„Înainte să te cunosc”, fenomenul semnat Jojo Moyes

„Înainte să te cunosc”, fenomenul semnat Jojo Moyes

Redactor Andreea Baluteanu

„Atunci când am terminat romanul, nu am dorit să îi scriu recenzia. Am dorit să îl recitesc”. Dacă nimeni alţii decât criticii de la New York Times recunosc, cu mâna pe inimă, că o carte le-a produs sentimente atât de intense, este clar că ai de-a face cu mai mult decât o operă vândută într-un număr de exemplare demn de un bestseller. Este exact senzaţia pe care am experimentat-o şi noi citind „Înainte să te cunosc” şi pe care sperăm să ţi-o transmitem prin recenzia noastră!

O fată care nu ştie prea multe şi un bărbat care nu mai vrea să ştie nimic

Lou Clark are 26 de ani şi o viaţă liniştită, trăită după standardele orăşelului britanic mic în care locuieşte. Stă în continuare cu părinţii, într-o casă aglomerată, dar fericită, în care mai încap sora ei mai mică, fiul ei şi bunicul în scaun cu rotile. Lou are o relaţie îndelungată cu Patrick, cu care ambii par, în cel mai bun caz, mulţumiţi şi pe care niciunul nu vrea să o împingă spre următorul nivel. Poate că frazele de mai sus ţi se par banale, dar ele exprimă limpede ca lacrimile (pe care „Înainte să te cunosc” ţi le va înnoda în bărbie) rutina în care trăieşte protagonista noastră, asfixiată de un stil de viaţă pe care nu îl pune la îndoială şi pe care nu vrea să îl schimbe. Lou adoră să se îmbrace în haine vesele şi colorate, dar nu are visuri mărețe şi nici ambiţii.

Will Traynor a stăpânit lumea. Aflat pe o poziţie superioară dintr-o companie dinamică din Londra, cumpăra afaceri, le făcea profitabile şi apoi le vindea la preţuri ameţitoare. A călătorit în cele mai exotice locuri, a experimentat cele mai nebune senzaţii şi şi-a trăit viaţa amoroasă (şi nu numai) din plin. Nu îi lipseau nici visurile, nici ambiţiile şi nici oportunităţile, până ce toate i-au fost curmate de un accident stupid de motocicletă. Acum, întreaga sa existenţă e redusă la un scaun cu rotile şi la diagnosticul de tetraplegie.

Lou şi Will se întâlnesc după ce fata îşi pierde locul de muncă de la cafeneaua din micuţul orăşel şi, ţinând cont de faptul că trebuie să îşi întreţină familia, este obligată să accepte o poziţie cât mai bine plătită. Singura pentru care e calificată e cea de îngrijitoare a bogatului şi ursuzului tetraplegic, job pe care îl primeşte pentru că mama lui Will, Camilla Traynor, o consideră suficient de vibrantă şi de colorată pentru a anima viaţa anostă a fiului ei.

Relaţia dintre Lou şi Will nu începe deloc bine. Bărbatul nu pare impresionat de voioşia noii sale îngrijitoare şi nu pierde nicio ocazie pentru a o persifla şi a încerca să o descurajeze. Protagonista noastră se gândeşte să demisioneze şi numai dificultăţile prin care familia sa trece o împiedică să dea curs dorinţei de a fugi cât mai repede din casa care o deprimă peste puteri. Lucrurile încep să se schimbe atunci când Will e vizitat de fosta sa logodnică, Alicia, pe cale să se mărite cu unul dintre prietenii săi. Începând să înţeleagă cât de adâncă e prăpastia în care bărbatul trăieşte, Lou se apropie de Will, iar momentul în care cei doi vizionează un film străin împreună (o premieră pentru fată) marchează începutul unei prietenii pe cale să devină mult mai mult.

Aşa cum era de aşteptat, speranţele cititorilor, aprinse de această timidă apropiere, sunt date peste cap atunci când aflăm că Will a încercat să se sinucidă şi că vrea să apeleze la o asociaţie elveţiană, Dignitas, care să îl ajute să îşi pună capăt vieţii (eutanasia nu este legală în Anglia). Pentru că e singura decizie pe care o mai poate lua şi pentru că nu se simte capabil să trăiască o viaţă goală, după o existenţă atât de plină.

