Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași

Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași

Anca Marcus

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva, una dintre cele mai iubite și cinstite sfinte ocrotitoare din lumea ortodoxă. Această sărbătoare este deosebit de importantă în Moldova, unde moaștele sale sunt păstrate cu sfințenie de mai bine de 350 de ani, în Iași. În acest articol, vom explora viața și importanța spirituală a Cuvioasei Parascheva.

În acest an, pelerinajul va începe pe data de 7 octombrie, la ora 6 dimineața, și va cuprinde mai multe zile, până pe 15 octombrie, când credincioșii se vor închina cu sfințenie în cadrul Sfintei Liturghii oficiate într-un podium special amenajat în Iași, marcând astfel prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Viața Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al XI-lea, în Epivata (azi Boiados), aproape de Constantinopol.

Părinții săi, oameni credincioși și cu inimile pline de iubire față de Dumnezeu, au crescut-o în frica Domnului, învățând-o să săvârșească fapte bune și să acorde importanță rugăciunii, postului și milosteniei.

Încă de la vârsta de zece ani, Cuvioasa Parascheva a fost profund influențată de citirea cuvintelor Mântuitorului din Evanghelia după Marcu: "Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și arunce crucea și să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34).

Aceste cuvinte au stârnit în ea dorința de a trăi o viață smerită și milostivă. Astfel, ea a împărțit toate hainele sale săracilor, dezvoltând astfel un obicei de a ajuta pe cei mai nevoiași, în pofida mustrărilor părinților săi.

Cuvioasa Parascheva și-a petrecut tinerețea în învățarea și practicarea credinței în Constantinopol, unde a ascultat cuvintele înțelepte ale călugărilor și călugărițelor și a ales să urmeze calea vieții duhovnicești.

Ulterior, ea a plecat spre ținuturile sfinte din Țara Sfântă, unde a petrecut mulți ani în rugăciune, post și nevoință, urmând exemplul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfintei Maria Egipteanca și altor pustnici care căutau desăvârșirea în singurătatea pustiei.

Descoperirea și cultul Sfintelor Moaște

Viața Sfintei Cuvioase Parascheva a fost marcată de o viziune divină. Într-o noapte, la vârsta de 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis și i-a poruncit să se întoarcă în locurile natale.

Acest eveniment a marcat începutul unei călătorii care avea să schimbe viețile multora.

La întoarcerea sa în Epivata, Cuvioasa Parascheva a fost îngropată ca o străină, iar Dumnezeu a pregătit o minune pentru a-i dezvălui adevărata identitate.

Trupul unui marinar decedat pe o corabie a fost adus de valurile mării pe țărm și a fost îngropat în același loc.

Într-o noapte, un creștin a avut o viziune în care o împărăteasă strălucitoare, înconjurată de îngeri, i-a dezvăluit identitatea Sfintei Cuvioase Parascheva și a cerut ca trupul ei să fie mutat într-un loc de cinste.

O altă credincioasă, pe nume Eftimia, a avut și ea o viziune similară în aceeași noapte. Aceste evenimente au convins comunitatea să descopere trupul străin și să-l aducă în biserica locală.

În momentul deschiderii mormântului, trupul Cuvioasei Parascheva a fost găsit în stare de neputrezire și îmbălsămat, emanând o mireasmă dulce.

Această minune a confirmat că ea fusese aleasă de Dumnezeu pentru a aduce binecuvântare și vindecare celor care se roagă la ea.

Biserica Ortodoxă, reguli noi pentru Sfânta Taină a Spovedaniei

interiorul unei biserici cu icoane și coroane

Importanța și cinstirea Sfintei Parascheva

Cuvioasa Parascheva a devenit ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove. Mulți credincioși din întreaga lume o cinstesc și se roagă la ea în momentele de nevoie.

În fiecare an, pe 14 octombrie, creștinii participă la slujbe speciale dedicate acestei sărbători pentru a cere ajutorul și binecuvântarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Biserici ctitorite în cinstea ei pot fi găsite nu doar în Moldova, ci și în Transilvania și Țara Românească.

Tradiția cultului Sfintei Parascheva este una bogată și încă vie în credința poporului ortodox, iar moaștele ei rămân o sursă de har și sănătate pentru toți cei care o cheamă în rugăciune.

Tradiții și obiceiuri 

În această zi, se respectă cu sfințenie interdicțiile legate de muncă pentru femei și bărbați. Femeilor li se interzice să desfășoare treburi casnice, precum călcatul și coasul, sub amenințarea apariției unor neplăceri de sănătate.

Femeile însărcinate sunt îndemnate să împartă mâncare cu copiii săraci, pentru a primi ocrotire în timpul nașterii. Tradițiile cuprind și obiceiuri legate de hrană, cu bucate de pomană care includ vin nou, must, pâine și nuci.

Totodată, se fac previziuni meteorologice bazate pe vremea din ziua prăznuirii Sfintei Parascheva și comportamentul oilor, care indică caracterul iernii viitoare.

Pentru croitorii care lucrează la veșmintele dedicate acestei sărbători, se ține post înainte de a începe munca, în semn de respect și evlavie față de sfânta ocrotitoare.

pictură cu sfânta cuvioasa parascheva

Rugăciune către Sfânta Parascheva

“Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii.

Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin”.

O experiență de credință și unitate

În final, pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva este mai mult decât o tradiție religioasă; este o experiență de credință și unire a credincioșilor ortodocși din România și din întreaga lume.

Fiecare pas pe care credincioșii îl fac în cadrul acestei procesiuni sacre și fiecare rugăciune rostită în fața moaștelor sfinte aduc oamenii mai aproape de spiritualitatea lor și de tradițiile bisericii.

Astfel, pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva rămâne un moment unic de conexiune cu divinul, de întărire a credinței și de împărtășire a devotamentului față de una dintre cele mai iubite sfinte ale Bisericii Ortodoxe.

Este o manifestare a puterii credinței care transcende timpul și aduce oamenii împreună în numele lui Dumnezeu și al iubirii creștine.

Obiceiuri de Sfanta Parascheva: afla ce se intampla daca nu le respecti!

Surse foto: Istock, Istock, Facebook

Surse articol: Libertatea, Spynews, Doxologia, Observatornews.ro.

Articolul urmator
Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: când se rostește și ce putere are
Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: când se rostește și ce putere are
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche
Incepe quiz
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.