Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Masa moaşei: ce este și ce semnificaţie are în tradiţia românească

Redactor Andreea Baluteanu

Privești cu nesaț la fotografiile de la baby shower-urile moderne și ești tentată să le urmezi? Deși suntem de părere că orice ocazie de sărbătoare se merită ținută cu fast (și mai ales una care presupune cadouri pentru tine și pentru bebele tău), nu putem uita nici că avem și noi atât de multe tradiții. Printre ele se numără și masa moașei!

Află ce anume presupune acest obicei frumos și plin de emoții, dar și cum îl poți replica și tu în ziua de azi! Abia așteptăm să îți povestim din înțelepciunea populară!

Masa moașei: cine participa la acest ritual sacru?

Închide ochii și imaginează-ți următoarele: o iarnă aprigă, nu precum cele din ultima vreme, cu frig aspru și ninsoare ca în povești. În a treia zi de Bobotează (pe 8 ianuarie), într-un sat pitoresc, câteva femei îmbrăcate în portul național, zgribulite sub șubele de blană, dar înviorate de vântul tăios și de perspectiva petrecerii, se îndreaptă ținându-se de braț spre o casă din al cărei coș iese un fum aromat și primitor. Nu-i așa că vrei să li te alături într-o clipită?

masa

Așa sună primele rânduri ale poveștii numite „masa moașei”. După cum bănuiești, ți-am spus deja când avea loc acest obicei, iar acum îți vom destăinui și identitatea protagonistelor tabloului idilic de mai sus. În tradiția populară, moașa le chema la o masă pe cinste pe „neveste” (femeile care nu născuseră încă) și pe „nepoate” (cele care dăduseră viață). Acestora li se adăuga și preoteasa satului, dovedind că în tradițiile românești religia era strâns îmbrățișată cu datina locului.

La un ospăț de poveste, femeile urmau să uite puțin din grijile lor de zi cu zi, să râdă și să chefuiască împreună.

Ce conținea masa moașei

Să nu cumva să le plângi de milă femeilor din acest sat fără nume, deoarece nu aveau acces la delicatesele cu care ești tu familiară, fiindcă putem pune pariu că masa lor era mult mai gustoasă decât preparatele noastre moderne.

Femeile veneau astfel întovărășite de un plocon mai mult decât generos, că doar moașa era o femeie strașnică. Se adunau cele mai bune mâncăruri: colac, carne din porcul de la Crăciun sau o pasăre, pâine și o sticlă de vin. Deja îți lasă gura apă? Nici că e de mirare!

Dar și pe masa moașei le așteptau bunătăți. În centrul acesteia stăteau un colac făcut chiar de mâna moașei și o lumânare neaprinsă. Tradiția cerea ca masa moașei să includă și câteva frunze de mușcată pe care erau lipite cu miere bucățele de hârtie. De ce, te poți întreba? Ne răspunde Wikipedia: pentru ca moașa să fie plăcută nepoatelor și nevestelor așa cum este iubită mierea de către albine.

Cum se desfășura masa moașei

Mai întâi, protagonistele închinau un pahar de rachiu, că doar era sărbătoare, și serveau câte o dulceață. Se trecea apoi la cele sfinte: se aprindea în tihnă lumânarea, moașa recita „Tatăl Nostru” și apoi tămâia toate persoanele aflate la masă, încărcând astfel momentul de și mai multă spiritualitate, de și mai pregnantă emoție.

Masa moașei continua apoi cu servirea tuturor delicateselor. După ce se înfruptau din minunățiile de fripturi aduse plocon, una dintre nepoate urma să adune „bacșișul” moașei. Astfel, într-o farfurie, ea punea laolaltă un pahar cu vin, un picior de gâscă sau din pasărea adusă, pâine, sare, piper și ardei. Întinzând farfuria în mijlocul mesei, nepoata declama, în (sperăm noi) acordul celorlalte toate, „să fie moaşa la primejdie iute ca ardeiul”.

Masa moașei azi? Da, e posibil!

Suntem sigure că mai există încă regiuni în care această frumoasă tradiție se păstrează, dar cine spune că nu o poți aduce și în inima orașului? Până la urmă, nu strică deloc să te bucuri de compania prietenelor tale dragi, să vă ospătați, să puneți de o mică bârfă și să vă „racordați” la energiile atât de potente ale neamului nostru.

Dat fiind faptul că nu mai există azi atât de multe moașe de profesie, pur și simplu le poți invita pe toate amicele tale și pe cea pe care ai ales-o pentru copilul tău. Respectați sau nu tradiția ad litteram, e bine să o faceți cu sufletul deschis: avem în spate un popor special, buni și străbuni cu suflet mare și generos și creativitate din plin, pe care nu ar strica să îi rechemăm în viețile noastre.

Tu ce părere ai despre această frumoasă tradiție, masa moașei? Ai de gând să o ții?

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro - timp liber

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Se spală sau nu în primele opt zile de după Bobotează? Care este declarația oficială a Bisericii Ortodoxe Române (9804 vizite)
  2. Cum se bea corect agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează (1453 vizite)
  3. Semnificația numerologică a 12/12 în viață și dragoste (1196 vizite)
  4. Tradiții și obiceiuri pentru Ajunul Bobotezei. Ce trebuie și ce NU trebuie să faci în această zi sfântă (971 vizite)
  5. Cum să alegi cadourile ideale pentru sărbători (961 vizite)
  1. De ce este bine să te rogi la miezul nopții: binecuvântările nemăsurate care izvorăsc din această practică (nota 5)
  2. Tradiții și obiceiuri pentru Ajunul Bobotezei. Ce trebuie și ce NU trebuie să faci în această zi sfântă (nota 5)
  3. Cum se bea corect agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează (nota 4.8)
  4. Se spală sau nu în primele opt zile de după Bobotează? Care este declarația oficială a Bisericii Ortodoxe Române (nota 4.3)
  5. Ce Sfântă muceniță sărbătorim pe 7 decembrie și cum să te rogi ei ca să te vindeci de boli grave (nota 4.3)
  1. Cat de repede citesti in functie de ce carti alegi? Stiluri de lectura (0 comentarii)
  2. Sigur ai făcut și tu asta cel puțin o dată! Greșeala pe care cei mai mulți turiști o fac în camerele de hotel (0 comentarii)
  3. Lidia Fecioru ne învață cum să scăpăm de energiile negative cu ajutorul unui ou (0 comentarii)
  4. Cifra destinului în numerologie: semnificație și interpretare (0 comentarii)
  5. De ce aghiasma nu se strică niciodată: ce spun oamenii de știință despre apa sfințită (0 comentarii)