Cum e corect: lei sau ron?

Cum e corect: lei sau ron?

Paula Rotaru

Au trecut deja 11 ani de la denominare, adică de la schimbarea leilor vechi în lei noi, însă oamenii tot nu s-au adaptat și continuă să folosească termenul „ron”.

Moneda națională a României, leul, a fost denominată la data de 1 iulie 2005, astfel încât 1 leu nou echivalează cu 10 000 de lei vechi. Cu alte cuvinte, au fost tăiate patru zerouri din coadă, pentru a simplifica socotelile. Astfel, și-a făcut apariția „leul greu” sau „ron-ul” - atât de frecvent utilizat în practica monetară curentă.

La mai bine de un deceniu de la acest eveniment, oamenii încă se întreabă cum e corect: lei sau ron?

Să aflăm care este varianta corectă și ce înseamnă mai exact „ron”, un termen pe care deseori îi auzim în jurul nostru, inclusiv în mass-media.

Lei sau Ron? Descoperă varianta corectă

După cum bine spunea răposatul lingvist George Pruteanu, pe un ton mâhnit, dar vădit șăgalnic, „după introducerea leului nou, s-a răspândit o formulă bizară, mai precis o pereche de formule, ron și rol, care tind efectiv să înlocuiască denumirea de leu”.

Aceste denumiri sunt folosite pe bonurile de la casele de marcat ale magazinelor, pe facturi, acte și, mai rău, au pătruns inclusiv pe micile ecrane, numeroase persoane publice exprimându-se greșit. Așadar, poți deduce în mod logic că varianta corectă la întrebarea „lei sau ron” este, bineînțeles, prima. 

Ce înseamnă RON și ROL

Aceste prescurtări provin din abrevierea sintagmelor englezești ROmanian New (pentru leul nou) și ROmanian Leu (pentru leul vechi). De la 1 iulie 2005 până la 31 decembrie 2006, leii au circulat sub formula ROL, urmând ca, odată cu scoaterea din circulație a bancnotelor și a monedelor cu multe zerouri, după această dată să fie denumiți RON. Însă acest simbol este folosit doar pe piețele financiare ori la casele de schimb valutar, așa cum se întâmplă cu dolarii (USD), lira sterlină (GPB), forinții maghiari (HUF) sau francii elvețieni (CHF).

Prin urmare, este GREȘIT să spui: „Am plătit 50 de ron/roni pe aceste sandale.”

Varianta CORECTĂ este: „Am plătit 50 de lei pe aceste sandale.”

Vei spune, probabil, că „țara arde și baba se piaptănă”, pentru că ne legăm de detalii minore când problemele țării sunt cu mult mai grave. Noi considerăm totuși că leul nostru românesc, fie el cât de prăpădit, merită să stea la loc de cinste, pentru că reprezintă valoarea identității naționale.

Lei sau ron? Acum știi răspunsul corect, dar și explicația! Află și cum e corect: să fi cuminte sau să fii cuminte?

Articolul urmator
Ce personalități se află pe bancnotele românești?
Ce personalități se află pe bancnotele românești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (25)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.