Lasa-te invaluita de magia circului

Lasa-te invaluita de magia circului

Roxana Arghirescu

Spectacolele de circ au reprezentat din toate timpurile, o atractie pentru intreaga familie, de la pitici, la bunici. Momente de amuzament, adrenalina si mister se contopesc pentru a oferi un spectacol extraordinar, grandios, desprins parca din povesti.

Istoria circului romanesc

Traditia circului romanesc modern a inceput cu "Circul Sidoli", construit la Bucuresti in 1874, pe locul unde astazi se afla Beraria Gambrinus. Acesta a fost primul circ stabil intemeiat pe teritoriul Romaniei.

Timp de 60 de ani acest circ a contribuit la dezvoltarea artei circului romanesc, ajungand chiar sa obina succes si peste hotare. Din anul 1908 si pana in preajma primului razboi mondial, Circul Sidoli intreprinde turnee de succes in Ungaria, Austria, Italia, Belgia, Olanda, Elvetia si Germania.

In anul 1954 statul roman achizitioneaza Circului Krateyl si pune bazele Circului de Stat. Cladirea "Circului de Stat" din Bucuresti, a fost finalizata in 1961, si era una din cele mai mari din Europa la acea vreme.

circul globus circul de stat 

A urmat perioada de inflorire a artei acrobatice din tara noastra, turneele in strainatate ducand peste hotare faima scolii romanesti de circ, care cuprindea talentati acrobati, echilibristi, iluzionisti si dresori. Poate cea mai importanta figura a circului acelei vremi a fost Aurel Iosif, prestigios iluzionist cunoscut sub numele de Iosefini. El a fost si director al circului timp de peste 20 ani.

circ clovn 

Dupa revolutia din 1989 a urmat o perioada foarte tulbure pe scena circului din tara noastra. Circul si-a schimbat titulatura, din Circul de Stat, in Circul Globus Bucuresti, insa abia spre sfarsitul anilor `90 s-a realizat o relansare, o noua conducere promovand ideea de circ modern si de intinerire a trupei de artisti.

In 2009 Circul Globus isi schimba din nou denumirea, in Circ & Variete Globus. Schimbarea s-a realizat pentru ca institutia sa poata organiza, pe langa spectacolele de circ si spectacole de repertoriu si concerte.

Ce spectacole ofera lumea circului din Romania in acest sezon

Anul acesta, Circ & Variete Globus aniverseaza o jumatate de secol de arta a circului.
Evenimentul este sarbatorit prin spectacolul „Destinul Dacilor", care a avut premiera in aprilie 2011 si se pune in scena in fiecare weekend.

Numerele de dresura, cele de echilibristica si cele de jonglerie se contopesc intr-un spectacol grandios in care sunt implicati peste 50 de artisti, doi ursi, un elefant, trei leoaice si un leu, catei, porumbei, caprite, ponei, cai si pauni.

In firul epic sunt prinse numere de dans ale fecioarelor dace despletite purtand costume aurite, jocul si obiceiurile fiilor Sarmisegetuzei care ajung la Roma in cautarea printesei rapite de soldatii imparatului, doi ursi care se intrec in gimbuslucuri, elefantul care ii saluta de copiii din sala, leoaicele si leul care „fura" aplauze asistentei, camilele care aduc in manej un crampei din misterul piramidelor, calaretii care amintesc de printii din „O mie una de nopti" sau poneii care fac deliciul publicului. Momentul culminant al spectacolului este concretizat intr-o lupta ce se derulueaza la inaltimea de 8 metri.

circ clovn pantofi



Circul Orlando - singurul circ privat din Romania - organizeaza in 2011 turnee in numeroase orase din tara, asteptandu-i pe iubitorii de spectacol sa treaca pragul cortului lor. In spectacolele circului Orlando se regasesc: nelipsitii covni, numere de acrobatie si echilibristica, dresura de elefanti, camile, lame si zebre.

Scena circului este completata in fiecare an de caravane de circ de renume international care, in calatoriile lor prin lume, se opresc si in parcurile marilor orase din Romania, pentru a incanta publicul cu numerele lor de divertisment.

Circul pe pelicula

Nici industria cinematografica nu a ramas indiferenta fata de aceasta lume minunata a clovnilor, acrobatilor si iluzionistilor, astfel ca exista numeroase filme care incearca sa surprinda cate putin din magia unui spectacol de circ.

Iata cateva titluri reprezentative:

The Circus (1928)
Personajul Tramp, interpretat de Charlie Chaplin, este angajat de catre proprietarul unui circ, dupa ce, in incercarea de a scapa de politie, face un numar impresionant de acrobatie.

The Greatest Show On Earth (1952)
Despre filmul "The Greatest Show On Earth" se poate spune ca are valoarea unui documentar, desi este o poveste fictiva. Actorii s-au antrenat pentru a realiza numerele de acrobatie si, pe toata durata filmului, sunt utilizati si artisti adevarati de circ.
Firul epic al filmului spune povetea dramatica a vietii artistilor de trapez, a unui clovn si a unui dresor de elefanti.

 the circus charlie chaplin film circ  the greatest show on earth film circ

Freaks (1932)
Filmul prezinta povestea Cleopatrei, o artista la trapez, care, pentru bani, accepta sa se casatoreasca cu unul dintre piticii angajati la circ. Prietenii acestuia descopera insa adevaratele ganduri ale Cleopatrei si decid sa intervina. Ceea ce face din "Freaks" un film aparte, este faptul ca actorii sunt, de fapt, artisti de circ adevarati.

At the Circus (1939)
In filmul "At the Circus", fratii Marx incearca sa-l ajute pe un proprietar de circ sa recupereze niste bani ce i-au fost furati si sa salveze circul de la faliment.

 freaks film circ  at the circus circ clovn

Water for Elephants (2011)
Cel mai recent film care ne introduce in lumea spectacolelor de circ, "Apa pentru elefanti" este o ecranizare a romanului omonim al scriitoarei Sara Gruen si prezinta poveste unui tanar student ce se angajeaza ca veterinar la circ, dupa ce o tragedie personala il face sa renunte la facultate.

apa pentru elefanti robert pattinson reese witherspoon


Tie ce numar de circ iti place cel mai mult?

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Redescopera cele mai vechi parcuri bucurestene
5 moduri de a-ti petrece inteligent timpul liber 
Descopera muzeele Romaniei 

Subiecte de pe forum:

Prietenii nostrii necuvantatori 
Vacanta ideala
Cum ati intampinat primavara?   

Articolul urmator
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    ibeido aysha (anonim)
    17 noiembrie 2011 11:11

    am 14 ani si vreau sa fac acrobatie la circ.am facut gimnastica la pala tul copiilor dupa care m-am transferat la anefs,in vara m-am lasat .