5 Cauze principale ale insomniei

5 Cauze principale ale insomniei

Ioana Budeanu

Insomnia afecteaza o mare parte a populatiei din intreaga lume. Studii recente au dezvaluit faptul ca lipsa somnului, asociata cu stresul, deviatiile alimentare si anxietatea  poate duce la depresie  grava si chiar la boli psihice, greu de tratat. Cauzele lipsei somnului pot fi diverse: de la stres, la diverse dureri cronice, de la prea multa oboseala si probleme acumulate in timp, pana la schimbari hormonale si consum de medicamente fara prescriptie.
 
Iata care sunt principalele cauze ale insomniei si ce schimbari ar trebui sa facem in viata noastra, pentru a avea un somn odihnitor.

Trateaza insomnia!

5 Cauze principale ale insomniei


1. Durerile cronice si bolile nedescoperite

Un procent ingrijorator, de peste 20% din populatie, sufera de dureri cronice, care duc la lipsa somnului. Dureri de spate, de cap sau de dinti, probleme musculare, ale articulatiilor sau digestive - toate acestea iti pot afecta calitatea somnului. Imediat cum o astfel de durere apare, mergi la medic si urmeaza un tratament. Pe termen lung, daca vei lasa durerile sa iti afecteze viata, efectele vor fi dintre cele mai severe: lipsa puterii de concentrare, lipsa de energie, apatie, depresie, pierderea totala a somnului.

2. Stres, schimbari de dispozitie, anxietate, boli mentale

Insomnia este simptomul principal al depresiilor si anxietatii. Situatiile stresante sau evenimentele nefericite din viata noastra, dar si problemele zilnice, cum ar fi lipsa banilor, certurile conjugale sau imposibilitatea gasirii unui job, pot duce la insomnii grave, prelungite. Invata sa te relaxezi si sa te gandesti la solutii si nu la probleme. Totul are o rezolvare daca vei gandi pozitiv. Fii sincera cu tine insati si analizeaza-te. Fa sport, mediteaza si renunta sa te certi fara motiv. Totul se pate rezolva pe cale pasnica si cu multa vointa.
 
Relaxeaza-te!


3. Schimbarile hormonale

Menopauza, menstruatia si sarcina sunt principalele cauze ale insomniei la femeile de toate varstele. Sanii tensionati, durerile de spate , urinarea frecventa, schimbarile de temperatura corporala iti pot intrerupe somnul si te pot transforma intr-o persoana nesigura si lipsita de energie. Consulta un medic si invata cat mai multe despre transformarile hormonale ale trupului tau, indiferent daca este vorba despre o sarcina, alaptare sau menstruatie. Invata sa-ti asculti organismul si sa iti diminuezi starile proaste, care duc la insomnie.

4. Medicamentele

Atat cele luate fara prescriptie, cat si cele recomandate de medic, pot duce la tulburari de somn destul de grave. Daca ai dificultati in a adormi sau a avea un somn linistit, de minimum 7 ore, intreaba medicul daca nu ar putea sa iti schimbe tratamentul. Medicamentele pot fi si ele o adevarata problema. Renunta sa iei pastile daca nu ai cu adevarat nevoie!

5. Lipsa unui program regulat/normal de somn

Persoanele care lucreaza in ture, ca medicii sau asistentele, au un nivel foarte scazut de serotonina in organism, un hormon care te ajuta sa ai un somn linistit. La fel, persoanele care calatoresc mult si schimba des fusurile orare, isi pot pierde abilitatea normala de a dormi cand este intuneric si a se trezi pe lumina. Aici nu se pot face decat schimbari drastice: ori renunti la joburi si calatorii, ori te pregatesti pentru probleme serioase pe termen lung. Cel mai bun sfat este sa inveti sa te relaxezi si sa dormi minimum 7-8 ore, atunci cand ai timp.
 
Nu lua pastile de dormit!


Insomnia se poate dezvolta si din cauza unor afectiuni grave ca astmul sau bolile de inima, dar si din cauza sforaitului, al tau sau al partenerului. Nu lasa insomnia sa-ti afecteze viata. Mergi la medic si incearca sa rezolvi problema.
 
Alte subiecte care te-ar putea interesa:

10 obiceiuri proaste care iti afecteaza inima
Afla care este cel mai bun produs pentru ingrijirea orala
10 moduri de a-ti lua zilnic necesarul de vitamina D

Subiecte de pe forum:

Cum faceti fata stresului cotidian?
Sanatate sport si sarbatori
Rinoplastia
 
Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.