Adevarata Stare de Bine

Cum îţi uşurează viaţa cele 3 filtre ale lui Socrate

Vineri, 31.03.2017
de Violeta Ieremie

Testul lui Socrate, filosoful grec, arată o perspectivă asupra vieţii care ne ajută să avem o viziune sănătoasă în ceea ce priveşte credinţele noastre despre lume, despre prietenie şi despre ce alegeri facem astfel încât să fim împliniţi şi fericiţi.

Acest fapt este transpus într-o povestioară în care cineva vine la Socrate şi-l întreabă dacă vrea să ştie ce a auzit despre prietenul înţeleptului.

Socrate îi spune să aibă puţină răbdare şi-i pune trei întrebări.

femeie care vorbeste

Prima este despre adevăr. Este sigur în privinţa a ceea ce va spune despre prietenul lui?

Răspunsul omului de rând a fost că nu, doar a auzit.

Al doilea filtru este despre bunătate. L-a întrebat dacă ceea ce îi va spune este de bine.

Musafirul înţeleptului a răspuns că, din contra, vrea să-i spună ceva de rău.

Aşadar, afirmă Socrate, vrea să îi spună ceva neplăcut despre prietenul lui, însă nu este sigur despre ce vorbeşte.

Al treilea filtru este despre utilitatea a ceea ce va auzi şi-l întreabă pe omul care a venit la el dacă îl va ajuta cu ceva ceea ce va auzi.

Răspunsul a fost tot negativ.

Aşadar, concluzia lui Socrate a fost că urmează să audă ceva ce nu este adevărat, nu este de bine şi nici nu îi va folosi la ceva.

Atunci, de ce vrea să-i spună acele vorbe?

Filosoful grec, prin testul lui, încearcă să ne ghideze către un mod de a gândi constructiv. Ceea ce spunem, facem sau gândim se întoarce la noi ca un bumerang.

Ceea ce fac alţi oameni nu este străin de ceea ce facem noi înşine, aşa că o gândire sănătoasă se bazează pe observarea celorlalți, în primul rând, şi nu pe judecarea lor.

Este în natura omului să greşească, însă acest lucru nu trebuie să ne pună o etichetă şi să ne excludă din societate.

Apoi, un alt principiu de care trebuie să ţinem cont este cel al solidarităţii între noi, femeile. Putem spune că avem probleme asemănătoare şi, în loc să ne ajutăm, vedem mai degrabă bârna din ochiul celeilalte persoane.

femeie care a mintit

Acest tip de comportament vine din propriile răni interioare, din emoţii care ne distrug. Astfel, perpetuăm acest obicei nociv care nu ajută pe nimeni.

Dacă vrem să ieşim din cercul distrugător, putem adopta o atitudine constructivă, în care să-i tratăm pe ceilalţi aşa cum vrem noi să fim trataţi. Acest lucru „plantează” mai departe „seminţele” bunătăţii şi vindecării.

Ceea ce spui sau faci arată ceva despre tine, nu despre persoana la care faci referire. Acest obicei s-ar putea să-i facă pe ceilalţi să se îndepărteze de tine şi să nu aibă încredere să-ţi încredinţeze lucruri importante din viaţa lor.

Pe lângă acest aspect, ceea ce faci îi răneşte pe ceilalţi, deşi o faci neintenţionat. Ia-ţi o clipă de răgaz şi pune-te „în papucii” persoanei despre care vorbeşti.

Judecata face rău tuturor, cu toate că poate ceea ce vrei să spui ţi se pare inofensiv. Însă, de fapt, are rădăcini mai adânci. E vorba de integritate, de încrederea pe care o au alţii în tine.

Valorile unui om se construiesc în timp, cu perseverenţă şi cu corectitudine faţă de el însuşi şi faţă de ceilalţi.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!