„Demoni: Foc” de Laura Nureldin: al doilea volum din seria semnată Laura Nureldin e tot ce ți-ai putea dori și încă ceva în plus

„Demoni: Foc” de Laura Nureldin: al doilea volum din seria semnată Laura Nureldin e tot ce ți-ai putea dori și încă ceva în plus

Redactor Andreea Baluteanu

Deja ți-am făcut cunoștință cu primul volum din seria „Demoni”, așadar ne vei crede pe cuvânt atunci când îți vom spune că am tremurat de nerăbdare să pătrundem în universul următoarei apariții semnate Laura Nureldin. Vom trece direct la subiect, căci ardem de dorința să îți povestim ce „vrăji a mai făcut Arma noastră favorită”, Lisa Whelan, ce vorbe de duh a mai rostit Yadiel, cum o mai duc Jonathan și Annie și, firește, ce se mai petrece în lumea magică din San Soledad.

Înțelegătoare cu noi, Laura Nureldin execută un adevărat tur de forță într-un roman fantastic mai aproape de realitate decât ai putea crede! Află ce ți-a pregătit în „Demoni: Foc”!

Când focul amenință să mistuie umanitatea, numai Arma mai poate interveni…

Incendii de vegetație. Capodopere arhitecturale, cuprinse de flăcări. Atacuri armate. Războaie. Nu ți se pare cumva că, precum în scrierile Apocalipsei, lumea noastră pare pe punctul de a fi pârjolită de foc? Este exact punctul de plecare al celei de-a doua apariții din seria „Demoni”, „Foc”, de Laura Nureldin, cartea care ne-a făcut să ne întrebăm: oare noi facem parte fără să știm din lumea Lisei Whelan sau ea s-a întrupat pe nesimțite într-a noastră?

demoni-foc de laura Nureldin

Indiferent dacă a prins sau nu viață, Lisa s-a schimbat, așa cum îi șade bine unei eroine de serie fantasy. Nu mai e adolescenta timidă de 16 ani care tocmai făcea cunoștință cu puterile sale, e o tânără de 18 ani care se pregătește de admiterea la facultate în timp ce își continuă căsnicia cu un demon sexy și învață să își stăpânească uriașele înzestrări magice.

Așa cum ți-am promis, „Demoni: Foc” nu pierde timp cu expozițiuni lungi și plictisitoare și începe în forță, cu o tragedie căreia îi cade victimă un biet cuplu nevinovat, urmată de un atac armat asupra unei bănci, în care, din fericire pentru potențialele victime, Lisa Whelan tocmai se decisese să își deschidă un cont bancar. Evident că tânăra noastră întrerupe jaful în stilul „șugubăț” și eficient în care ne-a obișnuit și toate par să reintre pe făgașul normal. Arma, așa cum i se spune celei mai puternice dintre vrăjitoare, e cât se poate de fericită cu al său Yad, Jonathan s-a îndrăgostit, Annie și-a găsit și ea un partener, ce ar putea să meargă prost? Hm… nu știm, poate faptul că acest roman se intitulează Foc?

Dar oricât de tare ne-ar plăcea să ne relaxăm în compania personajelor noastre de suflet, gustând din atmosfera magică a Californiei, cartea Laurei Nureldin ne împinge de la spate să menținem ritmul, doar nu degeaba ne-am ales o vrăjitoare și un demon pe post de „cei mai buni prieteni literari”. Așa asistăm înmărmurite nu numai la apariția demonului „în carne și oase” (și, fiind vorba între noi, în carne și oase sexi) și la discuția revelatoare dintre Annie și Lisa, în care mătușa îi spune Armei că e la curent cu faptul că e vrăjitoare, dar și la încercarea uneia dintre înaintașele cu sânge magic ale Lisei de a o contacta. Jane, prima vrăjitoare Whelan, cea ucisă cu pietre fiindcă refuzase protecția lui Yadiel, își anunță urmașa că Răul pregătește un atac de proporții ce va avea în centru, ai ghicit, focul.

Semnele abundă, fie că sunt de rău augur, fie că sunt avertismente (nu te teme, vei învăța să faci distincția alături de Lisa), iar cele mai mari forțe ale Universului sunt gata să își uite neînțelegerile de milenii ca se unească în jurul Armei.

Așadar, pregătește-te pentru un periplu în forță, în care îngerii, demonii și vrăjitoarele fac front comun, conduși de Lisa, pentru a se opune unor evenimente violente ce amenință să distrugă umanitatea, lăsând-o să piară în foc și fum, în chin și groază. Tremuri deja? Dacă nu, ar trebui să o faci!