Hotărârea sa are însă un rival de nestrămutat în Lou, care luptă din răsputeri, pentru prima dată în viaţa sa, pentru ca Will să găsească motivul de a trăi. Planul său, conceput alături de mai tânăra şi sclipitoare sa soră Katrina, constă în a-l duce pe bărbat în cele mai diverse locaţii, pentru a-l convinge că farmecul vieţii nu e spulberat de un cărucior cu rotile. De la curse de cai la concerte de muzică clasică, o nuntă (dar nu cea la care vă aşteptaţi) şi o excursie în raiul din Mauritius, fata nu precumpăneşte niciun efort să îi arate lui Will ce poate pierde. Va reuşi ea însă? ne întrebăm cu sufletul tresăltând de durere.

Nu neapărat dragoste, cât viaţă, moarte şi umanitate

Să cataloghezi „Înainte să te cunosc” drept un roman dulceag de dragoste este un gând superficial. E adevărat, Lou cea colorată, dar lipsită de ambiţii, şi Will cel mohorât, dar plin de amintiri şi de intensitatea unei vieţi pline, formează un cuplu neobişnuit, dar încântător. Mai fermecător e faptul că relaţia lor evoluează lin, uşor, iar tu ai vreme să te îndrăgosteşti în acelaşi ritm molcom şi autentic.

Dincolo de povestea de amor, „Înainte să te cunosc” e însă o meditaţie asupra vieţii. Atunci când Will îi reproşează lui Lou că nu ştie ce fel de persoană e pentru că nu a făcut nici măcar un pas în afara universului ei comod, dar prăfuit, cititorul simte cum propria existenţă îi este pusă sub lupă. Venind din partea unui om care s-a bucurat din plin de fiecare clipă, dar căruia acum îi lipseşte orice urmă de posibilitate, reproşul e şi mai dureros şi se transformă în gândul chiar mai fulgerător: „Oare eu merit ceea ce am sau batjocoresc şansele care mi-au fost acordate?”.

Cartea mai are un merit: acela de a te provoca să gândeşti, să te imaginezi chiar şi pentru o clipă într-una dintre cele mai teribile situaţii. Eutanasia este, fără urmă de îndoială, un subiect delicat, iar scriitoarea şi-a atras critici nenumărate din partea persoanelor cu handicap, ultragiate de ideea prezentă în roman, că o viaţă în scaunul cu rotile nu merită trăită. Atât de bine conturate sunt personajele, încât decizia protagonistului, susţinută sau nu, realizabilă sau nu, este imediat acceptată ca fiind un mecanism care îl defineşte perfect: poţi arunca orice acuzaţie în faţa cărții „Înainte să te cunosc”, dar nu poţi afirma că e lipsită de autenticitate.

Nu îţi recomandăm să începi cartea într-o zi cu planuri, dacă nu cumva nasul roşu şi faţa congestionată nu fac parte dintre noile tale idei de beauty. Înarmează-te însă cu o cutie de şerveţele şi fii gata să te lupţi cu unele dintre cele mai puternice sentimente contradictorii pe care ni le-a provocat o carte: te temi că se va termina prost şi că îţi va distruge sufletul, dar nici nu vrei să te înece într-un happy-end roz, pierzându-şi pe parcurs autenticitatea. Pentru că ştii că, oricum, vei suferi.

Tu ai citit „Înainte să te cunosc”? Dacă da, ce părere ai despre una dintre cele mai faimoase cărţi ale momentului?

Dacă ţi-a plăcut şi nu te poţi sustrage de sub farmecul ei, nu uita că există şi o ecranizare, cu Emilia Clarke („Game of Thrones”) şi Sam Claflin („The Hunger Games”) în rolurile principale, dar şi că Jojo Moyes a continuat aventurile hitului ei cu o a doua parte, „După ce te-am pierdut”.

Descoperă aici şi recenzia noastră la „Fata din tren”, de Paula Hawkins!

Surse foto: Pinterest, pexels.com

Articolul urmator
Semnificatia orei 3:33 si de ce este denumită și "Ora Diavolului"
Semnificatia orei 3:33 si de ce este denumită și "Ora Diavolului"
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.