Cum să îţi administrezi mai bine bugetul şi să faci şi economii

Cum să îţi administrezi mai bine bugetul şi să faci şi economii

Redactor Divahair.ro

Educaţia financiară este un subiect relativ nou la nivel de discuţii publice, dar este unul care capătă tot mai mult teren. Potrivit unui acord semnat de Ministerul Educaţiei cu Banca Naţională a României, elevii şi studenţii ar fi trebuit să înceapă din acest an cursuri de educaţie financiară, proiect care a fost amânat din cauza epidemiei de COVID-19. Iniţiativa este totuşi lăudabilă şi se alătură altor proiecte private de acelaşi tip care urmăresc să-i înveţe pe tineri metode de economisire, reducere a risipei financiare, întocmire a unui buget lunar pentru cheltuielile de bază şi alte lucruri de acest fel.

Dacă nu ai avut ocazia să urmezi un astfel de curs, dar, în actualul context economic, care tinde să anunţe o criză economică, te interesează să îţi administrezi mai bine bugetul şi chiar să faci câteva economii, iată câteva idei care te pot ajuta.

pahar-plin-cu-bani

Renunţă la cheltuielile inutile

Un prim pas pe care îl poţi face pentru a ajunge să faci economii sau, pur şi simplu, pentru a evita să faci alte datorii, constă într-o analiză serioasă a cheltuielilor tale lunare. Cel mai simplu este să faci o listă care să cuprindă majoritatea produselor şi serviciilor pe care le plăteşti lunar. Pornind de la această listă, analizează cu atenţie şi vezi la ce poţi renunţa fără mari sacrificii.

Ulterior, pentru a restrânge şi mai mult cheltuielile, gândeşte-te la preţul produselor pe care le consideri indispensabile şi vezi dacă ele nu pot fi înlocuite cu altele cu un preţ mai mic, desigur fără a renunţa la calitate. Uneori un ambalaj cochet sau pur şi simplu marca pot mări semnificativ preţul unui produs, care poate fi uşor înlocuit cu un altul de o calitate similară sau chiar mai bună. Un astfel de demers te va ajuta, de asemenea, să îţi stabileşti clar care sunt priorităţile tale în materie de stil de viaţă. Câte dintre noi nu au plătit un abonament la o sală de sport la care nu au ajuns decât o dată sau de două ori? Când analizezi atent obiceiurile tale de consum, ia în calcul aspectele practice, nu stilul de viaţă la care aspiri! Asta te va ajuta să economiseşti bani pentru activităţi de care te bucuri cu adevărat.

Stabileşte un plan bugetar şi ţine-te de el

După ce ai decis la ce cheltuieli vrei să renunţi, îţi poţi face un plan bugetar pentru următorul tău salariu. Asta înseamnă să decizi ce sume sunt alocate diferitelor „sectoare” din viaţa ta. După ce scazi sumele alocate cheltuielilor obligatorii, cum sunt chiria sau rata la bancă, întreţinere, electricitate, abonamentele de telefonie, internet şi televiziune, mâncare, transport, împarte suma rămasă pentru celelalte cheltuieli legate de întreţinerea şi curăţenia casei, necesităţile personale și cele ale copiilor şi vezi dacă poţi pune ceva deoparte în contul de economii sau în cel destinat vacanţelor. Nu uita să aloci o sumă rezonabilă şi cheltuielilor neprevăzute, care pot însemna o vizită la medic, o aniversare de care ai uitat sau o deplasare urgentă în altă localitate. Având o sumă fixă destinată anumitor tipuri de cheltuieli, vei fi mai atentă la preţuri şi te vei gândi mai bine cât de importante sunt anumite produse pentru tine.

Urmăreşte-ţi cheltuielile

Cu ajutorul aplicaţiilor de internet banking este mai uşor ca niciodată să îţi urmăreşti cheltuielile. În plus, astfel de aplicaţii financiare te pot ajuta să faci rapid transferuri de bani între contul tău curent şi cel de economii sau să-ţi automatizezi anumite plăţi. În acest fel, poţi avea un control mult mai mare asupra bugetului tău. Detalii aici.

Mici obiceiuri care înseamnă mult

Poate nu îţi dai seama, dar cafeaua de 5 lei pe care o cumperi în fiecare zi în drum spre serviciu te costă 100 de lei pe lună. Poate o consideri una dintre micile tale plăceri zilnice, dar pe de altă parte, în câteva luni, cu aceşti bani poţi cumpăra bilete de avion spre o destinaţie în care ţi-ai dorit mereu să ajungi. Foarte mulţi bani din bugetul nostru se duc pe produse care în aparenţă nu costă mult, dar sumele mici, cumulate, se transformă în alte sume mai mari care se resimt în portofel.

Un alt exemplu în acest sens se referă la consumul de electricitate şi apă. De câte ori ai plecat dintr-o cameră şi ai lăsat lumina aprinsă zeci de minute? Poate nu îţi dai seama pe moment, dar asta costă bani. Învaţă să fii atentă la astfel de detalii şi vei constata că este mult mai „eficient” din punct de vedere financiar. La fel şi în cazul apei: un duş de cinci minute este la fel de relaxant ca unul mai lung. În plus, dermatologii nici nu recomandă duşurile prelungite.

Investiţii inteligente

Uneori, pentru a economisi pe termen lung este nevoie să faci unele investiţii. De exemplu, dacă eşti obişnuită să cumperi apă îmbuteliată, vei observa că, lunar, sume considerabile sunt cheltuite doar ca să bei apă. Pentru a face o economie, dar şi pentru a fi mai prietenoasă cu mediul, poţi opta pentru un filtru de apă. Poate că este iniţial o investiţie, dar este una care se va amortiza în timp şi, pe termen lung, te va ajuta să economiseşti. Este cazul şi pentru becurile economice sau pentru electrocasnicele cu un consum scăzut de energie.

Să economiseşti bani şi să trăieşti dintr-un buget limitat este o practică pe care ne-o putem însuşi în timp, dar poţi începe să faci primii paşi în acest sens implementând aceste sfaturi simple, care au efecte considerabile.

Surse foto: Unsplash.com

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Care tatuaj ti s-ar potrivi cel mai bine?
Incepe quiz
Care tatuaj ti s-ar potrivi cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.