Negocierea salariului: trucuri si sfaturi pentru reusita

Negocierea salariului: trucuri si sfaturi pentru reusita

Redactor Alexa Galgau

Indiferent ca esti chemata la un interviu pentru un job nou sau lucrezi de mai mult timp la o companie, negocierea salariului, chiar daca este neplacuta, este in acelasi timp inevitabila si necesara. Daca nu stii exact cum sa te comporti in aceasta situatie, iata cateva trucuri si sfaturi care sa te ajute sa obtii suma pe care o meriti!

Negocierea salariului la interviu

Sa presupunem ca ai fost la interviu, ai reusit sa faci o impresie buna cu entuziasmul si abilitatile tale, iar acum ai fost chemata pentru un al doilea interviu. Poate esti sigura ca te angajeaza, dar ai vrea sa primesti mai multi bani decat sunt angajatorii tai dispusi sa iti dea. Cum rezolvi aceasta problema delicata fara sa risti sa pierzi jobul la care visezi?

In primul rand, este esential sa te documentezi bine in legatura cu salariile care se dau in industria respectiva. S-ar putea sa aspiri la un post inalt, insa multe companii aleg sa puna in functii de sus doar angajati care lucreaza deja in firma si dovedesc mult potential. De aceea, daca iti doresti cu adevarat sa lucrezi in compania respectiva, s-ar putea sa fii nevota sa accepti un job de entry level sau un internship si sa evoluezi din acel punct. Stabileste dinainte de interviu care este salariul minim pe care il vrei si decide-te daca merita sa investesti timp pretios si pentru tine, si pentru companie, intr-un interviu.

Un alt sfat pretios este sa nu dezvalui salariul la care te astepti atunci cand completezi formularul de angajare. Altfel, s-ar putea ca cei care verifica formularele sa considere ca ai asteptari mult prea mari si sa nici nu te mai ia in considerare. La polul opus, nu vrei nici sa accepti un salariu mult mai mic decat sunt dispusi cei din conducere sa ofere pentru postul vacant.

In ceea ce priveste negocierea salariului la un interviu, este important sa iti apreciezi si sa iti pui in evidenta corect valoarea. Daca mai ai oferte si de la alte companii, ai un avantaj. Totusi, nu este recomandat sa pui prea mult accent pe acest aspect, ca sa nu para ca vrei sa fortezi decizia celor care te intervieveaza.

 

Cand esti la un interviu, nu deschide tu subiectul salariului, ci lasa-i pe posibilii angajatori sa puna aceasta problema. Spune-le ca iti doresti o colaborare avantajoasa pentru ambele parti si ca esti sigura ca puteti pune la punct un pachet salarial acceptabil. Atunci cand trebuie sa iti exprimi asteptarile, spune o cifra estimativa si lasa clar sa se inteleaga ca este negociabila.

Este de la sine inteles ca trebuie sa pui mereu accent pe reusitele tale de la jobul anterior. Succesul trebuie cuantificat, astfel incat va trebui sa spui cum deciziile tale au ajutat firma sa economiseasca bani si au crescut productivitatea. Daca ai obtinut prime de performanta sau premii, mentioneaza acest aspect, pentru ca ti se va recunoaste ambitia si vei valora mai mult in ochii angajatorilor.

Un ultim sfat foarte util legat de negocierea salariului este sa fii flexibila si rezonabila. Oricine isi doreste un salariu mare, insa exista si alte aspecte demne de luat in seama. Exista alte avantaje pe langa salariu? Este compania de renume si poate fi un punct de plecare pentru o cariera stralucita? Inainte sa iesi pe usa si sa renunti pe motiv ca nu este salariul multumitor, tine minte ca acesta este un risc calculat. E posibil sa fii sunata din nou, pentru a ti se face o alta oferta, ori se poate intampla sa caute pe altcineva, cu asteptari mai mici.

Negocierea salariului la o firma la care lucrezi de mai mult timp

Daca lucrezi de mai multa vreme la o companie, negocierea salariului poate fi o problema stresanta, mai ales daca nu ai incercat niciodata sa ceri o marire. Totusi, retine ca este mai bine sa iti iei inima-n dinti si sa faci acest pas decat sa te complaci in aceeasi situatie la nesfarsit. Adopta o strategie competitiva, cunoscandu-ti exact telurile si luptand pentru ele.

Daca ai deja vechime in compania respectiva, trebuie sa stii cat valorezi pentru angajatorul tau. Cerceteaza piata, afla care sunt salariile in domeniul tau si, foarte important, afla cat ar costa compania sa te inlocuiasca. Daca lucrezi la proiecte cu un buget fix, calculeaza cat mai exact ce sume investeste compania in tine si cat ar trebui sa plateasca pentru un consultant extern, de exemplu. Cu ajutorul acestei informatii, poti avea un avantaj la negocierea salariului nou.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Berkley, a-ti folosi sarmul feminin, in limite rezonabile, este o decizie buna. Totusi, fii foarte atenta la cum raspunde cealalta persoana si ai grija sa nu treci o limita care te-ar pune intr-o pozitie jenanta. Important este sa fii prietenoasa si deschisa, dar sa mentii o distanta respectabila in acelasi timp. Zambeste, glumeste si nu fi rigida, mai ales daca stii ca superiorul tau este o persoana cu simtul umorului.

Negocierea salariului se poate dovedi a fi un adevarat test pentru tine, iar cercetarile arata ca sunt sanse mai mari ca persoana mai inalta in rang sa castige o confruntare fata in fata. Atunci cand vrei sa ceri o marire, apeleaza, intr-o prima instanta, la mijloace de comunicare indirecte, precum e-mailul sau convorbirea telefonica.

Ca si in cazul interviului, atunci cand negociezi salariul la locul de munca trebuie sa fii flexibila. Poate seful tau iti recunoaste valoarea, dar exista limitari bugetare in companie. Nu trebuie sa insisti asupra unei probleme care nu poate fi rezolvata. In schimb, colaboreaza cu superiorul tau si incearca sa obtii niste avantaje in ceea ce priveste zilele de concediu, oportunitatile de studiu sau primele.

Un ultim sfat in ceea ce priveste negocierea salariului ar fi sa nu iti exprimi multumirea sau nemultumirea imediat. Atunci cand ti se face o oferta, nu trebuie sa raspunzi imediat. Pastreaza tacerea, ca si cum ai cantari situatia. In general, oamenii sunt tentati sa umple linistea. S-ar putea ca persoana cu care negociezi sa iti ofere mai mult daca nu raspunzi imediat.


Cu aceste sfaturi, negocierea salariului devine o etapa mult mai usoara in viata angajatului. Nu uita sa te apreciezi mereu la adevarata ta valoare si sa nu ii lasi pe angajatori sa te subestimeze, ci adu-le aminte mereu de ce esti valoroasa pentru ei!

Articolul urmator
7 moduri prin care soacrele chiar pot distruge căsnicii 
7 moduri prin care soacrele chiar pot distruge căsnicii 
Relatia ta va fi una de durata?
Incepe quiz
Relatia ta va fi una de durata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.