Cum să scapi de stres și gânduri negative, urmând sfaturile părintelui Calistrat

Cum să scapi de stres și gânduri negative, urmând sfaturile părintelui Calistrat

Lorena Pintilie

De câte ori nu ți s-a întâmplat să simți o neliniște apăsătoare sau să te stresezi până la refuz fără să ai vreun motiv întemeiat? Te-au răscolit poate chiar și gânduri negative care nu își aveau loc în sufletul tău. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din Iași, ne explică de ce se întâmplă toate acestea și cum putem scăpa de ele prin conexiunea sinceră cu Dumnezeu.

Cunoscutul preot Calistrat Chifan, duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni, a vorbit de curând despre „antidotul” stresului și a gândurilor negative. În urmă cu ceva timp, în timpul unei slujbe, părintele a fost întrebat de către un enoriaș cum poate scăpa de gândurile rele și de stresul provocat de greutățile vieții. Fără să stea pe gânduri, duhovnicul le-a explicat tuturor creștinilor adunați la slujba de duminică cum pot scăpa de astfel de necazuri printr-o metodă cât se poate de simplă: consolidarea legăturii cu Dumnezeu.

Preotul i-a îndemnat pe enoriașii săi să aibă încredere în Divinitate atunci când stresul le acoperă sufletele; să își recunoască greșelile și să fie curajoși, apoi să ceară ajutorul Celui de Sus fără să stea pe gânduri.

Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Cu ce odihnim noi sufletul? Cu rugăciunea. Cu ce odihnim noi mintea? Cu citirea, cu învățarea lucrurilor bune. Apropo de asta. Ați auzit de multe ori pe unii vorbind ‘vai am niște gânduri rele!’, iar eu le răspuns ‘te-ai născut cu ele? Atunci de ce nu le alungi din minte? De ce ți-e atât de greu să Îl chemi pe Dumnezeu? Ce ți-e atât de greu să spui de câteva ori rugăciunea Tatăl nostru sau Împărate Ceresc sau prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu?’. Apoi mai vin alții care spun ‘Părinte, am niște stări atât de negative!’, iar eu îi întreb ‘Dar oare de ce îl permiți pe diavol în tine? De ce să ai stări negative când în casa ta ai aghiasma, anafura și îndelemnul sfințit?’. Sau am mai auzit de multe ori alt lucru: ‘Am o stare totală de apăsare și de tristețe. SUnt total deznădăjduit’, și eu mă întreb ‘Dar oare au cunoscut tu vreodată nădejdea? Ce-ai făcut ca să te deznădăjduiești?’, vă spun eu ce! Și-au făcut voia în tot acest timp, iar acum că au ajuns la răscruce și au dat de puțină greutate, s-au speriat și nu au mai știut cum să continue. Ei bine, nu merge așa! Fruntea sus și cu curaj, spune-i lui Dumnezeu ‘Doamne Tu mi-ai dat-o pe cea bună, dă-mi și acum putere ca să trec peste neputințele mele. Dă-mi putere să mă lupt cu mine! Cum m-ai lăsat să greșesc cu mine, acum dă-mi puterea să mă îndrept cu mine!’. Asta înseamnă să ai curaj și să știi să ceri ajutor atunci când te afli într-un impas”, a explicat părintele Calistrat Chifan în timpul predicii liturgice.

De asemenea, o altă problemă recurentă a lumii în care trăim este stresul. Întrebat de enoriași cum să poată face ei față stresului cotidian, părintele Calistrat i-a îndemnat să se liniștească și să caute ajutor la Dumnezeu prin Sfânta Fecioară Maria, citind Paraclisul Maicii Domnului, cunoscut de cei care se află într-un impas din care nu pot ieși.

Tată a trei băieți, preotul Vasile Ioana dă sfaturi de căpătâi părinților: „Nu deveniți slugile copiilor!”

Patriarhul Avram spunea: ‘Domnul se va îngriji de oaia jertfei Sale’, asta este valabil și pentru dumneavoastră. Adică, atunci când aveți o grijă sau un necaz nu vă mai stresați și înnebuniți până vă îmbolnăviți și luați apoi tone de pastile. Uitați-vă spre Cer și spuneți: ‘Doamne, Tu m-ai lăsat să alunec în necazul acesta, Tu ajută-mă să ies’, apoi citiți Paraclisul Maicii Domnului și veți vedea că lucrurile se vor liniști. Dar faceți asta înainte să intrați în nebunia necazului. Căci după ce vă îmbolnăviți, toate aceste reușite nu vă mai folosesc. Practic, trebuie să rămâneți oameni integrii în fața Lui Dumnezeu ca să vă puteți bucura de Slava Sa fără să fără să vă frământe greutățile”, a adăugat duhovnicul.

Părintele a încheiat predica spunând că doar cei care se roagă cu credință în suflet și cu dragoste de Dumnezeu vor cunoaște cu adevărat eliberarea față de necazuri și stres. Tocmai de aceea i-a povățuit pe credincioși spunându-le să „se arate drepți în fața Tatălui”, adică, să fie sinceri cu ei înșiși pentru a fi sinceri și în fața lui Dumnezeu.

Surse foto: Facebook - Parintele Calistrat Chifan 

Surse articol: YouTube - Parintele Calistrat, YouTube - Ortodoxia Tinerilor 

Articolul urmator
Cum te ajută sarea să scapi de energiile negative? Ce puteri nebănuite are acest condiment banal
Cum te ajută sarea să scapi de energiile negative? Ce puteri nebănuite are acest condiment banal
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.