Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Destinde-te cu un joc de remi. Iată care sunt regulile!

Luni, 25.11.2019

Cel mai bun mod de petrecere a timpului liber este împreună cu familia sau prietenii. Jocurile de societate câștigă tot mai mult teren în ultimul timp, pe bună dreptate, pentru că acestea sunt perfecte pentru a te destinde, relaxa și distra împreună cu cei dragi.

Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de societate este clasicul joc românesc remi. Este foarte ușor de jucat, regulile sunt simple, iar distracția este garantată. Iată, mai jos, tot ce trebuie să știi despre remi!

reguli remi

Acest joc se poate juca în 2-4 persoane și dezvoltă abilitățile de memorare, fiind în același timp distractiv și competitiv. Un set de remi conține 104 piese cu numere de la 1 la 13, în patru culori diferite, și 2 piese de Joly. Piesele sunt aranjate pe o tablă de joc, setul de remi incluzând în total 4 table de joc din lemn.

Cum se joacă remi: reguli de bază

 1. Piesele se întorc cu fața în jos și se amestecă bine, apoi se aranjează pe masa de joc în grămezi de câte 7 piese. După grupare, rămâne o piesă care se întoarce cu fața în sus (Atu) și cu ea se numără grămezile. Când s-a ajuns la grămada cu numărul înscris pe Atu, se ridică prima piesă din respectiva grămadă și se înlocuiește cu Atuul. Piesa ridicată de pe grămadă se așază pe următoarea grămadă.
 2. Fiecare jucător primește câte 14 piese (2 grămezi), în afară de primul jucător, care primește 15 piese (inclusiv grămada cu piesa în plus). Celelalte grămezi rămase pe masă vor fi folosite pentru a trage piese în timpul jocului.
 3. Fiecare jucător își aranjează piesele pe tabla de joc, având grijă ca ceilalți jucători să nu i le vadă.
 4. Scopul jocului este să se formeze cu toate piesele de pe tabla de joc suite sau formații, iar cine își etalează primul toate piesele de pe tablă (în afară de o singură piesă cu care închide jocul) câștigă.

Atenție!

Suita reprezintă un grup de 3 sau mai multe numere consecutive de aceeași culoare.

Formația este un grup format din 3 sau maximum 4 piese cu același număr, dar de culori diferite.

Înainte de a începe

Înainte de a începe jocul, jucătorii pot face schimb de „duble”. Dacă un jucător are o pereche de piese identice (același număr și aceeași culoare), acesta anunță că are o dublă și vrea să facă schimb cu alt jucător pentru o altă dublă. Jucătorii nu spun ce număr schimbă, dar au voie să spună dublă mică (dacă este un număr mic) sau dublă mare (dacă este un număr mare). Se schimbă doar dublă mică pe dublă mică și dublă mare pe dublă mare.

Remi etalat: regulile jocului

După ce-și aranjează piesele pe tablă, primul jucător (cel cu 5 piese) începe prin a da jos o piesă care nu-i folosește. Acea piesă nu va mai fi folosită.

Următorul jucător va trage o piesă din grămezile aranjate înainte de începerea jocului. El va încerca să formeze seturi (suite sau formații) cu piesele de pe tablă. Jucătorii pot folosi un Joly pentru a înlocui orice piesă într-o suită sau formație.

Atenție!

Odată folosit un Joly, acesta va ține locul unei singure piese. Ca să fie validă, o combinație (suită sau formație) trebuie să conțină cel puțin un număr dublu de piese normale față de numărul de Joly folosit.

Pentru a începe etalarea pieselor pe masă, un jucător trebuie să îndeplinească două condiții concomitent: să aibă cel puțin o suită și un total de 45 de puncte. El poate avea, de exemplu, două suite în valoare totală de 45 de puncte, dar nu poate avea două formații etalate, chiar dacă formațiile au împreună 45 de puncte.

Punctaj

Piesele de la 2-9 au fiecare 5 puncte.

Piesele de la 10-13 au 10 puncte fiecare.

