Gândacul pe care nu ar trebui să îl ucizi niciodată

Violeta Ieremie

Primul impuls atunci când vedem un vizitator nepoftit în casă este să-l omorâm imediat. Dacă ne uităm de aproape la el, nu arată extraordinar şi poate induce un sentiment de frică, panică sau pur şi simplu nu suportăm să îl vedem.

Cu toate acestea, există gândacul numit Scutigera coleoptrata, din clasa miriapodelor, care are corpul alungit, plat, segmentat şi conţine câte o pereche de picioare pe fiecare segment, pe care nu ar trebui să-l striveşti, acesta fiind mai degrabă „un prieten”.

miriapod

Dacă te trezeşti în timpul nopţii şi-l vezi în baie sau lângă pat şi-ţi vine să-l omori, este recomandat să-ţi ţii în frâu instinctul de vânătoare şi să-l laşi în pace.

Sunt persoane care sunt imune la insecte, păianjeni, furnici sau gândaci şi pe care le trec fiorii atunci când văd un astfel de vizitator nepoftit.

Sentimentul de dezgust poate fi amplificat şi de locurile pe care acest gândac le preferă, şi anume unde este răcoare şi umed sau chiar în vasul de toaletă. Îl poţi îndepărta de acolo, însă ar fi bine să nu-l striveşti.

Motivul pentru care nu ar trebui să-l omori este faptul că îţi curăţă casa de alte insecte care ar putea să se instaleze în locuinţa ta.

Da, atunci când îl vezi, ar putea să-ţi inducă un sentiment de teamă, însă prezenţa unui gândac de acest fel în casă are şi beneficii, deoarece îi place să mănânce alţi „musafiri” pe care tu nu-i vrei în preajma ta.

„Masa lui” constă în furnici, păianjeni, gândaci. Practic, fiecare oaspete nedorit în casă reprezintă mâncare pentru el.

miriapodul care mananca insecte

Dacă se întâmplă să-l vezi, nu înseamnă că trebuie să-l laşi liber prin casă, ci este recomandat să-l pui într-un borcan şi să-l duci într-un loc umed şi răcoros, acesta fiind mediul care îi prieşte.

Pe de altă parte, dacă sunt mulţi, poţi să reduci gradul de umiditate în locuri precum baia sau în subsol, pentru a nu-i lăsa să-ţi invadeze locuința.

Însă, dacă locuinţa ta găzduieşte doar un singur astfel de gândac, e bine să-l laşi în mediul lui. Dacă nu-l deranjezi, nici el nu te va deranja şi, în plus, îţi va curăţa casa de dăunători.

Iată mai jos un filmuleţ reprezentativ pentru gândacul care devorează dăunătorii ce-ţi intră în casă!

Spre deosebire de muşte sau de gândacii de bucătărie, Scutigera coleoptrata nu poate să-ţi aducă mulţi microbi în casă, deoarece îşi petrece mult timp curăţându-şi picioarele.

Cu alte cuvinte, acest gândac vrea doar să mănânce păianjenii din baie şi să te scape de grija de a te întâlni prin casă cu alţi vizitatori care ţi-ar putea face rău.

Articolul urmator De ce să nu te pui niciodată cu o femeie care adoră să se îmbrace predominant în negru

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (147)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.