Cum se bea corect agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează
Zilele de 5 și 6 ianuarie au o mare însemnătate pentru toți credincioșii de pretutindeni deoarece atunci se sărbătorește ajunul Bobotezei, respectiv Botezul Mântuitorului. Cu ocazia acestor deosebite sărbători se face sfințirea mare a apelor și astfel rezultă agheasma.
Termenul „aghiasmă” se referă atât la procesul de sfințire al apei, cât și la apa sfințită propriu-zisă. Mai mult, agheasma este de două feluri: mare și mică. Cea Mică se mai numește și şfestanie, însemnând „luminare” sau „slujba luminilor”, iar Agheasma Mare este chiar cea de la Bobotează, care se oficiază în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan. Ea poartă această denumire tocmai pentru că are o putere incredibilă, după cum arată și rugăciunile.
Sursa foto: Captură Youtube
„Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință…”.
Ce este Agheasma Mare
Agheasma Mare este mai puternică și mai importantă decât Agheasma Mică deoarece în cadrul slujbei de Bobotează, apa este sfințită prin dubla invocare a Duhului Sfânt. În felul acesta, apa sfințită poartă în sine darurile extraordinare oferite chiar de Duhul Sfânt, iar asta o face deosebită.
„Această slujbă poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfințită printr-o dublă epicleză, iar sfințirea are loc în însăși ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfințit apele, prin Botezul Său în apa Iordanului”, a menționat Pr. Prof. Dr. Ene Braniște în Liturgica Specială.
Apa sfințită la Bobotează are puterea de a săvârși minuni, de a tămădui bolnavii, de a apăra caselor creștinilor de duhurile necurate, de a curăța mintea de gânduri rele și de a-i izbăvi din primejdii pe cei credincioși. De asemenea, poți folosi apa sfințită pentru a stropi casa, curtea, grădina, animalele, livezile pentru a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului, periodic sau doar de Bobotează.
Sursa foto: Captură Youtube
Agheasma Mare se ia de la biserică doar în sticle perfect curate, iar mai apoi va fi păstrată acasă într-un loc curat cu dopul bine închis. Se spune că dacă apa va lua un miros urât cu timpul, asta înseamnă că sticla nu are perfect curată, a fost lăsată cu dopul deschis sau au căzut impurități în ea. Atunci când capătă un miros neplăcut, ea trebuie să fie aruncată într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unui copac. Apa sfințită NU se aruncă în chiuvetă!
De altfel, fiind săvârșitoare de minuni, Agheasma Mare nu trebuie să fie înmulțită. Sticla adusă de la slujba de Bobotează este suficientă pentru un an de zile, iar ea se folosește mult mai rar decât Agheasma Mică.
Când și cum se bea Agheasma Mare
Apa sfințită luată de la biserică se bea pe stomacul gol, în fiecare dimineață înainte de a lua anafura în primele opt zile (cifra opt simbolizează veșnicia) începând cu Boboteaza și până în data de 14 ianuarie. Doar pe parcursul acestei perioade se poate bea Agheasma Mare fără să fi ținut post sau fără spovedanie. De asemenea, pot bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie.
După data de 14 ianuarie, Agheasma Mare va fi luată doar cu post, spovedanie și cu binecuvântarea preotului. Tot în aceleași condiții, apa sfințită se poate bea și în zilele de sărbătoare, dar și în cazul unor boli grele. Acest lucru se poate face doar cu binecuvântarea duhovnicului.
Surse articol: Libertatea, Click, Doxologia
Surse foto: Youtube