Ai poftă de un regal de magie și aventură? Stârnește imaginația cu „Cealaltă jumătate de vis” de Monica Ramirez

Ai poftă de un regal de magie și aventură? Stârnește imaginația cu „Cealaltă jumătate de vis” de Monica Ramirez

Redactor Andreea Baluteanu

Azi îți vom povesti despre o carte care ne-a mers drept la inimă, dar vom începe cu o întrebare: ce relație ai cu marea? Talazurile cu chip albastru-verzui nu îți evocă decât băi răcoritoare după porția de plajă? Atunci „Cealaltă jumătate de vis” de Monica Ramirez va fi ca o dulce trezire la o viață după care habar nu aveai că jinduiești. Dar dacă pentru tine marea a fost mereu mai mult, confidentă și prietenă, dacă ți-ai numărat de multe ori existența în valuri, nu în ani, atunci vei citi cartea uneia dintre scriitoarele noastre de suflet ca pe o întoarcere acasă.

O odă adusă vieții petrecute pe mare sau pe oceane, „Cealaltă jumătate de vis” este parte roman de aventuri cu iz de „Toate pânzele sus”, poveste de dragoste cu amprentă de „Frumoasa și bestia” sau „Romeo și Julieta” și nu în ultimul rând thriller supranatural cu spectre, fantome și blesteme. Ești gata să plonjezi în necunoscutul din adâncuri? Iată despre ce este vorba în romanul pe care ți-l recomandăm azi!

O fată neînfricată și un căpitan-fantomă: noua pereche la care vei visa nestingherit

Pentru majoritatea dintre noi, marea e gazda generoasă a concediilor sărutate de soare și înviorate de briză. Există însă o categorie privilegiată pentru care marea nu e destinație, e stil de viață, nu e o simplă priveliște așternută pitoresc către un orizont de neatins, e necesitate.

cealalta jumatate de vis

Sursa foto: Facebook

De când se știe, frumoasa Petra McFey și-a găsit bucuria pe vasul familiei sale, Utopia, cucerind noi orizonturi, descoperind noi secrete ale adâncurilor. Fata nu face parte din a doua categorie despre care îți vorbeam mai sus, ea o întruchipează în cele mai loiale sensuri. Conducând acum afacerea de familie după moartea tatălui său, eroina caută asiduu o comoară subacvatică menită să o salveze de la faliment, epava galionului Nuestra Senora de Atocha, scufundată în Atlantic de o furtună teribilă. Ascunzând în pântecele sale averi fabuloase, respectiv contribuția Spaniei la răscoala iacobită de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, comoara este pentru fată singura soluție de a redobândi independența financiară și de a-și aduce cei patru frați acasă.

John, Wynn, Peter și Tim McFey s-au împrăștiat în toată lumea, renunțând să mai lucreze alături de tatăl lor în ceea ce considerau a fi o companie sortită eșecului, dar, cu încăpățânarea pe care vei învăța să i-o apreciezi mai mult decât orice, Petra i-a stat alături părintelui său, înfruntând dezamăgiri și gustând bucurii cot la cot cu bătrânul lup de mare. E singura care a făcut față trădării și tertipurilor lui Christopher Hanken, rivalul deghizat în prieten pe care băieții îl numesc „unchiul Chris” și care le dejoacă cu abilitate toate planurile.

Dar Petra nu încheie aici șirul premierelor. Nu e doar singura ce reușește să citească suflete dincolo de faţade prietenoase, dar și unica femeie ce aude glasul de dincolo de timp al chipeșului Căpitan Edmond Gilberte. Scufundându-se în apele de cleștar pentru a încerca să localizeze comoara căutată, Petra aude o voce caldă de bărbat și realizează că discută în propria minte cu o ființă nemuritoare. După un accident cât pe ce să o coste viața, în care este susținută de bărbatul misterios care o numește „mica mea sirenă” și care îi dăruiește un trandafir pentru că nu o poate proteja pe uscat, eroina noastră se va lansa într-o dublă cruciadă: aceea de a găsi comorile care să îi salveze nava și de a scăpa bărbatul de care se îndrăgostește fără voia ei de la un groaznic blestem.