La prima coborâre, piesa cu numărul 1 are 5 puncte dacă se află într-o suită de numere de la 1 la 9 și 10 puncte dacă se află într-o suită de numere de la 10-13-1 sau într-o formație. La numărătoarea finală, piesa 1 are 25 de puncte.

Atuul are valoarea de 50 de puncte.

La prima coborâre, Joly are valoarea piesei pe care o înlocuiește, iar la numărătoarea finală are 50 de puncte.

Reguli după prima coborâre

 1. După prima coborâre, fiecare jucător poate adăuga piese la suita sau formația deja etalată. De asemenea, el poate coborî alte suite și formații sau poate lipi piese la alte suite sau formații etalate deja (de el sau de alți jucători). Nu e obligatoriu să coboare toate suitele sau formațiile de pe tablă, dar dacă alt jucător încheie jocul înaintea sa, piesele de pe tablele celorlalți jucători se scad din punctajul final.
 2. Jucătorii pot alege să tragă o piesă din grămezile aranjate înainte de începerea jocului sau pot trage o piesă aruncată de jucătorul dinaintea lui. Condiția ca să tragă piesa de la jucătorul de dinainte este să facă imediat cu acea piesă și cu cel puțin două de pe tablă o nouă piesă sau formație și s-o coboare pe masă.
 3. Fiecare jucător trage o piesă de sus (fie din grămezi, fie de la jucătorul de dinainte) și apoi aruncă jos o piesă care nu-i mai folosește.
 4. Piesele aruncate se așază una după alta în șir, în ordinea în care au fost date jos. Piesa aruncată de primul jucător e așezată pe „orizontală” în partea de sus și indică începutul șirului de piese aruncate.
 5. Dacă un jucător are 2 piese pe tablă care formează o suită/formație cu piesa dată de orice alt jucător, poate lua acea piesă și toate piesele de după acea piesă, rupând astfel șirul pieselor. Cu acele piese luate de jos, jucătorul trebuie să formeze și să coboare în acea tură alte suite/formații sau să se lipească la alte suite/formații (ale lui sau ale altora).  
 6. Dacă nu este etalat, un jucător nu poate să rupă șirul pieselor. De asemenea, dacă mai are pe tablă doar 2 piese, nu are voie să rupă.
 7. Dacă un jucător are piesa pe care un Joly o înlocuiește într-o suită sau formație a lui sau a altui jucător, jucătorul poate lua acel Joly și să-l înlocuiască cu piesa respectivă. Singura condiție este ca jucătorul să facă cu acel Joly și cu cel puțin 2 piese de pe tablă o nouă suită sau formație și s-o etaleze pe masă. Odată folosit în acest fel, acel Joly nu mai poate fi refolosit în acest mod.

Atenție!

Dacă pe masă este etalată o formație formată din 2 piese + Joly (de exemplu, un 7 negru, un 7 roșu și un Joly), un jucător poate lua Joly doar dacă îndeplinește cumulativ două condiții:

 • are celelalte două culori care lipsesc din formație (7 galben și 7 albastru)
 • face cu acel Joly și cu cel puțin 2 piese de pe tablă o nouă suită sau formație pe care s-o etaleze pe masă
 1. Dacă un jucător mai are pe tablă 3 piese, trebuie să anunțe acest lucru.
 2. Dacă s-au terminat piesele de tras din grămezi, se întorc pe dos piesele aruncate de jucători, se amestecă și se fac grămezi de câte 7 piese pentru a trage din ele.
 3. Dacă se termină toate piesele, se încheie jocul fără ca cineva să închidă și să primească bonus de închidere.

Mai jos aveți un tutorial care vă prezintă pe scurt regulile unui joc de remi!

Remi simplu pe tablă: reguli

Jocul simplu de remi pe tablă este atunci când fiecare jucător face suite și formații pe tabla sa. Jocul se termină când jucătorii au construit suite și formații cu toate piesele, în afară de una singură cu care se închide jocul.

Nu se poate închide doar cu formații, fiecare jucător trebuie să aibă pe tablă cel puțin o suită.

Dacă se închide cu Joly, jucătorul care închide primește punctaj dublu.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!