Moșii de iarnă 2022: când cad și ce obiceiuri se țin de Sâmbăta Morților?

Moșii de iarnă 2022: când cad și ce obiceiuri se țin de Sâmbăta Morților?

Redactor Raluca Margean

Moșii de iarnă 2022 se sărbătoresc în sâmbăta dinaintea Lasatului Secului de Brânză și este ziua pomenirii morților. Moşii de iarnă marchează începutul celor șapte sâmbete alor morţilor, care se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Află când cad anul acesta Moșii de iarnă și ce tradiții și obiceiuri se mai țin în România în această zi!

Când cad Moșii de Iarnă în 2022?

Conform Calendarului ortodox, sâmbăta morților sau Moșii de Iarnă 2022 cad anul acesta pe 26 februarie, cu o zi înaintea Duminicii Înfricoșatei Judecăți (când este Lăsatul secului de carne) și cu o săptămână înaintea Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai (când este Lăsatul secului de brânză (6 martie 2022). După această zi, se intră în Postul Paștelui (7 martie 2022). Data Moșilor de Iarnă nu este în fiecare an la fel, ea variază în funcție de ziua în care cade Sfânta Sărbătoare a Paștelui.

Care este semnificația Moșilor de Iarnă 2022?

Moșii de Iarnă reprezintă sâmbăta în care se pomenesc morții de către Biserica Ortodoxă. În această zi, se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. În sâmbăta morților, oamenii merg la biserică și se roagă pentru iertarea celor decedați.

Lumânări care ard la biserică

Biserica a rânduit două sâmbete mari, când se fac pomeniri pentru morţi, și anume: Moşii de iarnă și Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt). La aceste două zile se mai adaugă şi Moşii de toamnă (prima sâmbătă a lunii noiembrie) și toate sâmbetele din Postul Mare.

Rugăciunile pentru morți sunt menite să li se dezlege acestora păcatele și să-și găsească liniștea și în Lumea de Apoi. În sâmbăta pomenirii morților de Moșii de Iarnă 2022, credincioșii vin cu pomelnice la biserică, pe care scriu numele celor decedați, iar preotul îi pomenește la slujbă.

Într-o rugăciune din Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, preotul îl roagă pe Dumnezeu să-i pomenească în ceruri pe cei menționați de el la proscomidie și adaugă: ”Iar pe cei pe care nu i-am pomenit, din neștiință sau uitare sau pentru mulțimea numelor, Tu Însuți îi pomenește, Dumnezeule, Cel ce știi vârsta și numirea fiecăruia, Cel ce pe fiecare îl știi din pântecele maicii lui”.

Ce trebuie să dai de pomană de Sâmbăta Morților sau Moșii de Iarnă 2022?

De Mosii de iarnă 2022, pe lângă pomenirea morților, obiceiul este ca toți credincioșii să dea de pomană săracilor. La biserică se aduc colivă, colaci și o sticlă de vin, iar apoi se oferă celor nevoiași diverse bucate.

În funcție de fiecare zonă a țării, se pot da de pomană piftie, grâu fiert și lapte dulce, dar și sarmale, fructe sau plăcinte cu brânză. Pe lângă mâncare, obiceiul este să se împartă și farfurii, căni sau vase noi, care rămân la cei care primesc și bucatele.

Atunci când primești de pomană, nu se spune ”Mulțumesc!”, ci se obișnuiește să se spună: ”Să fie primit!”, ”Dumnezeu să primească!” sau ”Bogdaproste!”. Conform Wikipedia.ro, ”Bogdaproste” este o expresie din limba slavă (mai exact bulgară) și înseamnă “Dumnezeu să-i ierte pe cei răposați!” sau “Dumnezeu să te binecuvânteze!”.

Moșii de Iarnă 2022: ce tradiții și obiceiuri se țin

Cimitir iarna

Ca la orice altă sărbătoare a românilor, și de Moșii de iarnă 2022 există anumite obiceiuri care trebuie respectate. Iată cele mai vechi tradiții care se păstrează din moși-strămoși:

  • După Sfânta Liturghie, credincioșii merg la cimitir. Acolo trebuie să aprindă lumânări pentru încălzirea și luminaria sufletelor celor decedați.
  • Femeile nu trebuie să lucreze în această sâmbătă. Se spune că persoanele care nu respectă această tradiție vor fi pedepsite să tremure de frig și să li se întoarcă pomana dată.
  • În unele zone ale țării, lângă pomană se obișnuiește să se pună un bănuț. Acesta trebuie oferit celui mai sărac om din sat să aibă spor atât cel care dă, cât și cel care primește.
  • Numele persoanelor decedate de mai puțin de un an nu trebuie scrise alături de ceilalți morți. Pentru aceste persoane trebuie scris un singur pomelnic, separat.
  • Potrivit datinilor, piftiile care nu au fost mâncate în Sâmbăta Morților se aruncă la gunoi. Mâncarea nu se păstrează pentru a doua zi, în Duminica Lăsatului Secului de carne, ziua care precede Postul Paștelui. Dacă tradiția nu este respectată și mâncarea nu este aruncată, se spune că natura se va răzbuna și iarna se va întoarce aducând cu ea frig și nămeți.  
  • Nu se fac nunți. Se spune că nu este bine să faci nuntă în sâmbăta pomenirii morților deoarece căsnicia nu va dura. Conform orânduielilor bisericești, odată cu Duminica Lăsatului secului de carne (a doua zi după Moșii de Iarnă) nu se vor mai face nunți până după Paști. Sezonul nunților se va redeschide după Săptămâna Luminată care se termină pe 1 mai 2022.

Așadar, Moșii de iarnă este ziua în care se pomenesc morții, însă este și un prilej de a ne pregăti pentru Postul Sfintei sărbători a Învierii Domnului. După ce ai aflat când sunt Moșii de Iarnă 2022, citește și: Când sărbătoresc ortodocșii și catolicii Paștele în 2022?

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.