Obiceiuri, traditii si superstitii de Rusalii: Ce sa nu faci in aceasta zi

Obiceiuri, traditii si superstitii de Rusalii: Ce sa nu faci in aceasta zi

Viorica Ghinea, redactor

La 50 de zile de la sarbatorirea Invierii lui Iisus Hristos se praznuiesc Rusaliile si Pogorarea Sfantului Duh. Si ca orice sarbatoare de insemnatate, ea a dat nastere mai multor traditii si superstitii. Citeste care este povestea acestei zile si ce obiceiuri de Rusalii ar trebui sa respecti, conform vorbelor din batrani!

Povestea sarbatorii de Rusalii

Aceasta sarbatoare este destul de veche, avand in vedere ca a fost preluata de geto-daci din mitologia romana. Romanii inchinau o zi mortilor (Rosalia sau Sarbatoarea Trandafirilor), aducandu-le ofrande (alimente si trandafiri) pentru a le imbuna sufletele. Insa, in acelasi timp, se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh asupra Sfintilor Apostoli, pentru a le oferi darurile necesare propovaduirii cuvintelor sfinte in toata lumea.

Iele

In folclorul romanesc, Rusaliile mai sunt denumite si Iele, Paraidele, Zane sau Soimanele. Ele sunt considerate fiinte cu puteri magice, razbunatoare, a caror existenta este plina de taine. Ielele salasluiesc in vazduh, munti, pesteri, paduri si pe malul apelor si in preajma cascadelor.

Oamenii ar trebui sa se fereasca de ele, altfel le pot provoca, iar consecintele raman pe viata, conform vorbelor din batrani. De aceea, au aparut tot felul de superstitii si obiceiuri de Rusalii menite sa-i protejeze pe oameni.

Supersitii si obiceiuri de Rusalii ce nu ar trebui incalcate

Inainte oamenii de la sate se fereau sa le rosteasca numele, astfel ca Iele a devenit cel mai popular cuvant la adresa lor si provine, de fapt, de la pronumele personal ele.

In traditie se spune ca persoanele care nu respecta sarbatoarea de Rusalii vor fi pedepsite de Iele. Miturile spun ca acestea fie le vor lua mintile, fie le vor lasa schilodite.

Ce sa nu faci in aceasta zi

In noapte de Rusalii nu este bine sa dormi sub cerul liber sau sa te duci la fantana, deoarece pot sa cazi prada farmecelor acestor fapturi, in caz ca le surprinzi dansul (Hora Ielelor).

De asemenea, nu este bine ca noaptea sa te prinda la rascruci de drumuri, la marginea padurii, in munti si pe malul apelor, pentru ca exista sanse mari sa surprinzi dansul Ielelor.

Nu te urca in pomi, nu te duce in locuri inalte si nu calatori departe de casa. Superstitiile spun ca cei care fac acest lucru ar trebui sa poarte pelin la brau sau in san, pentru a se proteja de mania Ielelor.

Nu te certa cu nimeni, pentru ca poti atrage atentia Ielelor asupra ta, ceea ce iti va provoca necaz.

De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu este bine sa culegi plante tamaduitoare.

Rusaliile sunt zane ale apelor, astfel ca nu este bine sa inoti sau sa te speli.

Alte superstitii si obiceiuri de Rusalii spun ca nu este bine sa muncesti in aceasta perioada, pentru ca zanele se infurie pe cei ce nu le respecta si nu sarbatoresc aceasta ocazie.

Teama pe care au inspirat-o aceste fapturi in popor a luat forma unor superstitii si obiceiuri de Rusalii ce nu vor fi uitate prea curand de oameni, in special de catre cei care locuiesc in mediul rural.
Articolul urmator
Ce să NU faci pe furtună, conform doctorului Ciuhodaru
Ce să NU faci pe furtună, conform doctorului Ciuhodaru
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?
Incepe quiz
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.