Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Lorena Pintilie

Părintele Calistrat Chifan a declarat de curând că tinerii care așteaptă să împlinească 30 de ani pentru a se căsătorii fac o mare greșeală. Acesta e de părere că atracția trupească și sufletească se estompează până la acea vârstă.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a vorbit într-un interviu despre Taina Sfintei Cununii. Acesta a oferit mai multe sfaturi tinerilor care plănuiesc să se căsătorească în cadrul unui interviu. Preotul a vorbit și despre unele cazuri în care Dumnezeu „nu este dispus să-i ajute pe unii oameni să își găsească un partener potrivit pentru a se căsători”.

Există mii de tineri, chiar în acest moment, care și-ar dori din suflet să se căsătorească, însă nu au reușit să își găsească partenerul potrivit pentru a face acest pas în fața lui Dumnezeu. Deși mulți nu știu de ce se întâmplă astfel de lucruri, Părintele Calistart Chifan a venit cu un răspuns. Acesta spune că totul ține de a pune valoare pe cel de lângă tine.

Practic, acesta a spus că, în momentul în care o tânără i se dăruiește într-u totul și foarte rapid, unui tânăr, cel din urmă își pierde ulterior interesul pentru că a văzut tot ce are de oferit și nu mai simte nevoia să pună preț și să valoreze cu adevărat ceea ce a primit de la ea. Însă, dacă tânăra nu ar ceda atât de ușor, tânărul ar prețui-o și nu ar lăsa-o să plece, căci îi cunoaște cu adevărat valoarea, iar în felul acesta, cei doi s-ar căsători mult mai repede fără să mai aștepte ani de-a rândul pentru a face acest pas.

Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”

„Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul”

Din punct de vedere legal, căsătoria este uniunea liber consimțită între o femeie și un bărbat încheiată sub condițiile legale aplicate. Însă, în fața lui Dumnezeu, căsătoria este „o taină împotriva desfrânării” spune părintele, „împotriva singurătății și împotriva dușmanilor, pe parcursul căreia soții trebuie să își fie ajutor, pentru a duce la bun sfârșit planul măreț al lui Dumnezeu de a umple Pământul”.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni  din Iași

Noi, prin porunca Scripturii, avem scris: 'Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul' Acum, din punct de vedere natural, căsătoria ce este? Însoțirea cu o persoană de partea adversă, adică soț – soție, femeie – bărbat. Apare atracția biologică, în primul rând, care este naturală, firească. Două păsări își fac un cuib, scot puii, vulpea își face un bârlog, își pune puii, lupoaica, leoaica, orice altă ființă. La noi, prin Nunta de la Cana Galileei și mai înainte, chiar în Vechiul Testament, prin binecuvântarea părinților punând mâinile cruciș, nunta a fost binecuvântată de Dumnezeu, pentru că din ea se naște neamul omenesc. Ca drept dovadă că Dumnezeu i-a spus personal lui Adam: 'Cunoaște pe Eva, femeia ta și nașteți fii' Adică arătând că așa dăinuie neamul omenesc”, a explicat Preotul Calistrat Chifan.

Părintele Calistrat Chifan: „Cele mai frumoase căsătorii și cele mai reușite sunt în vremea studenției

Preotul a mai spus că din punctul său de vedere că sunt prea mulți tineri care așteaptă vârsta de 30 de ani pentru a se căsători, ceea ce este total greșit. Acesta spune că atât atracția trupească, cât și cea sufletească, se estompează treptat până la împlinirea celor 30 de ani, iar fiorii iubirii resimțiți în jurul vârstei de 20 de ani nu vor mai fi atât de puternici. Ba mai mult, dacă o tânără așteaptă până la vârsta aceea să se căsătorească, șansele ca ea să pășească „curată” (virgină) în Biserică scade tot mai tare, iar acest lucru nu este pe placul lui Dumnezeu.

Cine a fost Sfântul Efrem și ce trebuie să facă credincioșii pentru a primi ajutor și binecuvântare

Faptul că astăzi avem mai multe mode sau mai multe paradigme în ce privește căsătoria, apare următorul lucru. Eu le-am prins pe toate și pot vorbi despre toate. În anii ’70, ’73, ’75 până în ’80, fata, dacă trecea de 18 sau 19 ani, deja era o nenorocire, era bătrână. Ce era în această tradiție rămasă naturală? Te mărită și te însoară cât ești numai foc și pară și să ai tot ce-are o floare, și parfum, miros, culoare. Deci în momentul în care tu auzi un „te iubesc”, tresari, te-a pupat un băiat, tremuri, vezi un băiat frumos, îți sclipesc ochii. Normal că la 30 de ani nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească, pe care ai avut-o în tinerețe, când aveai 18, 19 sau 20. De aceea, cele mai frumoase căsătorii și cele mai reușite sunt în vremea studenției”, explică acesta.

