De asemenea sau deasemenea: cum este corect?

De asemenea sau deasemenea: cum este corect?

Redactor Raluca Margean

Există foarte multe expresii sau cuvinte din limba română care nu sunt folosite corect. Este și cazul locuțiunii adverbiale ”de asemenea”, care se folosește cu sensul de ”aidoma”, ”deopotrivă”, ”tot așa”, ”așișderea”, ”pe lângă aceasta” etc. Îți arătăm în acest articol care este forma corectă, astfel încât să nu mai ai niciodată vreun dubiu și să nu mai faci greșeli!

Persoană care scrie pe un caiet

Cum scriem corect: de asemenea sau deasemenea?

”De asemenea” este o locuțiune adverbială. Aceasta reprezintă un grup de cuvinte care au un înțeles unitar și care, din punct de vedere gramatical, au valoarea unui adverb. ”De asemenea” poate înlocui adverbele: ”deopotrivă”, ”totodată” sau ”aidoma” și poate fi folosit ca sinonim pentru: ”fără deosebire”, ”în mod egal”, ”la fel”, ”tot așa”, etc.

Alte exemple de locuțiuni adverbiale sunt: ”pe de rost”, ”de-a valma”, ”din loc în loc”, ”zi de zi”, ”în veci”, ”de-a pururea”, ”cine știe când”, ”cine știe cum” etc.

Dacă te-ai întrebat și tu cum se scrie corect ”de asemenea” sau ”deasemenea”, iată răspunsul simplu: conform dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic român (DOOM), forma corectă este ”de asemenea”, scrisă în două cuvinte separate. Se pune cratimă între cele două cuvinte și se scrie ”de-asemenea ”doar în cazul în care locuțiunea este rostită în tempo rapid. Iată cum se scrie corect ”de asemenea” conform dex-ului:

Forma corectă de asemenea din dex

Așadar:

  • Forma corectă este: ”de asemenea”
  • Forma greșită este: ”deasemenea”

Alte lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre această locuțiune adverbială sunt:

1.”De asemenea” se desparte de restul propoziției prin virgulă, indiferent dacă se află la începutul sau în interiorul propoziției. Iată câteva exemple în care locuțiunea adverbială a fost folosită corect într-un context:

”Copilul era obosit mai mereu. El avea cearcăne, era lipsit de energie și nu prea avea chef de joacă. De asemenea, părinții au observat că devine tot mai speriat când se apropia seara și trebuia să meargă la culcare”.

”Vreau să adaug că s-a discutat, de asemenea, despre posibilitatea de a încheia un contract de colaborare cu firma SC Copilul SRL”

2.”De asemenea” nu se folosește alături de ”și” deoarece este pleonasm. Prin urmare, NU este corect să spui: ”s-a constatat, de asemenea, și un comportament inadecvat”. În acest caz, prepoziția ”și” devine inutilă deoarece este integrată ca sens în ”de asemenea”.

Cum spunem corect: de asemenea sau de asemeni?

Pe lângă greșeala de a scrie legat această locuțiune adverbială, unele persoane mai folosesc ”de asemeni”. Aceasta este o formă veche, derivată din cuvântul originar latinesc ”assimile”, care a apărut în limba română în secolul al XVI-lea. De-a lungul timpului s-au folosit mai multe forme ale acestui cuvânt, printre care ”asemine” sau ”asemenile”. Marii poeți foloseau de obicei cuvântul ”asemeni” și, multă vreme, această formă a fost acceptată sau tolerată. Totuși, în prezent, forma corectă este ”asemenea”, respectiv ”de asemenea”.

Așadar:

  • Forma corectă: ”de asemenea”
  • Forma greșită: ”de asemeni”

Este important ca, de fiecare dată când ai vreun dubiu referitor la scrierea și vorbirea corectă, să consulți dicționarul explicativ român. În ceea ce privește locuțiunea ”de asemenea”, sperăm că te-ai lămurit și nu vei folosi niciodată ”deasemenea” sau ”deasemeni” și nici ”de asemeni”. Dacă vrei să afli și ce alte greșeli gramaticale frecvente mai fac românii, citește și: Cum este corect: nicio sau nici o? sau Cum e corect: aceeași sau aceiași?

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Greșit sau romantic? Un bărbat și-a cerut iubita în căsătorie chiar lângă coșciugul mamei ei 
Greșit sau romantic? Un bărbat și-a cerut iubita în căsătorie chiar lângă coșciugul mamei ei 
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.