De ce femeile nu au voie să intre în Altarul bisericilor ortodoxe

De ce femeile nu au voie să intre în Altarul bisericilor ortodoxe

Ramona Jurubita

Sigur ai auzit și tu frecvent afirmația „Femeile nu au voie să intre în Altar”. Evident, o astfel de regulă, scrisă sau nu, stârnește imediat curiozitate și intrigă. La o primă vedere, pare un soi de discriminare sau chiar o dovadă de misoginism. Oare de unde a pornit această idee și care este explicația înalților bisericii?

Încă din cele mai vechi timpuri, creștinii ortodocși au auzit din moși strămoși că Altarul este un loc sacru al bisericii și că femeile nu pot păși acolo. Din păcate, multe femei nu au primit explicații s-au întrebat care ar putea fi motivul. Acum ai și tu ocazia să descoperi justificarea din spatele regulii, după ce vei citi lămuririle aduse de unii preoți, dar și anumite pasaje biblice menite să facă lumină în această dilemă.

Părintele Vasile Gavrilă, de la Biserica „Sfântul Nicolae” – Ghica, din București, a încercat să explice motivele din spatele interdicției care ridică de ani buni semne de întrebare în rândul credincioșilor.

„În altar, nu intră decât persoanele sfințite, adică ipodiaconii, diaconii, preoții și arhiereii, nimeni altcineva. Oricine intră în altar, în afară de persoanele sfințite, trebuie să aibă binecuvântarea preotului, sau binecuvântarea episcopului.”, a declarat părintele Gavrilă.

Potrivit spuselor sale, nici bărbații nu au voie să intre în Altar fără o binecuvântare primită de la preot sau episcop. Asta înseamnă că nu este vorba despre nicio discriminare a sexului feminin, ci doar de o transmitere greșită a regulilor bisericești. Este normal ca persoanele ce intră în Altar să fie bărbați, din moment ce doar ei pot avea funcții bisericești - ipodiaconi, diaconi, preoți, arhierei.

„Nimănui dintre mireni (persoane care nu aparțin clerului) nu-i este îngăduit să intre în altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiție foarte veche.” - Canonul 69 al Sinodului VI.

Bineînțeles că preotul a mers mai departe cu explicațiile și ne-a lămurit de ce preoții sunt exclusiv bărbați. Iată ce a afirmat:

„Femeia nu are de îndeplinit niciuna din rânduielile legate de preoție, pentru că preoția este taina de care se împărtășește doar bărbatul. Femeia nu este preot, ci femeia are o altă vocație, este mama preotului. Femeia nu este episcop, este mama episcopului. Însă, spuneam că ele cu atât mai puțin intră în altar, pentru că nu au de îndeplinit o lucrare preoțească.”

Intrarea în Altarul unei biserici ortodoxe

Deși nimeni nu vorbește despre ele, adevărul este că există și excepții. În unele situații, femeile pot intra în Altar, iar părintele Vasile Gavrilă a oferit și două exemple concrete:

„În situația în care nu există bărbați, care să ajute preotul la altar, cum este cazul mănăstirilor de maici. Acolo, unele maici au binecuvântarea stareței, binecuvântarea duhovnicului, a episcopului, de a intra în altar și de a împlini și săvârși, ceea ce împlinește și săvârșește un bărbat. Sunt și situații extreme, spre exemplu atunci când o comunitate, un preot îndeplinește o misiune, într-o zonă unde nu există creștini, decât foarte puțini, sau o lucrare misionară, în care preotul poate fi ajutat de o femeie cu viață cuvioasă, cu o viață evanghelică, cu o viață bisericească, duhovnicească, cu binecuvântarea episcopului. Dacă episcopul a dat binecuvântare, poate să intre în sfântul altar și să ajute, după rânduială, preotul. Dar aceasta numai în cazuri deosebite, cazuri excepționale.”

Deși încă există oameni care consideră că religia încurajează misoginismul, Biblia ne arată că nu este vorba despre așa ceva. Iată o analiză concretă a versetelor biblice, de pe site-ul Doxologia:

„De altfel, misoginismul mai bântuie și mințile unor bărbați creștini. Ei pretind că Scriptura îndeamnă: „Femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor și este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, așa și femeile bărbaților lor, întru totul”.
Doar că, tot aceștia ar trebui să citească și mai departe: „Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea (...) Așadar, bărbații sunt datori să-și iubească femeile ca pe înseși trupurile lor. Cel ce-și iubește femeia pe sine se iubește.” Astfel, sensul cuvântului „cap” nu este cel de „stăpân de sclav” ci acela de „îndrumător al familiei, întru iubire”. Căci Adam a primit poruncile de la Dumnezeu, și el le-a dat mai departe Evei, iubirea sa.
De aici, se vede foarte clar că Creștinismul nu este misogin. Canoanele nu permit intrarea femeii în altar dintr-un singur motiv: ea nu poate fi „preotul” familiei și nici al societății. Prin urmare, rostul ei nu este acolo.”

În același articol de pe site-ul menționat anterior, găsim în plus o altă excepție în care femeia poate intra în altar. Iată despre ce este vorba:

„Este sfințirea unui nou Altar. Atunci, toată suflarea creștină poate intra în Altar (și chiar este chemată), ca semn al iubirii divine, care se va împărți lumii printr-un nou loc de Jertfă a Trupului și Sângelui lui Hristos.”

Acum ai aflat de ce nici femeile și nici bărbații nu intră în Altar în ce moment vor ei, ci doar când este cazul. Ce îți mai rămâne de făcut? Să propagi informația în cercul tău social și să te asiguri că toți cei din jur înțeleg rostul acestei interdicții.

Cum ar trebui să se îmbrace femeile la biserică, conform părintelui Vasile Ioana. "Dacă apare ceva care te atrage și te fură, nu e în regulă"

Surse foto: Freepik, iStock

Surse articol: PlaytechDoxologiaKfetele

Articolul urmator
Părintele Necula: "Opriți relația când dragostea celuilalt vă fură liniștea"
Părintele Necula: "Opriți relația când dragostea celuilalt vă fură liniștea"
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?
Incepe quiz
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.