. De ce? O posibilă explicație ar fi că „a face sens” este traducerea mot-à-mot (în  traducere: cuvânt cu cuvânt) a expresiei în engleză „to make sense”.

În goana noastră după cuvinte „romglezești”, care devin deja o modă în exprimarea curentă, uităm adesea să folosim forma corectă a anumitor cuvinte sau expresii – în cazul de față, clasicele „a avea sens” și „are sens”.

Face sens nu are sens! 

Face sens sau are sens? După cum probabil ți-ai dat singură seama, cea de-a doua variantă este corectă. Deși în limba engleză „it makes sense”, în limba română, lucrurile au sens, nu-l fac!

Să folosești expresia face sens e ca și cum ai spune „face înțeles” în loc de „are înțeles”. Așa-i că n-are pic de logică și sună foarte rău în limba noastră dragă?  

Să dăm și un exemplu, poate se înțelege mai bine!

GREȘIT: Pictura artistului face sens.

CORECT: Pictura artistului are sens.

Explicația de rigoare: pictura nu poate să facă sens, ci să aibă sens, pentru că nu ea înfătuiește sensul. Mai mult decât atât, nici măcar pictorul nu face sens, ci mai degrabă îl creează, impregnându-l picturii, care astfel ajunge să aibă un sens. 

Face sens sau are sens ce am spus mai devreme? Acum știi răspunsul! Află și cum e corect: atât timp sau atâta timp?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!