Al doilea roman al seriei „Demoni” își găsește corespondent înfiorător în realitate

„Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta ficționalului”: așa ne-ar plăcea să îi spunem Laurei Nureldin, care își intensifică puterile de medium în a doua apariție din seria Demoni. Dacă în prima parte, „Demoni: Apă”, autoarea dădea dovadă de puteri magice, prefigurându-ne dorințele, acum merge și mai departe și pare să anticipeze inclusiv catastrofele care marchează umanitatea în paginile cărții sale. Nu îți vom strica plăcerea descoperirii (știi că recenziile noastre sunt spoiler free), numai te atenționăm să fii atentă la semne, căci construcția romanului conține multe și revelatoare straturi.

fata imbracata in albastru care sta intr-o biblioteca in fum

Cu toate acestea, „Demoni: Foc” continuă să păstreze același ton lejer, adolescentin, atât de jovial și de incitant. Deși nu există nicio urmă de îndoială că al doilea roman al seriei e mai serios și mai intens decât primul, reușind să reflecte în mod briliant creșterea personajului principal, tot ce am savurat în prima carte se află și aici: naturalețea, joaca, ironia, dialogurile delicioase și schimburile sarcastice molipsitoare. Este posibil ca după ce ai citit „Demoni: Foc” să deprinzi o limbă la fel de ascuțită precum Lisa, dar, crede-ne, îți va plăcea.

Un alt plus al romanului? Relația dintre Lisa și Yadiel. Legătura dintre cei doi devine și mai matură, reușind să accentueze contopirea trupească și sufletească deplină a celor doi protagoniști, dar continuă să fie punctată de dialoguri savuroase. Credem că cel mai bine am putea descrie acest cuplu cuceritor prin următorul schimb de replici, ce are loc între Lisa și Jonathan: „(…) a uitat să cumpere cărbuni pentru focul veșnic din Iad? (…) Nu, Jon, normal că nu. M-a anunțat că merge să scoată la plimbare cățelul nostru cu două capete”.

Un test de excelență pentru sequels (sau prequels) sunt noile apariții în materie de personaje și nici din acest punct de vedere „Demoni: Foc” nu se dezminte. Facem cunoștință cu eroi fresh (inclusiv cu cel puțin o vrăjitoare și alte ființe magice al căror fan am devenit de la prima scenă, dar despre care știi că nu îți putem divulga nimic), care nu numai că se integrează natural în narațiune, ocupându-și locul de parcă le-ar fi fost hărăzit dintotdeauna, dar au marele merit de a se remarca fără a fura tronul de regină al mult-iubitei noastre Lisa. „Demoni: Foc” nu este genul de roman în care protagonista pălește în fața unor personaje secundare mai bine conturate, ci o carte în care fiecare erou (și antierou) își știe locul „ca pe apă”, ca să aducem vorba și despre elementul favorit al Lisei.

Și dacă tot am discutat despre elemente, află că, din nou, forțele naturii au rolul de a lega coeziv acțiunea în jurul lor. Prezența focului unește planurile narațiunii pentru a lăsa cu grație locul aerului în deznodământul romanului, dovedind că Laura Nureldin și-a construit impecabil seria. A spus cineva „vrăjitoare a cuvintelor”?

Nu în ultimul rând, protagonista Lisa Whelan strălucește încă o dată precum o stea orbitoare, domnește ca o regină peste supușii săi, o Armă încărcată, gata să slobozească o forță uluitoare de atracție asupra cititorilor. Nu numai că fata evoluează față de primul roman al seriei, dar, mai important poate, lasă loc de mai mult, ceea ce constituie o demonstrație magistrală a talentului autoarei.

Dezlănțuind asupra ta puterea focului și a unor eroi captivanți, presărat cu umor, cu acțiune, cu dragoste și mustind, poate mai mult decât prima apariție, de umanitate, „Demoni: Foc” ne-a ținut cu sufletul la gură și, depășindu-ne așteptările, ne-a făcut să tânjm de nerăbdare după următoarea apariție din seria semnată Laura Nureldin.

„Demoni: Foc” este disponibil pentru comandă pe site-ul Editurii UP!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Previziunule lui Abhigya Anand, copilul genial care a prezis pandemia, pentru anul 2024. „Omenirea se va confrunta cu foc, apă și aer. Planeta se va confrunta cu o serie de cutremure"
Previziunule lui Abhigya Anand, copilul genial care a prezis pandemia, pentru anul 2024. „Omenirea se va confrunta cu foc, apă și aer. Planeta se va confrunta cu o serie de cutremure"
Ce fel de barbat ar putea sa te completeze perfect?
Incepe quiz
Ce fel de barbat ar putea sa te completeze perfect?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.