Obiceiuri de Paste la romani in functie de zona

Obiceiuri de Paste la romani in functie de zona

Viorica Ghinea, redactor

Romanii tin la obiceiurile lor preluate din stramosi, insa putini dintre ei mai stiu care este simbolistica lor si de ce este bine sa eviti sau sa faci anumite gesturi in perioada sarbatorilor pascale. In functie de zona tarii, romanii au diferite obiceiuri de Paste care mai de care mai frumoase, menite sa tina la distanta spiritele rele si ghinionul si sa aduca sanatate si noroc in gospodarie.

Afla ce obiceiuri de Paste se respecta si astazi in regiunile din Romania!

Obiceiuri de Paste in zona Moldovei

Unul dintre cele mai populare obiceiuri de Paste il reprezinta ciocnirea oualor, insa simbolistica lui nu este aceeasi in toate zonele tarii. Spre exemplu, in unele sate din Moldova se spune ca cel care reuseste sa sparga ouale celorlalti va fi voinic tot anul sau ca cei care ciocnesc se vor intalni si dupa moarte.

ciocnirea oualor

Tinerii de la sate obisnuiesc sa se duca pe dealurile din apropierea gospodariilor si sa aprinda focuri mari in scopul de a alunga spiritele rele. Ei fac galagie in acest timp si mentin o atmosfera vesela in grup.

Traditia spune ca in prima dimineata de Pasti trebuie sa se puna intr-un bol cu apa doua oua, unul rosu si altul alb, flori si monede. Copiii, in special, trebuie sa se clateasca pe fata cu aceasta apa si sa atinga obrajii cu ouale respective pentru a fi feriti de boli tot anul si a avea parte de bogatii. Cel care se spala ultimul poate sa ia si banii din vas.

Traditii pascale intalnite in Bucovina si Maramures

Potrivit traditiei, in Bucovina, fetele nemaritate au obiceiul sa se duca noaptea in clopotnita si sa spele limba clopotului cu apa neinceputa (luata din izvor sau fantana). Ele se spala dimineata cu ea pentru a fi frumoase tot anul si a atrage petitori. Baietii trebuie sa se duca cu flori la fetele pe care le indragesc, iar ele le ofera un ou rosu pictat pentru a-si da consimtamantul. Daca tot a venit vorba de aceste alimente, bucovinenii ciocnesc ouale doar „cap in cap" in prima zi a sarbatorii, urmand sa le ciocneasca si „dos in dos" din a doua zi.

Ziua Invierii Domnului este vestita de catre copii, care au pana in 9 ani, cu mare fast. Ei merg la casele rudelor, ale vecinilor si ale prietenilor, de unde se intorc cu tot felul de bunatati, in special oua rosii.Tot in Maramures se obisnuieste ca prima persoana care trece pragul casei sa fie baiat sau barbat. Se spune ca doar in acest mod va fi liniste si pace in gospodarie in anul respectiv.

Pastele in familie

Obiceiuri si traditii de Paste in Transilvania

Si in Transilvania sunt cateva obiceiuri de Paste interesante. Unul dintre ele implica spalarea pe fata cu apa dintr-un vas in care au fost puse un ou rosu, un ban de argint si o crenguta de busuioc. O alta traditie interesanta o reprezinta mersul cu stropitul sau udatul. Daca in trecut se folosea apa, in prezent obiceiul a fost modernizat, asa ca baietii folosesc parfum, apoi sunt rasplatiti cu bautura, oua rosii si prajituri. Se spune ca acele fete vor avea noroc tot anul, iar baietii vor fi urmariti de ghinion daca vor uita de acest obicei sau nu il vor respecta.

Obiceiuri de Paste in Oltenia si Muntenia

Nici Oltenia nu se lasa mai prejos atunci cand vine vorba despre obiceiurile de Paste. Chiar daca unele dintre ele nu se mai respecta, oamenii discuta in continuare despre ele. Spre exemplu, credinciosii care vin de la biserica cu lumanarea aprinsa nu au voie sa intre in casa pana nu culeg iarba din gradina si nu o asaza pe scarile casei. In schimb, cei din Muntenia pastreaza lumanarea aprinsa pe parcursul sarbatorilor pascale. Daca in Oltenia se respecta obiceiul de purificare realizat in dimineata primei zilei de Paste, in Muntenia exista traditia conform careia hainele noi semnifica schimbarea trupului si a sufletului.

Ziua Invierii Domnului, una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, este respectata asa cum se cuvine in toate zonele tarii. Insa, chiar daca sarbatoarea are aceasi semnificatie pentru toti credinciosii, in fiecare regiune a tarii exista diferite traditii si obiceiuri de Paste.

Citeste si cum poti sa decorezi casa de Paste astfel incat sa aduci voie buna si armonie in familie!

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?
Incepe quiz
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.