Legenda de Dragobete: poveste de pe plaiuri mioritice

Viorica Ghinea, redactor

Luna februarie este considerata a fi o luna a iubirii, avand in vedere ca se celebreaza doua sarbatori ale dragostei. Una este imprumutata si destul de apreciata - Valentine's Day, iar cea autohtona - Dragobete, sarbatorita pe 24 ori 28 februarie sau pe 1, 3 sau 25 martie in functie de zona si de traditii, nu este la fel de populara ca cealalta. De aceea, trebuie sa cunosti obiceiurile si legenda Dragobetelui, sarbatoarea nationala a dragostei.

Citeste misterele legendei de Dragobete!

Sarbatoarea dragostei la romani are la baza o multime de povesti si legende care mai de care mai frumoase, impletite cu obiceiuri si semnificatii locale.

Legenda

Dragobetele (Cel beat de dragoste), fiul  Babei Dochia, este considerat un zeu protector al iubirii, iar vorbele stravechi spun ca era un barbat atragator, vesnic indragostit de tot ceea ce inseamna frumos. In acelasi timp, ziua de 24 februarie reprezinta momentul cand natura incepe sa revina la viata. Oamenii ieseau inainte sa celebreze asa cum se cuvine aceasta zi, prin sarbatori satesti, deseori urmate de logodne sau casatorii , menite sa ii fereasca de boli, necazuri in familie sau de probleme in dragoste. Buna dispozitie era la cote maxime, iar oamenii erau plini de sperante pentru vremurile viitoare. Baietii puteau fura nestingheriti saruturi la hore, fara sa fie certati de fete sau de catre parintii lor.

dragoste

De Dragobete, fetele si baietii se intalneau pentru ca iubirea lor sa dureze tot anul, erau veseli si isi daruiau mici cadouri. Legenda spune ca aceasta zi nu trebuie sa te prinda fara cel iubit langa tine sau in compania placuta a unei persoane de sex opus, deoarece poate simboliza singuratate pe parcursul anului. Tot in aceasta zi, femeile isi faceau tot felul de ritualuri de infrumusetare sau farmece de iubire, pentru a fi atragatoare tot anul.

Legenda de Dragobete mai spune ca in aceasta zi se oficiaza din ceruri nunta animalelor si a pasarilor, adica traditionala imperechere.

Ziua de Dragobete este un simbol al primaverii, un protector al animalelor si al iubirii eterne, astfel ca merita sarbatorita asa cum se cuvine.

Mai cunosti si alte informatii legate despre legenda de Dragobete?
Articolul urmator Legenda lui Cupidon

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.