Demonstrat științific: cu cât faci sex mai des, cu atât ești o persoană mai credincioasă

Demonstrat științific: cu cât faci sex mai des, cu atât ești o persoană mai credincioasă

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

V-ați imaginat vreodată că există o strânsă legătură între sexualitate și credința în Dumnezeu? Cu siguranță, acum vă uitați uimite și neîncrezătoare la cuvintele pe care le citiți și vă imaginați că este vorba de o invenție menită să crească rating-ul. Dar este adevărul gol-goluț! Cercetătorii arată că hormonii care se eliberează atunci când facem sex cresc spiritualitatea și credința în Dumnezeu. Deci cu cât facem sex mai des, cu atât avem șansa să fim persoane mai credincioase și mai spirituale.

scena de dragoste

Oxitocina, hormonul legăturilor și al atașamentului

Unul dintre primii hormoni care se eliberează în timpul scenelor de dragoste, încă de la preludiu, este oxitocina. Acest hormon este responsabil și de legătura afectivă puternică dintre mamă și copil și este eliberat, de asemenea, în momentul nașterii, în organismul matern. Nivelul de oxitocină crește atunci când ne îmbrățișăm și pe tot parcursul episoadelor amoroase. Dar, ceea ce este foarte interesant, s-a demonstrat că oxitocina are și rol în dezvoltarea sentimentelor religioase.

O echipă de cercetători de la Duke University din Carolina de Nord a efectuat un studiu în care nivelurile de oxitocină au fost crescute la bărbații de vârstă mijlocie. Rezultatul: după circa o săptămână de la această modificare, subiecții au raportat tendințe spirituale mai pronunțate și o disponibilitate mai mare de a crede în Dumnezeu. Totodată, oxitocina a condus la experiențe meditative mai profunde la participanții la studiu.

Patty Van Cappallen, psiholog  și conducătorul studiului, a declarat: „Spiritualitatea și meditația au fost legate , în general,  de sănătate și bunăstare, în cercetările anterioare. Pe noi ne-au interesat factorii biologici care pot spori experiențele spirituale”, a spus ea pentru ziarul universității Duke Today. „Oxitocina pare să fie produsă în trupurile noastre atunci când ne exercităm  credințele spirituale.”, a mai adăugat cercetătoarea.

Sexul atrage și amplifică emoțiile pozitive

Pentru că atunci când facem dragoste se eliberează cantități importante de oxitocină și serotonină (așa numitul hormon al fericirii), ar putea să apară o disponibilitate mai mare la persoanele foarte active sexual către experiențe religioase mai profunde. De altfel, în vechile credințe, starea de frenezie și euforie specifică orgasmului era asociată cu unele sentimente resimțite  în transa meditativă sau în extazul religios.

extaz

Oxitocina, produsă în mod natural în hipotalamus, joacă un rol important în promovarea empatiei, încrederii, legăturii sociale și altruismului.

Participanții la studiu care au primit oxitocină au dat răspunsuri profund religioase la anumite întrebări, susținând că „toate formele de viață sunt interconectate” și „există un plan superior de conștiință sau spiritualitate care leagă toți oamenii”. De asemenea, au raportat mai multe emoții pozitive, cum ar fi venerația, recunoștința, iubirea de oameni, compasiunea, seninătatea și speranța.

Iată de ce starea pozitivă determinată de experiențele sexuale ar putea avea impact asupra credinței noastre în Dumnezeu. Bineînțeles că lucrurile nu sunt atât de simple, precum par la prima vedere. Cu toate că oxitocina influențează modul în care vedem lumea și chiar legătura cu divinul, spiritualitatea este un fenomen extrem de complex, care implică multipli alți factori, în afară de cei biologici.

Surse foto: IStock, Pixabay

Articolul urmator
Visezi des că te înșală soțul? Uite ce înseamnă asta în viața reală
Visezi des că te înșală soțul? Uite ce înseamnă asta în viața reală
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.