Psalmul 149 te ajută să te conectezi profund cu Dumnezeu și să îți exprimi recunoștința nemărginită

Psalmul 149 te ajută să te conectezi profund cu Dumnezeu și să îți exprimi recunoștința nemărginită

Ramona Jurubita

Mulți sunt obișnuiți să se roage doar în momentele grele sau când vor ca Dumnezeu să le îndeplinească o dorință arzătoare. Iar dacă rugile lor sunt ascultate, uită să își exprime recunoștința sau mulțumirea față de forța Celui de Sus. Din fericire, există și persoane care vor să comunice mai des cu Divinitatea, mai ales în clipele fericite, care nu ar fi fost posibile fără ajutorul Său.

Te numeri printre credincioșii care vor să cinstească numele lui Dumnezeu și să Îl bucure cu recunoștința pe care I-o poartă? Atunci, Psalmul 149 te va ajuta să Îi transmiți tot ce ai în suflet!

Cuviosul Paisie Aghioritul le-a recomandat credincioșilor să citească Psalmul 149 „din recunoștință și mulțumire lui Dumnezeu pentru multele Sale bunătăți și pentru prea plinul dragostei Sale, ce nu cunoaște limita și îngăduința cu noi”.

Acesta este al patrulea dintre cei cinci „psalmi aleluia” care încheie „Cartea de Cântări” a poporului Israel (146-150) – Cartea Psalmilor

Psalmul 149

1. Cântați Domnului cântare nouă, laudă Lui în adunarea celor cuvioși.
2. Să se veselească Israel de Cel ce l-a făcut pe el și fiii Sionului să se bucure de Împăratul lor.
3. Să laude numele Lui în horă; în timpane și în psaltire să-I cânte Lui.
4. Că iubește Domnul poporul Său și va învăța pe cei blânzi și-i va izbăvi.
5. Se vor lăuda cuvioșii întru slavă și se vor bucura în așternuturile lor.
6. Laudele Domnului în gura lor și săbii cu două tăișuri în mâinile lor,
7. Ca să se răzbune pe neamuri și să pedepsească pe popoare,
8. Ca să lege pe împărații lor în obezi și pe cei slăviți ai lor în cătușe de fier,
9. Ca să facă între dânșii judecată scrisă. Slava aceasta este a tuturor cuvioșilor Săi.

Domnișoară care se roagă în pădure într-o zi de toamnă

Acest Psalm este cuprins în Psaltire, adică în cartea bisericească de ritual care cuprinde cei 151 de psalmi atribuiți regelui David și care face parte din Vechiul Testament. Psaltirea este împărțită în 20 de secțiuni (catisme), iar Psalmul cu numărul 149 face parte din ultima catismă. Tu știai aceste detalii?

Potrivit site-ului locurisacre.ro, după această catismă, se recomandă citirea următoarelor cântări bisericești și a următoarei rugăciuni:

Sfinte Dumnezeule… Preasfântă Treime… Tatăl nostru…

Apoi troparele, glasul al 6‑lea:

Plinirea tuturor bunătăților Tu ești, Hristoase al meu; umple‑mi de bucurie și de veselie sufletul și mă bântuiește, ca un mult‑Milostiv.
Slavă…
De am și greșit, Dumnezeule, Mântuitorul meu, înaintea Ta, dar alt Dumnezeu afară de Tine nu știu și la milostivirea Ta nădăjduiesc. Primește-mă, dar, pe mine, cel ce mă întorc, Milostive Părinte și Fiule Unule‑Născut și Duhule Sfinte, ca pe fiul cel pierdut și mă mânuiește!
Și acum…
Altă scăpare și sprijin tare afară de tine nu știu, Stăpână! Deci, ca ceea ce ai îndrăzneală către Cel ce S‑a născut din tine, ajută‑mi și mă miluiește pe mine, robul tău!

Apoi Doamne miluiește (de 40 de ori) și rugăciunea aceasta:

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, miluiește‑mă pe mine, păcătosul, și‑mi iartă mie, nevrednicului robului tău, câte Ți‑am greșit în toată vremea vieții mele până acum și orice am păcătuit ca un om, cu voie sau fără de voie, cu lucrul sau cu cuvântul, cu mintea sau cu gândul, din nesocotință sau din înfumurare, din multă trândăvie sau din lenevie: ori de m‑am jurat pe numele Tău cel sfânt, ori de am jurat strâmb, ori de am hulit în gândul meu, ori de am ocărât pe cineva, ori de am năpăstuit, sau am întristat, sau am mâniat cu ceva, sau am furat, sau m‑am desfrânat, sau am mințit, sau am mâncat pe ascuns, sau pe vreun prieten care a năzuit la mine l‑am trecut cu vederea, sau pe vreun frate l‑am necăjit și l‑am amărât, sau stând la rugăciune și la cântare, mintea mea cea rea a alunecat spre răutăți;

sau m‑am desfătat peste cuviință, sau am râs nebunește, sau am spus glume, sau m‑am trufit, sau la măriri deșarte m‑am gândit, sau la frumusețe deșartă am privit și m‑am biruit de ea, sau am bârfit, sau m‑am lenevit la rugăciune, sau porunca duhovnicului nu am păzit, sau vorbe deșarte am grăit, sau altceva rău am făcut, sau acestea toate și mai mult decât acestea am făcut și nu le mai țin minte, miluiește‑mă, Doamne, și mi le iartă toate, ca un bun și de oameni iubitor, ca în pace să adorm și să dorm, cântând, binecuvântând și slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și bunul și de viață făcătorul Tău Duh.

Amin.

Îi poți transmite mesajul tău lui Dumnezeu și dacă te afli în propria locuință. Comunicarea dintre om și divinitate se face oriunde, oricând și prin orice mijloace. În cazul în care simți să Îi spui Domnului altceva, o poți face fără ezitare. Te va asculta și vei primi răspunsul Său când te aștepți mai puțin.

Totul despre "Psalmul 50" al regelui David și puterea lui miraculoasă de iertare chiar și a celor mai grele păcate

Surse foto: FreepikPexels

Surse articol: LocurisacreLoribaloghPoruncaiubirii

Articolul urmator
Dovada lui Einstein că Dumnezeu există. "Legătură dintre om și Dumnezeu este tocmai credința!"
Dovada lui Einstein că Dumnezeu există. "Legătură dintre om și Dumnezeu este tocmai credința!"
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?
Incepe quiz
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.