De ce greutatea in functie de inaltime este un mit

De ce greutatea in functie de inaltime este un mit

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand ti se spune ca esti supraponderal, automat intra in discutie si un termen bine cunoscut printre cei care tin diete: indicele de masa corporala (IMC). Acesta reprezinta un numar in functie de care sa iti dai seama daca greutatea pe care o ai este potrivita inaltimii tale. Nici macar nu trebuie sa mergi la nutritionist pentru a afla ce IMC ai, ci poti apela la numeroasele calculatoare puse la dispozitia utilizatorilor de internet.

Totusi, se pare ca nici macar in ceea ce priveste masa corporala sanatoasa lucrurile nu sunt chiar albe sau negre, ci relative, astfel incat ne intrebam daca este in regula sa ne ghidam dupa niste simple numere.

Iata de ce greutatea in functie de inaltime este doar un mit!

Greutatea in functie de inaltime: de ce IMC-ul nu este corect

Niciodata nu va putea exista un standard de greutate dupa care sa se poata ghida toata lumea. Acest fapt este dovedit inclusiv de mult invocatul indice de masa corporala. Desi principiul de la baza acestuia este eronat, oamenii continua sa il foloseasca si sa se ghideze doar dupa el, fara a mai tine cont de alti factori foarte importanti in calculul greutatii ideale. IMC-ul nu include masa musculara, densitatea osoasa sau diferentele de sex, varsta ori rasa, ceea ce ar trebui sa te puna pe ganduri. El nu este o masuratoare directa a nivelului de grasime din corp, ci doar o formula care nu a fost gandita pentru a fi adaptata.

Ceea ce am fost invatati este ca greutatea normala, in functie de inaltime, rezulta intr-un IMC cuprins intre 18.5 si 25, iar intre 25 si 30 este vorba deja de supraponderabilitate. In cazul IMC-ului de peste 30, este vorba despre obezitate. Desi pare un concept simplu si la indemana oricui, IMC-ul creeaza confuzie mai degraba, in opinia unor cercetatori. Pentru ca acest numar se calculeaza printr-o ecuatie fixa (greutate/inaltime(m)2), IMC-ul nu este gandit astfel incat sa fie aplicabil corect pentru oamenii inalti sau pentru cei foarte scunzi. Acest sistem de calculare a greutatii ideale a fost creat acum peste 160 de ani de catre un matematician, pentru a masura rapid gradul de obezitate general al populatiei. 

Iata inca un aspect care ar trebui sa te puna pe ganduri: in calcularea IMC-ului, se ignora circumferinta in talie. Grasimea in zona abdominala nu numai ca este un indicator al supraponderabilitatii, dar arata si un risc crescut de a dezvolta boli cardiovaculare si diabet. 

Dupa cum am mai spus, pentru a determina indicele de masa corporala, nu se ia in considerare raportul dintre densitatea osoara, masa musculara si nivelul de grasime din corp. Aceasta inseamna ca o persoana care are o structura osoasa densa, o masa musculara dezvoltata si un nivel scazut al grasimii in corp va avea un IMC mare. Aceasta explica de ce atletii sunt adesea clasificati ca "supraponderali" si, dupa cum vezi, nu prea are multa logica, avand in vedere ce constitutie au acestia. Principiul de la baza IMC-ului este eronat, pentru ca se aplica doar in cazul oamenilor sedentari care intr-adevar sunt multi, dar nu formeaza neaparat majoritatea absoluta.

O alta eroare care apare prin folosirea formulei IMC este subestimarea nivelului de grasime din corpul persoanelor slabe si al batranilor. Este foarte posibil ca aceste doua categorii de oameni sa primeasca clasificarea mult dorita (normoponderal), insa de fapt sa aiba un procentaj mare de grasime in corp si unul scazut de masa musculara. In cazul varstinicilor, aceasta scade simtitor odata cu anii, deci rezultatele IMC-ului nu au cum sa fie corecte. 

In aceste conditii, de ce este IMC-ul in continuare o formula de referinta in lumea medicala? Poate fi vorba despre o comoditate generala, despre faptul ca oamenii s-au obisnuit sa se bazeze doar pe aceasta metoda de determinare a greutatii ideale, dar nu este exclus ca IMC-ul sa aduca si profituri mari in domeniul asigurarilor medicale, avand in vedere ca multe dintre ofertele firmelor de asigurari se adreseaza celor cu un indice de masa corporala mare. 

Asadar, greutatea in functie de inaltime este doar un numar orientativ, dar in niciun caz nu poate stabili cu exactitate in ce stare se afla corpul cuiva. Pentru aceasta, este nevoie de toti factorii discutati mai sus, asa ca nu mai crede orice mit din lumea nutritiei, oricat de mediatizat ar fi. 

Articolul urmator
Jocul mahjong: ce este și care sunt regulile
Jocul mahjong: ce este și care sunt regulile
Care este numarul tau norocos?
Incepe quiz
Care este numarul tau norocos?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.