Redescopera cele mai vechi parcuri bucurestene
Cuprins
Primavara este anotimpul perfect pentru plimbari lungi si relaxante prin parc.
Cele mai vechi parcuri din Bucuresti isi asteapta vizitatorii nu numai cu promisiunea petrecerii catorva ore linistite, menite sa ne curete sufletul de griji, ci si cu adevarate lectii de istorie. Veti regasi aici o impletire foarte atragatoare de oaze verzi si opere de arta.
Pentru a va ajuta sa decideti cararile carui parc le veti strabate in timpul liber, iata cateva informatii utile despre cele mai vechi si mai frumoase parcuri bucurestene.
Gradina Cismigiu
Aflat in centrul Capitalei, marginit de bulevardele Regina Elisabeta si Schitu Magureanu si de strazile Stirbei Voda si Brezoianu, parcul Cismigiu este cel mai vechi parc din Bucuresti.
Intins pe circa 16 ha, Parcul Cismigiu este amenajat pe locul in care, la inceputul secolului XIX, se afla o dumbrava cu un lac format din izvoare naturale.
In 1847, in timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, se incepe secarea lacului si transformarea terenului in gradina publica. Pentru a indeplini aceasta sarcina este angajat arhitectul peisagist Carl Friederich Wilhelm Meyer, fostul director al Gradinilor Imperiale din Viena. El transforma balta intr-un frumos lac, cu toate instalatiile de canalizare pentru a putea fi lesne golita si curatata, iar in centru instaleaza o fantana arteziana.
Lucrarile de infrumusetare au continuat multi ani, lansarea oficiala a gradinii Cismigiu realizandu-se in anul 1854. Ulterior parcul a fost extins prin achizitionarea unui teren din fosta gradina a familiei Cretzulescu.
Gragina Cismigiului isi intampina vizitatorii cu o multitudine de monumente si atractii.
Aici exista un loc special, La Cetate, unde se afla ruinele unei manastiri construite de logofatul Vacarescu în 1756, din incinta careia pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul plin de ascunzisuri al Dambovitei
In partea dinspre bulevardul Schitu Magureanu a fost amenajata, intr-un spatiu plin de verdeata, o rotonda ce poate fi admirata si astazi: Rotonda scriitorilor. Inaugurat in 1943, rondul adaposteste busturi cioplite in piatra pe socluri inalte, reprezentand chipurile marilor nostri oameni de cultura: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu. Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, George Cosbuc, St.O.Iosif, Ion Creanga, Al. Vlahuta, Duiliu Zamfirescu, B.P.Hasdeu, N.Balcescu, V.Alecsandri.
Pe aleile Gradinii Cismigiu mai putem vedea un monument de marmura pentru cinstirea soldatilor francezi din primul razboi mondial, bustul Maica Smara, Gheorghe Panu sau Izvorul Sissi Stefanidi.
Spre sfarsitul secolului al XIX-lea a fost montat la intrarea principala in Cismigiu, vizavi de Primarie, unul dintre primele chioscuri de ziare din Capitala. Si astazi, refacut, chioscul poate fi admirat la intrarea de pe latura din dreapta a gradinii.
Parcul Kiseleff
Amenajat in anul 1832, o data cu realizarea soselei Kiseleff, parcul este amplasat de-o parte si de alta a acesteia, in triunghiul descris de bulevardul Ion Mihalache, bulevardul Aviatorilor si strada Ion Mincu. Arhitectul dupa planurile caruia a fost modelata padurea aflata in acea zona, pentru a da nastere parcului Kiseleff, este Wilhelm Mayer, cel care a contribuit si la amenajarea Parcului Cismigiu. In prezent parcul se intinde pe o suprafata de 3,17 ha.
Printre atractiile parcului se gasesesc mai multe statui reprezentand busturi ale unor oameni de cultura precum Ovidiu, Barbu Stefanescu Delavrancea sau Nicolae Leonard, precum si un complex de statui format din patru piese, realizate de sculptorul George Apostu.
In aprilie 2000 a fost construit Monumentul Infanteriei Romane. Monumentul este construit in bronz, de sculptorul Ioan Bolborea. In aceeasi locatie a existat, in perioada interbelica, un monument al infanteristului, care insa fusese daramat de generalul Ion Antonescu la presiunile lui Hitler.
In 2001, cu sprijinul ambasadei Iranului a fost amplasata o statuie reprezentand poetul si astronomul iranian Hakim Omar Khayyam.
In parcul Kiseleff exista atractii si pentru iubitorii de sport: o zona de fitness cu acces liber si un punct pentru inchirierea de biciclete.
Parcul Carol
Parcul Carol sau Parcul Libertatii este amplasat in sectorul 4 al Bucurestiului, pe Dealul Filaretului.
Amenajarea parcului a inceput in anul 1900, dupa planurile arhitectului peisagist francez Eduard Redont si a fost inaugurat in 1906 pentru a sarbatori 40 de ani de domnie a regelui Carol I.
Suprafata initiala a parcului a fost de 36 ha, pe 2 ha din suprafata totala a fost amenajat un mic lac de agrement. Parcul este are o latura peisagistica dominanta, vegetatia fiind amplasata in jurul Aleii Centrale. La amenajarea parcului au fost folositi 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbusti precum si numeroase plante si flori.
In parcul Carol se regasesc o multitudine de atractii:
Mausoleul - construit in anul 1962 de catre arhitectii Horia Maicu și Vasile Cucu pe platoul care domina parcul;
Fantana George Grigorie Cantacuzino - realizata in stil neoclasic in anul 1870;
Statuile Gigantii - inalte de 3.5 metri, sculptate in piatra de Rusciuk de catre Dumitru Paciurea si Frederic Storck;
Monumentul eroului necunoscut - adus de la Marasesti in anul 1991;
Muzeul National Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida - inaugurat în anul 1909;
Fantana Zodiac - inaugurata in 1935 de catre regele Carol al II-lea al Romaniei;
Institutul Astronomic al Academiei Romane - infiintat in anul 1990;
Arenele Romane - un complex destinat spectacolelor in aer liber, construit in anul 1906.
Parcul Carol se afla pe lista Monumentelor istorice din anul 2004.
Parcul Herastrau
Situat pe ambele maluri ale lacului Herastrau, intre Bd-ul Aviatorilor, Bd-ul C.Prezan, Sos. Kiseleff, Sos.Bucuresti-Ploiesti, Sos. Baneasa si Sos. Nordului, cu o suprafata de 187 ha, parcul Herastrau este cel mai mare parc al Capitalei.
Amenajat in perioada 1936-1939, parcul Herastrau a fost intotdeauna o atractie pentru bucuresteni. In parc putem deosebi doua zone: una linistita si una dedicata distractiei. Zona linistita este dedicata relaxarii, odihnei si culturii. Aici gasim numeroase puncte de atractie pentru „plimbaretii" orasului: Palatul Elisabeta, Muzeul Satului, zona Expoflora, Insula Trandafirilor, Gradina Japoneza, Teatrul de vara, Aleea Cariatidelor, realizata de Constantin Baraschi. La toate acestea se adauga statuia generalului Charles de Gaulle, avand o inaltime de 4.7 metri si o greutate de 5 tone. |
Zona dedicata distractiei si sporturilor isi atrage vizitatorii cu terenuri si baze sportive, restaurante, cafenele, un parc de distractii si cluburi nautice.
Tu in ce parc preferi sa te plimbi? Care crezi ca este cel mai frumos parc din Bucuresti?
Alte subiecte care te-ar putea interesa:
5 moduri de a-ti petrece inteligent timpul liber
Prietenii nostrii necuvantatori |