Care era avantajul aici în taina căsătoriei? Fecioara mai intra curată în biserică și știa de un singur bărbat, fecioarele noastre sunt simpatice astăzi, dar ele sunt poate la al 24-lea bărbat. De ce? Pentru că a prietenit o lună cu ăla, o lună cu ăla, o lună cu ăla. Și eu, ca cel care spovedesc, totdeauna le-am spovedit pe fete ca pe sora mea. Când tu te duci la un băiat și stai cu el un an, doi, trei, patru și nu-ți dă un inel, nu te cere în căsătorie, nu-ți plătește, tu stai cu el acolo, tu ce ești? Femeie de serviciu, mașină de plăcere, muză, pe ce post stai la el? E o întrebare curioasă”, a mai adăugat părintele.

Cât costă oficializarea unei cununii religioase de către Părintele Calistrat Chifan

Preotul a vorbit și despre lucrurile mai lumești, cum ar fi banii pe care mirii trebuie să îi scoată din buzunar pentru a-și plăti cununia. Acesta a dezvăluit câți bani cere pentru a oficializa o căsătorie religioasă.

Părintele Calistrat Chifan în timpul unei slujbe religioase

Preotul a declarat că nu are un preț prestabilit, spunând că banii pe care îi primește sunt din bunăvoința nașilor și a mirilor, adică oferă exact atât cât consideră. De obicei, taxele sunt diferite de la o parohie la alta și se achită integral de către nași. Taxa nu include și lumânările de nuntă, care, bineînțeles, trebuie cumpărate separat.De asemenea și vinul, pișcoturile și prosopul trebuie aduse de către miri.

Regula bunului simț

Nu întotdeauna poți să spui că nunta este un câștig. De aia s-a și transformat toată istoria nunții și toată finețea nunții. Noi, într-o emisiune anterioară, am vorbit de regulile Sfântului Ioan Gură de Aur în nunta creștină, iar în momentul de față vorbim de regulile pământești în nunta creștină. Adică pe care omul le extravaghează pe cele pământești și le anihilează ușor pe cele spirituale. Primul lucru de unde începe: 'Părinte, să nu-mi luați preț mare la nuntă' Și aici este o întreagă controversă. Preoții sunt cei mai hapsini, sunt cei mai lacomi, jupesc mirii, îi seacă pe nași, le golește buzunarele, dar în fond și la urma urmei, eu, ca cel care a participat la câteva nunți, să știți că, în general, regula bunului simț este că nașul dacă vrea îți dă și 50 de lei, am făcut nuntă și cu 50 de lei, am slujit nuntă și cu 100 de lei, am slujit și cu 200, tu nu poți să îi spui”, a explicat acesta după ce a fost întrebat cât cere de obicei pentru oficializarea unei nunți.

Sfaturile pe care Ilarion Argatu lăsate moștenire pentru credincioși: „Elimină păcatul și împacă-te cu Dumnezeu și atunci Te va asculta”

Eu, de exemplu, fac o glumă când mă întreabă: 'Părinte, cât ar costa?' Zic: 'A 10-a sută din investiția din nuntă'. Acolo s-au băgat două-trei sute de milioane într-o nuntă. Deci asta ar însemna să dea 2000 de RON, dar e glumă. -'Părinte, dar mă sărăciți' – 'Bine, atunci dă-mi mia parte de ce ți-a rămas din portofel'. Și omul îți dă 100 de lei, 200 sau 50. Nu e un tarif prestabilit. Dacă tu alegi o catedrală, vrei o biserică cu trepte, vrei un cor celebru, vrei șapte preoți la cununie, acum scuză-mă, tu-ți investești mia de euro în toată povestea aia. Pentru că ăia din cor, dacă sunt zece inși, tot trebuie să le dai 100 de lei sau 50 de lei, că ți-au stat acolo și ți-au cântat”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

La final, părintele a concluzionat spunând că cel mai bine este ca tinerii să nu mai aștepte o eternitate pentru a se căsători. Aceștia trebuie să se unească în fața lui Dumnezeu de îndată ce au simțit că există suficientă dragoste încât relația să fie durabilă.

Surse foto: Facebook - Mănăstirea Vlădiceni 

Surse articol: România TV 

Articolul urmator
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Ce zeiță greacă este părintele tău spiritual?
Incepe quiz
Ce zeiță greacă este părintele tău spiritual?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.