Cum să te folosești de pauza de cafea ca să fii mai productivă
Pauza de cafea poate fi mai mult decât productivă și odihnitoare, dacă știi cum să profiți de ea. Te poate ajuta să te rupi puțin de rutină, să te bucuri de gustul cafelei și să te și odihnești corect, astfel încât să te trezești plină de energie și să îți reiei activitatea.
Iată cum ar trebui să funcționeze: bea o cană de cafea și imediat trage un pui de somn. Cofeina nu se va activa aproximativ 30 de minute (ceea ce este ideal pentru un pui de somn eficient), deci nu va fi greu să adormi. Va acționa însă imediat după ce te trezești, ca un stimulent suplimentar de energie, ajutându-te să te simți mai odihnită și mai productivă, pentru a rezolva ceea ce ai planificat pentru restul zilei. De cele mai multe ori, somnul scurt de după-amiază este cel mai odihnitor și cea mai bogată resursă de energie.
Chiar dacă pare ciudat să bei cafea atunci când vrei să te odihnești, în combinația aceasta obții pragul cel mai de sus al energiei și al productivității. Un studiu publicat în revista Psychophysiology sugerează că aceia care au băut aproximativ două cești de cafea chiar înainte de un pui de somn au dat un randament mai mare în activitățile de zi cu zi. Un alt studiu, publicat în revista Ergonomics, a constatat că bărbatii care au băut cafea în timpul programului de lucru, înainte de pauză de odihnă, au avut rezultate evident mai bune la locul de muncă.
Însă majoritatea medicilor nu susțin această metodă. Într-un interviu acordat The Huffington Post, Suzanne Stevens, specialist în probleme de somn de la Universitatea din Kansas, spune că oamenii care recurg la acest truc pot avea probleme serioase cu somnul in timpul nopții și pot dezvolta în timp insomnie.
Iată ce spun specialiștii despre beneficiile somnului în pauza de cafea!
Persoanele care suferă de tensiune arterială, diabet de tip II, probleme cardiace sau se confruntă cu ficat mărit, nu fac decât să își înrăutățească starea de sănătate și să își creeze noi eventuale afecțiuni. Persoanele trecute de vârsta de 40 de ani ar trebui să evite această practică, spune Dr Stevens, mai ales dacă au la activ probleme cardiace, infarct miocardic sau care urmează tratament pentru migrene.
Unele studii sugerează că adulții mai în varstă pot fi mai sensibili la efectele cofeinei. Cu toate acestea, expunerea la cafeină poate varia în funcție de greutatea corporală. De exemplu, adulții mai în varstă au tendința de a consuma aceeași cantitate de cafeină ca și adulții mai tineri, dar de obicei cantăresc mai puțin. Adulții mai în varstă pot, de asemenea, limita cantitatea de cafeină pe care o consumă din cauza problemelor de somn, și pot alege metoda „pauza de cafea”, punându-și sănătatea în pericol și mai mult.
Un nou studiu încearcă să completeze unele dintre aceste recomandări importante cu privire la efectele consumului de cofeină și somnul imediat, în timpul orelor de muncă. Cercetătorii de la Spitalul Henry Ford din Michigan și cei de la Centrul de Cercetare Wayne au analizat practicarea acestei metode și au descoperit o diminuare semnificativă a calității și cantității somnului, urmată de insomnie cronică.
Efectele cele mai cunoscute ale cofeinei asupra somnului constau în principal în latența prelungită a somnului, timpul de somn total mai scurt, înrăutățirea calității somnului, scurtarea timpului de somn adânc, precum și trezirea mai frecventă pe timpul nopții, senzația de oboseală permanentă în lipsa consumului de cafea. Pierderea reflexelor și încetinirea activității creierului sunt alte două efecte secundare ale practicării acestei metode aparent eficiente.
Efectele cofeinei asupra somnului depind nu numai de cantitatea de cafea consumată înainte de somn, ci și de cantitatea de cofeină din întreaga zi. Pentru o perioadă scurtă, atunci când trebuie să duci la bun sfârșit, în timp rapid, un proiect, poți încerca această metodă. Totuși, pe timp îndelungat, această metodă ar trebui eliminată din plan și înlocuită cu cele opt ore de somn pe timpul nopții, alimentație corectă, hidratare corespunzătoare și puțină organizare, care să te scape de problema aglomerării sarcinilor.
Surse foto: iStock