Fiindcă Edmond nu este doar un tip cu un corp care te bagă în ispită, cu păr de culoarea nisipiului, ochi caramel și un accent franțuzesc înnebunitor, dar și căpitanul Tridentului, o corabie comercială lansată la apă în timpul domniei lui Henric al IV-lea al Franței. Pentru că știm că uneori datele învățate ca pe apă la orele de istorie din generală îți mai pot juca feste, îți amintim că regele convertit la catolicism a domnit între 1589 și 1610. Ceea ce înseamnă că eroul după care și tu suspini e mai „bătrân” cu aproape 5 secole decât frumoasa care îi pune inima pe jar. Și nici măcar aceasta nu e cea mai mare problemă: Edmond a fost blestemat de mama sa să colinde etern apele mărilor ce îi acaparaseră sufletul și să nu își ispășească condamnarea decât atunci când va găsi o femeie capabilă să îl iubească necondiționat.

Astfel, ceea ce începe ca un pact în urma căruia Petra primește ajutorul unui nemuritor pentru a descoperi comori subacvatice se transformă într-o poveste de dragoste interzisă, în care cei doi iubiți riscă nu numai viața, dar o eternitate bântuită. Iar atunci când și Petra cade pradă unui blestem, singura întrebare care rămâne este: până unde poți merge atunci când iubești? „Până în pânzele albe” este răspunsul care se potrivește epopeii Monicăi Ramirez mai bine decât orice.

colaj cealalta jumatate de vis

Sursa foto: Facebook

Dragoste, sacrificiu și un periplu fascinant prin istorie

E imposibil ca povestea de dragoste dintre neînfricata Petra și al său „Căpitan-fantomă” să nu te miște. Are magnetismul iubirii imposibile dintre Romeo și Julieta, dar și fascinația blestemului care ne-a făcut să ne îndrăgostim de chipul hâd al Bestiei lui Belle. Și, deși Edmond nu e nici pe departe o monstruozitate, soarta îi este la fel de potrivnică: condamnat, alături de echipajul său loial, să rătăcească în așteptarea singurei femei care îl poate iubi la pachet cu sufletul său blestemat.

„Vei plăti pentru nenorocirea care s-a abătut peste familia noastră până când îți vei realiza greșelile, Edmond Gilberte. Vei naviga etern într-o lume fantomatică pe-o mare a disperării până când vei dobândi iubirea necondiționată a unei femei. (…) Nemărginirea apelor să-ți învăluie existența fantomatică pentru eternitate”. Așa sună cuvintele care ne-au făcut sângele să vibreze în vene și imaginația să palpite.

Poate și mai acaparatoare decât povestea magică a celor doi iubiți blestemați este însă aventura pe care Monica Ramirez ne-o propune peste hotarul de necuprins al apelor și de-a lungul uscatului presărat cu la fel de multe pericole. Te avertizăm că epava Nuestra Senora de Atocha e doar primul pas dintr-o cruciadă a la Indiana Jones, în care vestigii ale istoriei se împletesc cu legende străvechi, în care etern fascinanta Scoție se deschide la picioarele tale, invitându-te într-o călătorie pe care nu o vei uita.

Dacă în seria „Alina Marinescu” sau în trilogia „Gemini” autoarei i-a lipsit posibilitatea de a ne ameți cu uluitorul său dar de a crea imagini vizuale, auditive și olfactive de neuitat, aici are spațiu de desfășurare pentru a întoarce pe toate fațetele limba română și pentru a ne ului cu o expresivitate aparte a limbajului. Metaforele se întrec cu personificările, epitetele ne joacă prin fața ochilor și comparațiile dau viață unor peisaje, emoții, experiențe sublime: am fost complet absorbite de lumea magică din „Cealaltă jumătate de vis”. Extraordinare sunt mai ales secvențele de vis în care Petra pătrunde în universuri alternative sau situate în alte dimensiuni ale timpului, și care îți vor gâdila atât de plăcut imaginația, încât te vei îndrăgosti iremediabil.

Dacă ți-am atras atenția cu această poveste de dragoste scrisă pe file de ape, află că „Cealaltă jumătate de vis” te așteaptă la Editura UP. Nu ne mai rămâne decât să îți urăm lectură plăcută în compania uneia dintre cele mai așteptate cărți ale anului!

Un ultim sfat? Să nu cumva să ratezi secțiunea intitulată „Nota autorului”, fiindcă Monica Ramirez ți-a rezervat câteva episoade savuroase din propria experiență pe un vas de croazieră.

Surse foto: Pexels, Facebook

Articolul urmator
„Puterea” de Cezara Zamfir. Al treilea roman din seria „Metafora puterii” duce acțiunea la apogeu
„Puterea” de Cezara Zamfir. Al treilea roman din seria „Metafora puterii” duce acțiunea la apogeu
Ce titlu regal ți se potriveşte?
Incepe quiz
Ce titlu regal ți se potriveşte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.