Nu Skin

De ce să nu îți verifici telefonul înainte de culcare

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Dacă îți verifici telefonul înainte de culcare, nu trebuie să te simți prost. Toată lumea face asta, deoarece conectarea cu prietenii a devenit foarte importantă în ziua de astăzi. Suntem înconjurați de tehnologie, iar acest lucru ne determină să stăm din ce în ce mai mult cu ochii în ecrane.

Înainte de culcare, acest obicei a devenit un adevărat ritual. Deschidem telefonul, intrăm pe Facebook, citim mesajele. Închidem Facebook-ul, deschidem e-mail-urile. Închidem e-mail-urile, deschidem Instagramul ș.a. Această verificare ce ne ține, uneori, trezi până târziu în noapte, nu ne privează doar de ore bune de somn, ci ne afectează și calitatea odihnei. Lumina albastră are numeroase efecte negative asupra sănătății noastre, îndeosebi atunci când expunerea are loc seara, înainte de culcare.

femeie care sta cu telefonul in mana

Iată de ce să nu îți verifici telefonul înainte de culcare!

De câte ori folosești telefonul înainte de culcare, îți sabotezi somnul. Rezultatele unor studii au arătat că, dacă îți expui ochii luminii albastre emise de ecranele digitale înainte de culcare, creierul tău nu mai eliberează hormonul numit melatonină ce îți ajută corpul să se pregătească de somn. Așadar, este mult mai greu să adormi după ce stai cu telefonul în față minute bune înainte de somn, conform businessinsider.com.

După milioane de ani de evoluție, corpul tău s-a adaptat acum pentru a înțelege că lumina roșie a apusului de soare înseamnă că este vremea să se odihnească, pe când lumina azurie a răsăritului îi transmite organismului tău că este vremea să se pregătească pentru o nouă zi. Studiile arată că expunerea la lumina albastră a ecranelor scade producția de melatonină cu aproape 22%, conform scienceabc.com.

grafic persoana care se uita in telefon

Un studiu recent, efectuat pe un număr de 850 de adulți, a ajuns la concluzia că folosirea telefonului pe întuneric este asociată cu un somn de proastă calitate, insomnie și simptome de oboseală, conform sciencedirect.com.

Așa cum vei vedea și în declarația doctorului Dan Siegel de mai jos, oamenii care își expun ochii la aceste ecrane cu fotoni ale telefoanelor își alungă, de fapt, somnul. Fotonii îi spun creierului tău să stea treaz, pentru că nu este încă timpul să se odihnească. Nivelul de stres crește în corpul tău, iar organismul reacționează așa cum făcea și în Paleolitic – luptă să stea treaz. Cortizolul, hormonul care se activează atunci când organismul se află în pericol, este eliberat, iar ceasul biologic este dat peste cap, conform scienceabc.com.

Această întrerupere a ritmului circadian crește riscul de diabet și de obezitate. De asemenea, nici cancerul de sân nu este exclus, îndeosebi în cazul persoanelor care lucrează mai mulți ani la rând în ture de noapte, conform sursei citate anterior. Neurotoxinele care se acumulează în timpul zilei pot fi eliminate doar printr-un somn odihnitor. Dacă nu dormi cum trebuie, acestea rămân în creier și îți afectează memoria și capacitatea de concentrare. De asemenea, și metabolismul va fi dat peste cap.

Cum poți evita neplăcerile cauzate de verificare telefonului înainte de culcare

Cea mai simplă soluție este să te desprinzi de acest obicei nocturn. Totuși, din cauza faptului că trăim în secolul al XXI-lea, adăugarea filtrelor de ecran este o soluție mult mai de preferat. Există numeroase aplicații care îți filtrează lumina albastră, periculoasă pentru sănătatea ta. O altă metodă care te va ajuta să stai departe de telefon este să îți ții telefonul în altă cameră din momentul în care te bagi în pat și până dimineață. Așa știi că nu vei fi tentată să îl verifici.

Te-am convins să nu îți mai verifici telefonul înainte de culcare?

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (42)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta