De ce nu ar trebui să gătești niciodată în folie de aluminiu

De ce nu ar trebui să gătești niciodată în folie de aluminiu

Redactor Alexa Galgau

Atunci când vrem să preparăm diverse bunătăți la cuptor, adesea folosim folia de aluminiu pentru ca preparatele să se pătrundă și să capete un gust intens, fără a se arde la suprafață. Este o tehnică des utilizată în bucătărie, dar se pare că nu este inofensivă, așa cum credeam, ci că poate fi un adevărat pericol pentru sănătate.

Află de ce nu ar trebui să folosești folie de aluminiu pentru a găti și ce repercusiuni poate avea pentru sănătate!

 

Folia de aluminiu, toxică dacă gătești cu ea

Deși folia de aluminiu este atât de folosită în bucătărie, se pare că ar trebui să renunțăm să mai gătim în ea, conform unor studii realizare recent. Din nefericire, mâncarea poate să devină toxică atunci când o înfășurăm în folie de aluminiu, pentru că acest metal poate pătrunde în ea, ducând mai departe la apariția anumitor probleme de sănătate.

Când este aluminiul periculos

Aluminiul este un material des folosit în bucătărie, pentru că este foarte ușor și ieftin. În vreme ce vasele pentru gătit din aluminiu nu prezintă niciun risc pentru sănătate, nu același lucru se poate spune despre folie. Dacă punem mâncare în ea și o expunem la temperaturi foarte mari, riscăm să ne supraîncărcăm organismul cu aluminiu. Lucrurile sunt și mai îngrijorătoare dacă gătim mâncare picantă sau cu o aciditate mare.

În mod normal, corpul poate să elimine excesul de aluminiu cu ușurință, ceea ce înseamnă că o expunere redusă la acest metal nu reprezintă o problemă (în limita a 40 mg/kilogram din masa corporală). Așadar, o persoană care cântărește 60 kg va putea să consume circa 2400 mg de aluminiu fără ca acesta să aibă vreo repercusiune asupra sănătății.

Din păcate, suntem expuși la mult mai multe surse de aluminiu decât am putea bănui, acesta fiind prezent într-o gamă foarte largă de produse, de la brânzeturi până la sare, condimente și ierburi. În plus, mai este folosit si pentru instrumentele și vasele de gătit, dar și în produse chimice precum deodorante, iar sulfatul de aluminiu, un derivat al metalului, este utilizat pe post de coagulant în procesul de purificare a apei potabile.

Descoperă aici o listă completă cu alimente care conțin aluminiu!

Având în vedere că expunerea la aluminiu este un pericol real, oamenii de știință au vrut să vadă dacă există o legătură între excesul de aluminiu și anumite boli. Se pare că una dintre cele mai cumplite boli neurodegenerative, Alzheimer, este asociată cu un nivel foarte ridicat de aluminiu la nivelul creierului. Așadar, boala aceasta ar putea fi foarte ușor considerată o maladie modernă, o urmare a industralizării societății și a supraexpunerii la aluminiu.

Excesul de aluminiu a mai fost asociat și cu alte probleme de sănătate, el fiind un pericol pentru persoanele care suferă de boli ale oaselor sau afecțiuni renale.

De ce ne îmbolnăvește folia de aluminiu 

Luând în considerare factorii de risc de mai sus, este bine să ne monitorizăm pe cât posibil consumul de aluminiu, iar una dintre măsurile eficiente pe care le putem lua este atenția sporită la ustensilele și instrumentele de bucătărie.

Vasele de gătit din aluminiu sunt realizate printr-un proces care creează la suprafața lor un strat protector ce nu permite aluminiului să pătrundă în mâncare. Însă există totuși o problemă: atunci când speli aceste vase și le freci cu putere, stratul respectiv este răzuit. Soluția este foarte simplă în acest caz: atunci când cumperi vase noi de aluminiu, fierbe-le în apă de câteva ori, până capătă o bază mată. Chiar dacă nu mai arată la fel de bine ca atunci când sunt lucioase, măcar sunt mai sigure.

Folia de aluminiu nu „beneficiază” de acel strat protector, ceea ce înseamnă că aluminiul poate pătrunde cu ușurință în mâncare atunci când o gătim. De altfel, cercetările în domeniu arată că, prin folosirea foliei de aluminiu la gătit, riscăm să depășim cu mult limita de aluminiu permisă zilnic. Aluminiul pătrunde și mai ușor în mâncarea foarte picantă sau în cea asezonată cu lămâie sau sos de roșii. Orice ingredient acid este foarte agresiv cu folia de aluminiu, dizolvând (chiar dacă nu vizibil) straturile acesteia.

Care este soluția dacă folia de aluminiu este atât de periculoasă? Se pare că vasele din ceramică sau din sticlă termorezistentă pot fi folosite pentru a găti mâncarea mai lent.

Iată încă o utilizare interesantă a foliei de aluminiu: albirea dinților!

Articolul urmator
Avertismentul părintelui Calistrat: "Cine lasă o dragoste curată nu mai găsește fericirea niciodată"
Avertismentul părintelui Calistrat: "Cine lasă o dragoste curată nu mai găsește fericirea niciodată"
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?
Incepe quiz
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.