Cum să începi, în sfârșit, să pui și tu bani deoparte. 6 sfaturi simple, la îndemâna tuturor

Cum să începi, în sfârșit, să pui și tu bani deoparte. 6 sfaturi simple, la îndemâna tuturor

Lorena Pintilie

Cât de des te gândești la situația ta financiară? Ai un cont de economii care să te asigure că poți să faci față neprevăzutului?

Fie că iei sau nu în calcul acest aspect și indiferent de unde te afli sau cu ce te confrunți în ceea ce privește banii tăi, există o cale de a-ți construi încet, dar sigur, o plasă de siguranță materială. Experții afirmă că un fond de urgență sau un cont de economii ar trebui să acopere 3-6 luni din cheltuielile esențiale de trai, astfel încât, dacă apare ceva neplănuit, să poți să supraviețuiești cu ce ai pus deoparte.

E clar că e nevoie de timp pentru a strânge economii, așa că, indiferent dacă îți ia un an, doi sau cinci, cel mai important lucru pe care îl poți face este să începi să economisești acum. Noi ți-am pregătit șase pași care te pot ajuta să îți creezi un fond de urgențe adecvat, începând de astăzi, chiar dacă ți se pare că „nu ai suficienți bani pentru a pune deoparte”.

1. Începe cu pași mici

Începe prin a configura un transfer automat din contul tău curent într-un cont de economii, indiferent de suma alocată, important este să pui deoparte atât cât poți gestiona, apoi să crești treptat suma pe măsură ce înțelegi procesul. Nu există sumă prea mică, chiar și cinci lei, zece sau 20 pe lună contează; în timp, aceste sume mici se vor aduna și vor fi de ajutor!

2. Deschide un cont doar pentru economii de urgență

Deschide un cont nou care să fie doar pentru economiile de urgență și păstrează-l separat de contul tău curent de economii, dar undeva unde să fie ușor de accesat atunci când ai nevoie. Un cont de economii, un cont pe piața monetară sau un cont CD (certificat de depozit) sunt alegeri populare.

Cum să îţi administrezi mai bine bugetul şi să faci şi economii

3. Căută un cont care să-ți returneze un procent din cheltuieli

În cazul în care nu știai, există o mulțime de instituții financiare care au contract cu anumite magazine (fizice sau online) și care plătesc dobândă de fiecare dată când cumperi ceva. În prezent, multe bănci și cooperative de credit plătesc o dobândă de peste 4%. Caută un astfel de cont și deschide-ți unul, iar cu timpul vei vedea ce bine îți prind banii primiți înapoi pe card.

4. Stabilește un obiectiv specific

Un fond de urgență înseamnă să fii pregătit, așa că este important să știi de cât ai avea nevoie de fapt pentru a te ajuta să te descurci în caz de urgență. Notă: Dacă obiectivul pe care ți-l propui pare descurajant, împarte-l în „bucăți” mai mici, săptămânale sau lunare, adăugând sume mai mărunte până ce îl bifezi. Nimic nu e imposibil.

5. Accesează contul doar în cazul unor urgențe adevărate

Dacă nu te disciplinezi, e clar că vei „topi” rapid fondurile tale de urgență. „Atinge-te” de contul respectiv doar dacă este într-adevăr vorba despre o urgență reală, cum ar fi pierderea locului de muncă sau o cheltuială mare și neașteptată (mașina care se strică, o reparație necesară la domiciliu, o urgență medicală sau o factură mare, o mutare sau o înmormântare).

6. Reumple contul cât mai curând posibil după ce l-ai golit

Dacă trebuie să-ți folosești fondul de urgență, este în regulă, la urma urmei, pentru asta există. Dar, de asemenea, reține că, odată ce ai utilizat fondul de urgență, ar trebui să fie o prioritate să începi să îl reaprovizionezi imediat ce situația financiară îți permite.

Un cont de economii este mai mult decât binevenit, mai ales când apar și copiii în poveste. Este bine să fii mereu asigurat că orice s-ar întâmpla, o perioadă o vei putea scoate la capăt cu bănuții pe care ai ales, în mod inteligent, să ți-i pui deoparte!

Surse foto: Freepik

Surse articol: Market Watch

Articolul urmator
Lidia Fecioru a vorbit, mai clar ca oricând, despre rolul femeii în viața bărbatului: „Femeia este norocul bărbatului de a face bani. Este normal de la mama natură”
Lidia Fecioru a vorbit, mai clar ca oricând, despre rolul femeii în viața bărbatului: „Femeia este norocul bărbatului de a face bani. Este normal de la mama natură”
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.