Cum să înveți singură o limbă străină

Cum să înveți singură o limbă străină

Redactor Alexa Galgau

A învăța o limbă străină nu este deloc floare la ureche, dar este unul dintre cele mai bune exerciții mentale pe care le poți face și te ajută să îți menții creierul tânăr și în formă. Atunci când asimilezi noi cunoștințe, se formează materie cenușie, iar aceasta te ajută să ai o minte brici chiar și după a doua tinerețe. Ca să nu mai vorbim despre cât de util este în zilele noastre să știi o limbă străină.

Dacă nu ai timp sau nu îți permiți să mergi la cursuri speciale, află că poți să înveți și singură o limbă străină, dacă ai câțiva ași în mânecă. Află, așadar, cum să înveți o limbă străină fără profesor!

 

Cum înveți o limbă străină: cinci sfaturi practice

1. Investește în materiale de calitate

Chiar dacă nu ai bani de cursuri, îți recomandăm să faci un efort și să îți cumperi fie câteva manuale și dicționare de calitate, fie să îți achiziționezi accesul la un curs online, care ar costa mult mai puțin decât un curs obișnuit, dar ți-ar oferi multe instrumente de lucru. Avantajul de a avea câteva cărți bune sau acces la un curs este că, în primul rând, vei fi mai dispusă să înveți, pentru că totuși ai investit ceva în limba respectivă. Una dintre cele mai mari probleme pe care le poți avea atunci când înveți o limbă străină este disciplina. Voința de a învăța, chiar dacă nu ești obligată de împrejurări, se bazează fie pe o pasiune enormă, fie pe disciplină și ordine. 

Dacă alegi varianta unui curs online, acesta îți poate oferi o bază de date cu vocabularul acumulat pe parcursul lui, teste, forumuri pe care să întrebi profesorii ce nu ai înțeles și exerciții de vorbire, nu doar de scris. Poți chiar să alegi un pachet care să includă ședințe cu profesori din țara a cărei limbă o înveți (deși va costa mai mult decât un curs de bază).

2. Scrie, scrie și iar scrie

Există numeroase studii care arată că scrisul de mână este mult mai eficient decât scrisul pe calculator dacă vrei să reții ceva. Așadar, după ce ți-ai achiziționat materialele necesare și începi să faci exerciții, scrie-le întotdeauna de mână. Dar nu te rezuma numai la exerciții. Fă-ți un caiet de gramatică și un vocabular și scrie în acestea toate noțiunile noi cu care te întâlnești. Folosește inclusiv markere colorate pentru a crea categorii de cuvinte ori părți gramaticale, exact cum făceai în școala generală.

3. Nu învăța pe de rost

Una dintre marile probleme pe care le au oamenii când învață o limbă nouă este că se străduiesc să memoreze cuvintele noi pe dinafară, ceea ce nu ajută prea mult, pentru că este o asimilare superficială. Cuvintele noi trebuie scrise de mână în vocabular, apoi trebuie să încerci o metodă mult mai inteligentă de a le folosi. Desigur, cea mai bună variantă ar fi să le folosești cu un vorbitor nativ, însă nu este întotdeauna posibil. Așadar, ceea ce poți să faci este să încerci să le repeți de fiecare dată când ai de-a face cu obiectul respectiv. De exemplu, dacă abia ai învățat un set de cuvinte pentru legume, repetă-le în limba respectivă când gătești. Astfel, vei face asocierile mult mai ușor în minte și nu va fi nevoie să le înveți pe de rost. Din când în când, ia vocabularul și uită-te prin el, citind cuvintele și vizualizând obiectele pe care le reprezintă pe măsură ce le citești.

4. Vorbește cu nativi

Chiar dacă la început vei scoate cuvintele cu cleștele și te vei chinui foarte tare, o parte esențială a învățării unei noi limbi este comunicarea cu vorbitori nativi ai acelei limbi. Desigur că ideal ar fi să mergi în țara respectivă și să trăiești acolo pentru o perioadă, dar nu sunt mulți cei care pot apela la această variantă.

În schimb, ai și tu o soluție chiar la tine acasă: internetul! Există site-uri speciale, de language exchange sau pen pals, unde poți să cunoști oameni care vorbesc limba pe care o înveți tu si care vor la rândul lor să învețe o limbă nouă sau pur și simplu să își facă prieteni de prin lume. Dacă știi engleză, de exemplu, află că sunt mulți care ar fi dispuși să te ajute cu conversația în limba pe care o înveți dacă și tu îi ajuți cu engleza.

5. Fă-ți un orar strict

Problema când înveți singură este că nu o faci regulat, ceea ce este o mare greșeală. Pentru a putea asimila o limbă străină rapid și eficient, trebuie să o exersezi în fiecare zi. Așadar, rezervă-ți zilnic câte o oră sau două doar pentru studiu, departe de telefon sau de rețelele de socializare. Vei vedea că rezultatele se văd mult mai repede decât dacă înveți o dată pe săptămână, câte o zi întreagă.

Cum să înveți o limbă străină singură? Aplică sfaturile de mai sus și începe prin a învăța o limbă cât de cât simplă (de exemplu, italiana), după care poți să începi să înveți si limbi mai complicate, pentru că resurse ai destule!

 Iată și câteva exerciții care te ajută să îți menții creierul tânăr!

Articolul urmator
Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie, și cum să te rogi ei
Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie, și cum să te rogi ei
Ce limba straina ar trebui sa inveti?
Incepe quiz
Ce limba straina ar trebui sa inveti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.