Nu Skin

Cum îți dai seama, în mai puțin de 3 minute, dacă o persoană e deșteaptă sau nu. Ce o dă de gol

Cristina Gherghina

Inteligența este probabil cea mai importantă trăsătură a omului și poate fi definită în mai multe feluri. Cu toată că inteligența reprezintă modul în care poate fi măsurat progresul speciei umane, aceasta, în sine, nu poate fi măsurată, întrucât însumează o serie de trăsături mai mult sau mai puţin dependente unele faţă de celelalte.

Într-adevăr, există un "instrument" care poate măsura inteligența, testul IQ, care continuă să fie un subiect destul de controversat.

persoana inteligent

Însă, un lucru este sigur: unii oameni chiar sunt mai deștepți decât alții și câteodată este bine să știm cum anume să ne dăm seama dacă în fața noastră se află o persoană inteligentă sau nu. 

Să presupunem, de exemplu, că ești un angajator care caută un om cu o minte ascuțită sau poate ești în căutarea celui mai strălucit doctor care să aibă grijă de sănătatea ta. Întrebarea este cum îți poți da seama că ai găsit omul potrivit? Cum îți poți da seama că în fața ta se află o persoană inteligentă?

Exact această întrebare a pus-o cineva pe site-ul Quora, iar unul dintre răspunsuri le-a dat de gândit multora.

Care sunt trăsăturile persoanelor inteligente

Potrivit lui Timothy Emmanuel Lim, cel care a oferit un răspuns la întrebarea de mai sus, persoanele inteligente sunt adesea:

 1. Cele mai greu de provocat din punct de vedere verbal (pot avea opinii, dar acestea derivă pur și simplu din fapte și logică).
 2. Cele mai tăcute ( obișnuiesc să asculte cu atenție ce se întâmplă în jurul lor)
 3. Cele care sunt buni observatori
 4. Primele care pun la îndoială diverse lucruri sau care nu iau lucrurile ca atare
 5. Reticente, dar care nu sunt rușinoase ( pentru că mai degrabă preferă să cugete, să asculte și să proceseze informațiile și gândurile decât  să piardă timpul făcând presupuneri)
 6. Cele care nu reacționează din impuls
 7. Cele mai greu de convins
 8. Cele cărora nu le este teamă să greșească
 9. Cele care critică, dar dintr-un punct de vedere logic
 10. Cele care par a fi plictisitoare, dar asta pentru că le trec prin minte diverse gânduri
 11. Cele care nu râd chiar la absolut orice
 12. Cele mai directe, dar nu într-o manieră nepoliticoasă
 13. Cele care sunt mereu atente, într-un mod discret, precum un spion
 14. Cele mai curioase 
 15. Cele mai calme și care dețin un control fantastic asupra emoțiilor lor
 16. Cele mai greu de înțeles (unele persoane sunt atât de inteligente încât este greu să fie înțelese de alți oameni)
 17. Cele mai neortodoxe
 18. Cele mai receptive (persoanele deschise la minte)
 19. Cele care poartă discuții profunde
 20. Cele care par cele mai prostovane (nu judeca o carte după copertă)
 21. Cele care sunt foarte de impresionat (sunt impresionate de lucruri de care nu mulți oameni sunt impresionați și vice-versa)
 22. Cele cărora nu le pasă despre ce cred alți oameni despre ele

"Desigur, acestea sunt câteva caracteristici. Cea mai inteligentă persoană din cameră nu trebuie să aibă toate cele 22 de trăsături, deoarece inteligența poate fi subiectivă și diferă în funcție caracter, personalitate, opinii și educație", a mai spus Lim. 

Totodată, Lim atrage atenția asupra faptului că oamenii inteligenți nu trebuie confundați cu cei care sunt bine informați, cei care tocesc și care doar repetă anumite fraze pe care le-au învățat pe de rost.

Persoanele inteligente sunt adesea persoane introvertite

Dacă observăm cu atenție lista de mai sus a lui Lim, ne putem da seama că trăsăturile menționate sunt specifice oamenilor introvertiți. De ce este importantă această observație? 

Există o legătură directă între introversiune și un grad mare de inteligență. 

persoana-inteligenta

Într-un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Georgia de Nord (SUA), aceștia afirmă în introducere:  "S-a observat faptul că introvertiții pot obține scoruri I.Q. mult mai mari datorită predispoziției lor calculate și analitice, deoarece tind să despice firul în patru și să întoarcă un lucru pe toate părțile în loc să acționeze impulsiv."

În analiză au fost incluși 59 de studenți:  41 dintre ei fiind extrovertiți și 18 dintre ei fiind introvertiți. Grupul de persoane introvertite "a obținut scoruri mult mai bune la testul de IQ" decât omologii lor extrovertiți.

De asemenea, există multe alte studii care au ajuns la o  concluzie similară: persoanele introvertite sunt mai inteligente. 

Modestia, trăsătura oamenilor inteligenți

Majoritatea intelectualilor sunt persoane modeste, care nu se vor considera niciodată superiori față de ceilalți. Lim a inclus un citat care exemplifică atitudinea unei persoane inteligente față de propria persoană și inteligența altora:

"Știu că sunt inteligent pentru că știu că nu știu nimic" - Socrate

Citatul ales de Lim, se referă la faptul că o persoană, cu cât știe mai mult, cu atât va fi mai conștientă de ceea ce nu știe, de fapt. Să presupunem că mintea noastră are un stick de memorie, iar spațiu de stocare al acestuia este infinit. Cu toate că mintea umană este capabilă să înțeleagă extrem de multe lucruri, noi folosim doar 10% din capacitatea ei, potrivit unui mit. 

Intelectualii își dau seama de acest lucru și acceptă faptul că există mult mai multe lucruri în viață de care, noi oamenii, nu sunt conștienți și pe care nu le-am descoperit încă. Tocmai de aceea, persoanele inteligente acceptă faptul că nu le știu pe toate (și nici nu ar avea cum), prin urmare nu se consideră superiori față de ceilalți oameni. 

Surse foto: Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (16)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta