Jocul mahjong: ce este și care sunt regulile

Jocul mahjong: ce este și care sunt regulile
Redactor Andreea Baluteanu
Marţi, 10.10.2023

Dacă adori jocurile de societate și îți dorești să te delectezi cu unul care a scris istorie, atunci Mahjong (sau Mah-jong, cum mai poți regăsi ortografia sa) te va cuceri rapid. E adevărat că jocurile Mahjong pot părea complicate, mai ales cu piesele lor (dale) artistic desenate, dar odată ce deprinzi regulile vei vedea că e „floare la ureche” să le joci.

Seamănă mult cu remi (rummy), pe care e destul de probabil să îl fi jucat măcar o dată la viața ta. Acest lucru îți va conferi un avantaj.

Cuprins

Ce este jocul Mahjong?

Adevărul este că istoria Mahjong a cunoscut multe „înflorituri”. Sunt voci care afirmă că tocmai Confucius a inventat acest joc de strategie, argument folosit mai ales de vestici care, ca să-l popularizeze printre clienți, îl prezentau ca fiind un joc vechi de milenii. În realitate, nu există dovezi care să îl plaseze mai devreme de anii 1880.

Destinde-te cu un joc de remi. Iată care sunt regulile!

În ceea ce privește inventatorul său, există mai multe teorii. Una îl identifică pe Hung Hsiu-Ch'uan drept creator, liderul unei rebeliuni cantoneze ce s-a autoproclamat împărat din Nanking și care conducea o curte faimoasă pentru latura sa hedonistică. Alte voci îl dau drept inventator pe un locuitor din Ningpo, renumit pentru cât de artistic sculpta în fildeș sau pe doi frați din aceeași regiune, care se ocupau cu propagarea jocurilor de noroc.

Cert e că jocul a devenit rapid faimos și „peste hotare”, cucerind cu precădere publicul japonez, american sau britanic. Atât de iubite au fost jocurile Mahjong încât au fost și interzise în China, între 1949 și 1985, fiind considerate jocuri de noroc periculoase.

Există și o latură poetică, dar și una ritualică bogată a jocului de Mahjong, deși acestea nu mai sunt atât de prețuite de către contemporani. Inițiatorii au comparat jocul cu un „ciripit de păsărele”, considerând că zgomotul făcut de dalele puse în joc semăna cu un cânt de zburătoare. Ba, mai mult, în variantele tradiționale jucătorii imitau cu vocile lor sunetele scoase de păsări pe când împărțeau piesele.

Tot de tradiție ține și așezarea pieselor sub formă de zid, practică pierdută azi, considerată mai degrabă o componentă mistică nenecesară. Însă, așa cum au apreciat interpreții jocurilor Mahjong, aceste reguli aveau un sens, preîntâmpinând trișatul.

Ce conține un set de Mahjong?

Poți cumpăra seturile de Mahjong din online, dar și de la magazine sau chiar spații speciale, dedicate comerțului cu obiecte vintage sau antichități, unde poți descoperi piese de o uluitoare frumusețe.

În general, un set de Mahjong conține 136 de piese numite Dale. Acestea sunt împărțite în suite cu diverse simboluri: Bambus, Cercuri sau Caractere chinezești. Sunt câte 36 de piese din fiecare, departajate în 4 seturi numerotate de la 1 la 9. Nu îți iese numărul final? Normal, pentru că li se mai adaugă și câte 16 Dale de Vânt, în funcție de punctele cardinale (câte 4 pentru Nord, Sud, Est sau Vest) și 12 Dale Dragon în 4 seturi de câte trei în funcție de culoare.

Ca bonus, pot exista și 8 Dale grupate în flori și anotimpuri, fiecare categorie deținând câte 4 piese. În acest caz, jocul de Mahjong va include 144 de Dale.

Primele seturi de Mahjong vădeau o înclinație artistică evidentă, mai ales în conceperea Dalelor bonus, frumos gravate. Piesele erau concepute din bambus, din fildeș sau din os.

Seturile mai pot conține zaruri și, opțional, table.

Cum se joacă Mahjong

Mahjong este practic un joc de strategie, o combinație de Rummy și Domino. Scopul este să câștigi jocul formând grupări de Dale asemănătoare suitelor și formațiilor din popularul joc de rummy. Iese victorios primul care își aranjează cele 14 piese Mahjong într-o pereche și 4 seturi după regulile de mai jos.

În general, jocul se joacă în 4 jucători (în unele variante pot fi și 3).

Se începe prin a se amesteca piesele, care vor fi așezate cu fața în jos. Poți respecta ritualul clasic chinezesc, mai complicat, dar, mai ales dacă ești începător, poți prefera varianta modernă, mai simplistă.

