Cum sa ai bune maniere la masa: evita cele mai frecvente greseli

Cum sa ai bune maniere la masa: evita cele mai frecvente greseli

Ana Musat

Desi traim intr-o lume aflata intr-o continua transformare si dezvoltare, anumite lucururi raman constante si ar trebui sa tinem cont de ele. Unul dintre aceste lucruri il reprezinta bunele maniere la masa. Indiferent ca esti la masa cu prietenii sau la o intalnire de afaceri, sunt cateva reguli de bun simt pe care sa le respecti pentru a face o impresie buna si a te bucura de masa.

Iata care sunt bunele maniere la masa!



Codul bunelor maniere la masa


1. In primul rand, da-ti telefonul pe silentios si nu pune pe masa nimic din ce nu are legatura cu mancatul (telefon, chei etc).

2. Inainte de a te aseza la masa, spala-te pe maini.

3. Incepe sa mananci abia in momentul in care toata lumea a fost servita.

4. Daca nu esti sigura de ustensilele pe care trebuie sa le folosesti pentru fiecare fel de mancare, incepe din exterior. Asa sunt asezate tacamurile la toate restaurantele.

5. Prosopul sau servetelul se pune pe genunchi, nu pe masa, nici la gat.

6. Condimentarea mancarii inainte de a fi gustata reprezinta o jignire la adresa bucatarului. Inainte de a adauga sare sau piper, asigura-te ca mancarea necesita un astfel de adaos.

7. Mancarea se taie chiar langa furculita astfel incat sa fie suficienta pentru o singura inghititura. Nu taia toata mancarea inainte.

8. Modul in care iti lasi tacamurile in farfurie reprezinta un mesaj pentru personal. Daca doar faci o pauza, lasa furculita si cutitul pe marginea farfuriei. In cazul in care ai terminat, pune tacamurile pe verticala, pe mijlocul farfuriei.

Daca le pui incrucisate, inseamna ca nu ti-a placut mancarea, iar daca le pui pe orizontala, inseamna ca ti-a placut foarte mult.

9. Este recomandata o pozitie dreapta la masa, fara a intinde picioarele pe sub masa pentru a-i deranja ce ceilalti participanti. De asemenea, politicos este sa nu-ti tii coatele sau mainile pe masa.

10. O alta regula de bun simt este sa mananci incet, in liniste si sa nu vorbesti cu gura plina. Daca ai ceva de spus, asteapta sa termini de mestecat si abia apoi raspunde. Preferabil ar fi, daca ai tu o intrebare de adresat, sa nu o faci in timp ce persoana respectiva mesteca.

11. In timpul mesei ar trebui sa se evite subiecte de conversatie sensibile si glumele indecente sau nepotrivite.

12. In cazul in care esti cu copilul sau cu partenerul de viata, evita sa ii faci observatii. Comentariile si reprosurile pot strica dispozitia persoanelor participante la masa.

13. Un alt gest nepoliticos este sa sufli in mancare sau in bautura daca este prea fierbinte. Asteapta sa se raceasca. De asemenea, daca mananci supa, nu o sorbi.

14. Daca simti nevoia sa iti sufli nasul sau sa casti, politicos ar fi sa te scuzi si sa mergi la toaleta sau sa iesi un minut afara.

15. Oricat de delicioasa ar fi fost masa, incearca sa te abtii de la a linge tacamurile sau de a curata farfuria cu paine. De asemenea, daca la masa este vreun bol comun, cum ar fi cel de salata, foloseste un tacam curat, nu cel pe care l-ai folosit deja.
  
16. In cazul unui bufet suedez nu umple farfuria, este foarte nepoliticos sa lasi jumatate de mancare in farfurie. Daca nu te-ai saturat, te poti intoarce oricand sa mai adaugi ceva.

17. Acelasi lucru este valabil si pentru bauturi, nu este frumos sa umpli paharul si nici sa il completezi inainte de a termina de baut din el.

18. Daca nu ajungi la ceva de pe masa, nu te intinde peste farfurii si pahare, cere ajutorul unei persoane aflate mai aproape.

19. Cand persoana de langa tine se ridica, ridica-te si tu pentru a-i oferi spatiul necesar de a parasi masa.

20. Dupa ce ai terminat de mancat, nu te apuca sa strangi farfuriile sau sa le aduni pe toate intr-o margine sau pe mijlocul mesei. Asteapta sa le ia ospatarii din fata ta.

21. La sfarsit, adreseaza-i complimentele tale bucatarului, mentionand ce anume ti-a placut cel mai mult.

In cazul in care esti invitat la un prieten acasa, ai grija sa nu ii ceri ceva ce nu este pe masa, este posibil sa nu aiba si sa se simta rusinat. De asemenea, nu te oferi sa il ajuti decat daca ti s-a cerut si nici nu ii servi pe ceilalti participanti inaintea gazdei. 

Respectand aceste reguli ale bunelor maniere la masa, vei reusi intotdeauna sa faci o impresie buna.

Articolul urmator
Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile
Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.