Porcușori de Guineea: cum se îngrijesc corect și ce rase găsești

Porcușori de Guineea: cum se îngrijesc corect și ce rase găsești

Redactor Raluca Margean

Dacă ai copii, sigur ți-au cerut de nenumărate ori să îi cumperi un câine sau o pisică.  Atracția pe care o au copiii față de animale este fantastică și toți își doresc un prieten blănos de care să aibă grijă și pe care să-l iubească.

Să ai un câine sau o pisică nu este însă chiar așa de simplu pe cât s-ar părea. Responsabilitatea creșterii și îngrijirii unui animal este mare și, de cele mai multe ori, nu cade pe umerii copiilor, ci pe ai adulților. Nu este de ajuns să-i dai unui câine de mâncare, să faci curat după el și să-l scoți afară de 2 ori pe zi. Trebuie să te asiguri și de dezvoltarea lui emoțională: trebuie să-i acorzi atenție, să te joci cu el, să-l duci în plimbări mai lungi, să te preocupi atât de sănătatea sa fizică, precum și de cea mentală.

Așadar, nu e ușor lucru să deții un animal de companie, însă un prieten blănos este bucuria supremă pentru copii. Dacă nu ai deținut până acum niciun animal, cel mai bine este să îți îndrepți atenția spre animăluțe pufoase care sunt mai ușor de întreținut din toate punctele de vedere, așa cum sunt porcușorii de Guineea.

De ce sunt porcușorii de Guineea animale bune de companie?

Lăsând la o parte faptul că sunt atât de drăguți de-ți vine să-i smotocești tot timpul, porcușorii de Guineea sunt foarte prietenoși și foarte blânzi. Iată mai jos câteva sfaturi de care să ții cont atunci când vrei un astfel de animal de companie!

Temperament

Simpatici, iubitori și comunicativi, porcușorii de Guineea sunt animale ideale pentru întreaga familie. Fiecare porcușor diferă prin temperamentul și personalitatea sa. Chiar dacă la început unii dintre ei ar putea fi reticenți la atingeri și mângâieri, cu răbdare și iubire, porcușorii se pot dresa foarte ușor. Spre deosebire de hamsteri, porcușorii nu mușcă și nu zgârie, astfel că îi poți lăsa pe copii liniștiți să se joace cu ei.

Sănătate și alimentație

Din punctul de vedere al sănătății, porcușorii de Guineea sunt animale foarte rezistente și nu se îmbolnăvesc prea repede, astfel că nu necesită vizite dese la veterinar. Nu sunt pretențioși nici la alimentație. Pe lângă mâncarea specială pentru porcușori din comerț, e important să le dai zilnic fructe și legume (roşii, morcovi, castraveți, ardei, pepene, piersici, struguri, mere, pere etc.), multe verdețuri și neapărat fân. De apă și fân au tot timpul nevoie! De asemenea, porcușorii nu pot sintetiza vitamina C, deci au nevoie de un astfel de supliment. Mănâncă destul de mult, așadar e bine să-ți faci provizii.

Întreținere

Aceste animăluțe sunt foarte active și necesită o cușcă mare și spațioasă, atât în lungime, cât și în înălțime. Ei au nevoie de spațiu, iar dacă îi ții închiși într-o cușcă mică, vor avea de suferit. În acest caz, porcușorii trebuie lăsați să umble liberi prin apartament. În cușcă trebuie pus nisip care trebuie curățat zilnic pentru a elimina mirosurile neplăcute și pentru a-i feri de îmbolnăvire.

Ce rasă de porcușori de Guineea alegem?

Sunt mai multe rase de porcușori, cu păr scurt sau lung, așa că e bine să te documentezi despre fiecare caracteristică a rasei pe care o alegi înainte de a achiziționa un astfel de animăluț. Ține cont de faptul că rasele cu păr scurt nu necesită o îngrijire specială a blănii, pe când cele cu păr lung au nevoie de o periere regulată și de o întreținere mai specială, pentru că au o sensibilitate mai mare la frig, variații de temperatură și umezeală.

Iată câteva exemple de rase de porcușori de Guineea:

1. Porcușorul de Guineea american

porcușori de guineea

Este cea mai răspândită rasă de porcușor de Guineea. Aceștia au un temperament foarte plăcut, blana este scurtă, moale și plăcută la atingere și sunt foarte buni companioni pentru copii. Sunt liniștiți și lipsiți de agresivitate.

2. Porcușorul cu creastă

porcușori de guineea

Sursa foto: Pinterest

Caracteristica lor fizică principală este creasta de la nivelul frunții. În rest, sunt similari cu porcușorii americani, atât din punct de vedere fizic, cât și din punctul de vedere al temperamentului. Blana este scurtă, netedă și plăcută la atingere.

3. Porcușorul coronet

porcușori de guineea

Sursa foto: Pinterest

Acesta are o blană lungă, deasă, moale, care se desparte de-a lungul spinării printr-o cărare. Fața este acoperită cu fire scurte, rămânând liberă. Acești porcușori sunt jucăuși și tare curioși, fiind foarte buni pentru copii, însă necesită o îngrijire mai atentă e a blănii.

4. Porcușorul peruan

porcușori de guineea

Sursa foto: Pinterest

Această rasă are părul cel mai lung dintre toate, atât de lungă încât acoperă de multe ori și ochii. Porcușorii peruani sunt foarte activi, prietenoși și extrem de curioși, însă necesită o îngrijire laborioasă a blănii. Aceasta trebuie curățată foarte bine zilnic, astfel încât să nu fie îmbâcsită și murdară. 

5. Porcușori Teddy

porcușori de guineea

Sursa foto: Pinterest

Porcușorii din rasa Teddy au blana foarte deasă, creaţă şi plăcută la atingere, foarte ușor de întreținut, dar necesită periere zilnică, cu o perie specială. Au un temperament extrem de plăcut, fiind foarte blânzi și prietenoși.

6. Porcușori Silkie sau Sheltie

porcușori de guineea

Sursa foto: Pinterest

Cu părul mai scurt decât rasa peruană, porcușorii Silkie au blana moale, fină și strălucitoare. Fața este acoperită cu păr scurt, pe spate având părul mai lung. Sunt foarte blânzi și pot fi prietenii perfecți ai copiilor.

Înainte de a achiziționa un exemplar din orice rasă de porcușori de Guineea, este foarte important să te informezi corect cu privire la caracteristicile fiecărei rase și să te asiguri că ai timp și răbdare pentru îngrijirea unui astfel de animăluț. 

Surse foto: Pixabay, Pexels, Pinterest

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?
Incepe quiz
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.