Începem cu cea de-a doua. Fiecare jucător dă cu zarurile, cel care însumează cel mai mare rezultat este numit Dealerul sau Vântul de Est. Acesta va oferi fiecăruia de la masă câte 13 piese, urmând ca el să își aloce 14 și să decarteze primul o Dală care nu îi folosește.

Dacă insiști să urmezi metoda chinezească, pregătește-te. În primul rând, piesele nu rămân „aiurea”, ci vor fi aranjate într-un fel de zid, formându-se un pătrat cu rânduri suprapuse din câte două piese. Se aranjează mai întâi câte 36 de Dale în rânduri de două piese (18 rânduri) în fața fiecărui jucător și apoi se unesc într-un zid. Se alege un Dealer care va juca zarurile. După ce face suma, numără conform ei de la dreapta, când ajunge la numărul respectiv, va „sparge” zidul și își va repartiza câte două grămezi de piese (4 Dale), urmat fiind de ceilalți jucători, de la stânga sa (Vântul de Sud). Se respectă sensul acelor de ceasornic. Când ajunge la 12 Dale, fiecare membru al jocului mai ia câte o piesă, cu excepția Dealerului care ia 2.

Urmează ca fiecare jucător să își aranjeze piesele astfel încât numai el să le vadă, putând fi folosite și table în acest sens. Scopul e să formeze seturi specifice: perechi (2 Dale identice), pong (3 Dale identice) sau chow (3 Dale consecutive în aceeași suită). Mai rar, jucătorii pot obține și un kong (4 Dale identice, un fel de extindere a lui pong).

masa verde cu piese de mahjong si jucatori care pun pe tabla

Jocul începe cu Dealerul, care decartează o piesă. După el urmează jucătorul de la stânga sa și așa mai departe.

Orice jucător poate să ia Dala decartată, dar sunt câteva reguli de priorități. O va prelua primul cel care formează un Mahjong cu ea, apoi cel care alcătuiește un kong, un pong sau un chow, în această ordine. Jucătorul trebuie neapărat să spună cu voce tare numele formațiunii alcătuite și să o așeze pe masă cu fața în sus. Apoi, este rândul său să elimine o altă carte. Atenție, jocul se reia de la dreapta sa, nu de unde rămăsese.

Dacă nimeni nu preia Dala decartată, se „trage” de jos, respectiv ori din teancul de piese din mijloc, ori din zid, dacă ați format unul, de unde ați rămas cu repartizarea pieselor și respectând același sens.

Așa se joacă jocurile Mahjong. Se continuă până ce primul jucător aranjează toate piesele în formațiuni. Dacă nimeni nu atinge această performanță, se consideră egalitate și se redistribuie piesele. În general, nu se joacă mai mult de 4 runde de Mahjong.

Reguli pentru jocul Mahjong

Deși varianta chinezească, și nu oricare, ci cea jucată în anii 1920 este considerată clasică și preferată, există nenumărate variațiuni în reguli ale jocurilor de Mahjong. De exemplu, japonezii l-au făcut mai provocator, astfel încât câștigătorul era plătit de toți ceilalți jucători și nu exista un loc secund. Americanii au simplificat regulile și apoi le-au complicat cu norme inspirate din Bingo și mâini speciale, iar englezii au păstrat forma cea mai asemănătoare cu originalul.

Iată însă câteva reguli generale pe care să le respecți!

Atunci când faci Mahjong, e cerut să și rostești cu voce tare acest cuvânt. Dacă nu ai Mahjong, vei fi descalificat.

Dacă ai un pong etalat jos, nu poți adăuga o piesă decartată de ceilalți jucători, dar o poți atașa dacă ai tras-o din zid/de pe masă.

Poți să joci în așa fel încât să nu etalezi niciun set de piese, și atunci vei câștiga puncte suplimentare. Nu vei avea însă voie să extragi Dale de la ceilalți jucători.

În ceea ce privește punctarea, cel mai simplu sistem atribuie pur și simplu reușita primului jucător care a întrunit un Mahjong. Dacă îți place matematica, puteți puncta în parte fiecare participant, după diverse reguli pe care e bine să le agreați înainte.

Jocurile Mahjong sunt de-a dreptul fascinante. Tu ți-ai încercat mâna cu vreunul? 

Surse foto: iStock

Surse articol: tradgames.org.uk, Tatler Asia, thesprucecrafts.com, wikihow.com

Articolul urmator »
10 metode prin care poți gestiona relația cu o soacră manipulatoare
10 metode prin care poți gestiona relația cu o soacră manipulatoare
Anca Marcus | Vineri, 13.10.2023
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe